• DOLAR 32.528
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2442.873
  • ...
Sokağa çıkma yasağından muaf olan çiftçilerin Ramazan mesaisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayının gelmesini sevinçle karşılayan çiftçiler, Coronavirus (Covid-19) salgınından dolayı hafta sonu sokağa çıkma yasağından muaf oldukları için tarladaki işlerine kesintisiz devam ettiriyor.

Bu yıl Ramazan ayında havalar serin olduğu için Ramazan ayının çok güzel geçtiğini ve sabahtan akşama kadar tarlada çalıştıklarını belirten çiftçiler hem çalıştıklarını hem de oruç tutuklarını söyledi.

 

“Havaların serin olmasından dolayı Ramazan bizi zorlamıyor”

İlan edilen sokağa çıkma yasağından çiftçilerin muaf tutulması dolayısıyla işlerin yolunda gittiğini belirten çiftçilerden İlyas Taşkın, “Yenikaya köyünde çiftçiyim. Çiftçilik ile birlikte küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyorum. Bu iş ile çocukluğumuzdan beri uğraşıyoruz. ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) belgemiz olduğundan ve çiftçilikle uğraştığımızdan dolayı bizler sokağa çıkma yasağından muafız. Havaların serin olmasından dolayı Ramazan bizi zorlamıyor. Zorlanırsak da iş bizim olduğu için istediğimiz zaman bırakabiliyoruz.” dedi.

“Hem tarlada çalışıyor hem de orucumuzu aksatmıyoruz”

Hayvancılık ve çiftçilikle uğraştığını söyleyen Hamza Baykal ise, “Şu anda nohut ekiyoruz. Cumhurbaşkanımız yasağa rağmen bizim çalışmamıza izin verdi. Çiftçi belgesi olanlar izin alıp, tarlasında her türlü faaliyetini yapabilir. Şükürler olsun havalar çok iyi ve serin olduğundan oruçlu olmamız bizi fazla etkilemiyor. Cenab-ı Allah’ta bize sabır veriyor bu sayede hem tarlada çalışıyor hem de orucumuzu aksatmıyoruz. Biraz susuyoruz ama havalar serin olduğu için sıkıntısız çalışıyoruz. Sabah saat 09.00 gibi çıkıp, akşama kadar çalışıp ondan sonra eve geçip iftarımızı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Temennimiz bu salgından bir an evvel kurtulmaktır”

Çocukluğundan beri tarım işiyle uğraştığını dile getiren Mesut Türe, bu yapılan ekimin temmuz sonlarında hasadına başlanacağını söyledi.

Oruçlu çalışmak zor olsa da bu zorluğun üstesinden geldiklerini belirten Türe, şunları söyledi:

“Sistemimizi kurduk ve tarlayı suluyoruz. Yarın sebzelerimizi ekeceğiz. Ekeceğimiz sebzeler temmuz ayının sonlarına doğru yetişmeye başlar. Oruçluyken çalışmak zor ama yapılacak bir şey yok, bu işlerinde yapılması lazım. Ekeceğiz, dikeceğiz ve yetiştireceğiz. Bir şeyler üretmemiz gerekir. Her sene oruç tutmak biraz daha kolaylaşıyor hem günler kısalıyor hem de hava serinliyor. Her yıl orucun 10 gün daha erkene gelmesi biz çiftçilere yarıyor. Son olarak da temennimiz bu salgından bir an evvel kurtulmaktır.”

Aslen Mardinli olduğunu ve 2004’ten beri Ankara’da çiftçilikle uğraştığını ifade eden Mehmet Taş, herkesin içeride olduğu ve sokağa çıkma yasağının olduğu bir dönem olmasına rağmen çiftçiler olarak tarlada çalıştıklarını belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir