• DOLAR 32.284
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2410.889
  • ...
Filistinli uzmanların gündeminde esir takası var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamas işgal rejimi ile bir esir takasına hazır gibi görünüyor.

Hareketin Sözcüsü Hazım Kasım, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle esir takası konusunu yeniden gündeme taşıdıklarını ifade etti.

Hareketin Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar, işgalcilerin yaşlı, kadın, hasta ve çocuk mahkumları serbest bırakması durumunda İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın da elindeki askerler konusunda olumlu adım atabileceğini duyurdu.

Hatırlanacağı üzere Netanyahu rejimin kayıp askerleri konusunda ara bulucular kanalıyla acil bir diyalog çağrısında bulunmuş, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, esir takası anlaşması konusunda ara bulucularla görüştüklerini açıklamıştı.

Filistinli yazar Adnan Ebu Amir, Siyonist rejimin net bir cevap alamadığı için uzlaşmaz bir tavır içinde olduğunu, Hamas'ın da halihazırda bir çözüm yoluna gidebilmek adına taleplerini yeniden düzenlediğini ifade etti.

- Hamas'ın şartları

Ebu Amir, taraflar arasında anlaşma yapılabilmesi durumunda ve işgal rejiminin Kovid-19 kriziyle mücadele eden Gazze'ye insani yardımların girmesine izin vermesi, hapishanelerdeki yaşlı, hasta, kadın ve çocuk tutukluları serbest bırakması karşılığında Hamas'ın askerlere ilişkin bilgileri paylaşacağı öngörüsünde bulundu.

Hamas'ın daha önceki esir takasıyla serbest bırakılan ancak rejim tarafından yeniden tutuklanan kişilerin de özgür bırakılmasını şart koştuğunu belirten Ebu Amir, Siyonist rejimin bu konuda "güvenlik çekinceleri" bulunduğunu, yine de bu çekincelerin esir takası anlaşması yapma önünde bir engel oluşturmayacağını dolaylı ara bulucularla yürütülecek müzakereler üzerinden ortak bir noktada buluşabileceklerini kaydetti.

Netanyahu'nun ilk kez medya üzerinden açık bir şekilde müzakerelere girmek istediğini duyurduğunu söyleyen Ebu Amir, bunun da uzlaşmaz tavırlarından geri adım çerçevesinde bir çaba olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

- "Anlaşma uzun vakit alacak"

Siyasi Bilimler Uzmanı Abdussettar Kasım ise farklı düşünüyor.

Kasım, Netanyahu'nun olumlu açıklamalarına rağmen hükümetin, esir takası anlaşması yapma konusunda çok istekli olmadığını belirtti.

Kasım, "Anlaşma yakındır demek için erken. Masadaki detaylar çok ve karmaşık. O yüzden bu anlaşma uzun vakit alacak. Diğer yandan Hamas, önceki esir takası anlaşması kapsamında olan tutukluların serbest bırakılması şartından geri adım atmayacak. Çünkü israil'in bu anlaşmayı yapmak zorunda olduğunun farkında." değerlendirmesinde bulundu.

- "Esir takası anlaşması yapma yolu açıldı"

Konunun bir başka uzmanı Mahmud Merdavi ise Netanyahu-Gantz ittifakının ardından esir takası anlaşması yapma yolunun açıldığını söyledi.

Bundan sonraki sürecin, Netanyahu ve siyasi iradesinin bu adımı atma konusunda ne kadar ciddi olduğunu test edeceğini kaydeden Merdavi, Mavi-Beyaz İttifakı'ndan bazı generallerin varlığının da esir takası anlaşmasının başarılı olma ihtimalini artırdığını ve bu generallerin, esir takası anlaşması konusunda istekli olduğunu aktardı.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir