• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Körfez Ülkelerinde Korona Günlüğü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad - Dubai 

Suudi Arabistan, 700 bin koronavirüs teşhis testi yaptı

Ülkede son 24 saat içerisinde bin 147 koronavirüs vakası kaydedildi. Bunlardan 868’i, virüsü yayılma olasılığının daha yüksek olduğu kalabalık yerlerde yapılan aktif tarama sayesinde teşhis edildi. Böylece ülkede toplamda kaydedilen vaka sayısı 11 bin 631’e çıktı. 81 kişinin ise kritik durumda olduğu biliniyor.

Dün 150 kişinin iyileşmesiyle, virüsü atlatarak taburcu olan kişi sayısı bin 640’a yükseldi. Diğer yandan, 6 kişinin daha hayatını kaybetmesi üzerine can kaybının 109’a çıktığı teyit edildi. Mekke, Cidde ve Riyad’da hayatını kaybettiği belirtilen 6 kişiden 5’inin Suudlu, 1’inin ise yabancı uyruklu olduğu, aynı zamanda çoğu kronik hastalıktan mustarip olan bu kişilerin yaşlarının 49 ila 87 arasında değiştiği bildirildi.

Dün Riyad'daki bir basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali, 150 saha ekibinin ülke genelinde aktif tarama yürüttüğünü, özellikle yüksek riskli yerlerde günlük tarama yaptıklarını bildirdi. Salgının kontrol altına alınması için bu ekiplerin bugüne kadar en az 500 bin değerlendirme yaptığını da ekledi.

Aynı zamanda, virüs tespiti için PCR testi yapan toplam insan sayısının 200 bini aştığını, karantina altında bulunan ve acil durumlarda sağlık bakımı alan bu kişilerin hasta olduğundan veya vakalar ile temasta bulunduğundan şüphelenildiğini belirtti. 

Diğer yandan, Suudi İçişleri Bakanlığı, Ramazan ayı boyunca tüm bölge ve şehirlerde gerekli ihtiyaçların karşılanması için verilen sokağa çıkma izni vakitlerini değiştirdi. Bakanlık Sözcüsü Talal eş-Şalhub, 24 saatlik sokağa çıkma yasağına tâbi olmayan bölge ve şehirlerde 09.00 ila 17.00 saatleri arasında sokağa çıkılmaya izin verileceğini bildirdi. 24 saatlik sokağa çıkma yasağına tâbi olan şehir ve illerdeki sakinlerin ise gıda ve sağlık gibi gerekli ihtiyaçları karşılamak için ikamet ettikleri yerleşim yerlerinde 09.00 ila 17.00 saatleri arasında evlerinden çıkabileceğini ifade etti. Araçlardaki kişi sayısı şoför hâriç yalnızca bir kişi ile sınırlı.

Şalhub, bu önlemlerin Suudi Arabistan'ın koronavirüsle mücadelede halk sağlığını korumak için gösterdiği çabalar çerçevesinde alındığını, sağlık otoritelerinin desteğiyle sürekli değerlendirmeye tâbi olduğunu vurguladı. Aynı zamanda herkesi kamu yararına bu önlemlere bağlı kalmaya çağırdı. Vatandaş ve sakinlerin, sokağa çıkma yasaklarına yüksek düzeyde iltizam gösterdiğine değinen Şalhub, bazı ihlallerin de kontrol altına alındığını bildirdi. İhlallere olan itirazın ihlalin yapıldığı 30 gün içerisinde ‘Absher’ (bildir) isimli mobil uygulama aracılığıyla yapılabildiğine de değindi.


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)

490 yeni koronavirüs vakasının teyit edilmesiyle, BAE’de toplamda kaydedilen koronavirüs vakaları 7 bin 755’e ulaştı. Gerekli sağlık hizmetlerine tâbi olduğu belirtilen bu vakaların, vatandaş ve sakinler arasından farklı gruplar üzerinde en az 30 bin yeni testin yapılmasının ardından geldiği bildirildi.

BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, Asya kökenli üç vakanın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

BAE Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Âl Mektum, bugün ülkesinin mevcut zorluklara karşı tüm vatandaş ve sakinleriyle tek yürek olduğunu vurguladı. Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Âl Nahyan ise bakanlığın 3 bin 524 öğrenciyi, yurtdışındaki temsilciler aracılığıyla ve ülkedeki yetkili makamlar ile koordine halinde, güvenli bir şekilde ülkelerine geri getirmeyi başardığını belirtti.

Sağlık ve Toplum Koruma Bakanı Abdurrahman bin Muhammed el-Uveys, ülkedeki sağlık durumu hakkındaki gelişmeler üzerine yapılan toplantıda, ülkenin tıbbi muayene sayısında rekor rakamlara ulaştığını bildirdi. Bu haftanın başlangıcına kadar toplamda 790 bin testin yapıldığını -milyon nüfus başına en az 82,2 bin test- ifade etti.

Ekonomi Bakanı Sultan el-Mansuri ise piyasalardaki gelişmelerin üzerine durulan toplantıda şu ifadelerde bulundu:

“Temel gıda ürünlerinin kaynaklarından temin edilmesi ve sağlanması için geçtiğimiz dönemde çalışmalar yapıldı. Ayrıca satış noktalarında 3 ila 6 ay boyunca kullanılabilecek gıda stoğu teyit edildi.”

Bakanlar kurulu oturumunda, koronavirüsle mücadelede alınacak önlemler çerçevesinde bir dizi karar ve girişim onaylandı. Kurul; hayati tesislerin kullanımı konusunda inceleme yapacak bir ekip, hükümet insan kaynakları alanında bir sonraki aşama için ulusal fırsatlar çalışma ekibi ve modern tarım sektörünün gelişimini inceleyecek bir ekip oluşturulması kararını onayladı. Aynı zamanda, federal hükümet çalışanlarının performans yönetimi üzerine bir sistem kabul edildi.


Bahreyn

Bahreyn Başsavcılığı, ev karantinasını ihlal eden 8 kişiyi mahkemeye sevk etti. Sağlık otoriteleri tarafından gerekli incelemelerin yapılmasının ardından, koronavirüse yakalanan bireyler ile temasta bulundukları tespit edilen bu kişilerin 14 gün boyunca kişisel karantinaya tâbi tutulmalarına karar verilmişti.

Dün Bahreyn’de 45 yeni koronavirüs vakasının teyit edilmesiyle, ülkedeki aktif vaka sayısı bin 162’ye yükseldi. 2 kişinin yoğun bakımda olduğu, toplamda 769 kişinin ise iyileşerek taburcu edildiği bilgisi verildi.


Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle dün 2 can kaybı daha kaydedilmesi üzerine toplam can kaybının 11’e çıktığını bildirdi. Aynı zamanda 85 yeni vaka ile beraber, toplam vaka sayısı 2 bin 80’e yükseldi. 46’sı yoğun bakımda olmak üzere ülkede şuanda bin 657 aktif vaka bulunuyor. Diğer yandan, dün 45 kişinin daha iyileşmesiyle, iyileşen kişi sayısının 412’ye çıktığı belirtildi. Sağlık Bakanı Şeyh Basil es-Sabah ise yoğun bakımdaki yatak sayısının bin yatağı aştığını doğruladı.

Öte yandan, yurtdışındaki vatandaşların tahliyesine üçüncü gün de devam edildi.


Umman

Umman Sağlık Bakanlığı, dün bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Kovid-19’un aldığı 8. can olan bu kişinin 53 yaşında olduğu ifade edildi. Diğer yandan, 98 yeni vakanın daha kaydedildiği, bunlardan 39’unun Ummanlı, geri kalanın ise yabancı uyruklular olduğu teyit edildi. Böylece ülkede toplamda kaydedilen vaka sayısının bin 508’e çıktı.

Bununla birlikte, toplamda 238 kişinin koronavirüsün neden olduğu hastalığı yendiği belirtildi.


Katar

Katar’da 518 yeni koronavirüs vakasının daha tespit edildiği, böylece toplam vaka sayısının 6 bin 533’e yükseldiği duyuruldu. Aynı zamanda ülkede 59 kişinin daha iyileşmesiyle, taburcu olan toplam hasta sayısının 614’e çıktığı bilgisi verildi.

Kaynak: / Şarku’l Avsat

Bu haberler de ilginizi çekebilir