• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sağlık Bakanı Koca: “Salgın kontrolümüz altında”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans ile katıldığı Coronavirus Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın Bilkent Yerleşkesinde yaptığı açıklamada, salgında gelinen son noktanın altını çizen Bakan Koca, bu virüsün herkesi eşit derece de tehdit ettiğini belirtti.

Türkiye'de son 24 saatte hayatını kaybeden, yeni vaka ve iyileşenler ile ilgili son bilgileri paylaşan Koca, 37 bin 535 testin yapıldığını bunlardan 3 bin 83 kişinin testinin pozitif çıktığını açıkladı. Düne göre ölüm sayısını bir kişi azaldığını açıklayan Koca, 117 hastanın daha hayatını kaybederek toplam 2 bin 376 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Koca, bugünkü iyileşen hasta sayısının bin 559 artarak 16 bin 447'ye yükseldiğini belitti.

Bakan Koca, “Paylaştığımız bilgiler sağlam. Salgınla mücadelede bilgiyi örtmek, salgının kendisi gibi tehlikeli bir eylemdir. Güven yoksa böylesine büyük bir salgının üstesinden gelinemez. Mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Veriler bize, salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, tedbirleri uygularsak yeni hasta sayımız azalıyor. Kesin olan budur.” dedi.

Yatak doluluk oranlarını yüzde 70’lerden 30’lara çektiklerini ifade eden Koca, “Yüzde 80’lere yakın seyreden yoğun bakım oranlarımız süreçte yüzde 60’lara indirdik. Pandemiye rağmen yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değildir. Hastanelerimizin salgınla mücadeleye nasıl hazırlandıkların ortaya koymaktadır. Avrupa ülkelerinin ABD’nin karşılaştığı dramatik sahneleri yaşamadıysak sebebi açıktır.

“Türkiye’de her 3 yataktan sadece 1 tanesi doludur.” diyen Koca, “Avrupa’da bütün yatakların dolu halde olduğunu stadyumlarda hasta bakıldığı düşünüldüğünde aradaki fark net bir şekilde görülmüş olacaktır. Zatürre oranı ne kadar düşürülürse ölüm oranı o derece azalmaktadır. Yoğun bakımda entübe hasta sayısı da o randa azalmaktadır.” diye konuştu.

Sağlık Koca, “Covid-19'la mücadele kurallarına uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir. Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır.” dedi.

Diğer ülkelerdeki ölüm oranlarını açıklayan Koca, “ABD’de ölüm oranı yüzde 5, İspanya’da yüzde 10.5, İtalya 13.2, İngiltere 13.5, Fransa 17.3, Çin yüzde 5.5, Türkiye 2.3. Burada gördüğünüz oranlar o kadar yüksekse hastalar o kadar geç fark edilmiş demektir.” dedi.

“İspanya’da İtalya gibi ortalamayı yükselten bir ölüm grafiği var.” diyen Koca, “ABD ise diğer ülkelerden farklı seyretti. Aniden ortalamanın üstüne çıktı sonra altına düştü sonra yeniden bir yükseliş içinde olduğunu görüyoruz. Bizim yoğun bakım hasta sayımızda son günlerde düşüş var. Bu derece hazır olmasaydık. Tablomuz ABD ve Avrupa’dan farklı olmazdı.”  ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Salgında kimse bana bir şey olmaz deme gücüne sahip değildir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8’i 60 yaşından küçük ve herhangi bir hastalığı olmayan kişilerdir. Tedbiri her yaş gurubunda elden bırakmamak gerekiyor. Kademeli bire şekilde normalleşmemiz kurallara uymanız sayesinde olacaktır. Mücadelede bilinç kazanmalıyız. En ağır tabloları bile öğrenmeliyiz. Her bilgi tedbir için bir gerekçe olacaktır. İzolasyondan taviz vermemeliyiz. Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız. Salgının bundan sonra nasıl seyredeceğini uygulamamalarla biz karar vereceğiz. Ramazan kendine has canlılığı ve sosyal yaşantıları beraberinde getirir.  Oruç tutanlar açısından Ramazan günlerinde çok daha sıkı şekilde uyması lazım, Ramazan’ı bahane olarak görmemeliyiz. Ramazan sohbetlerini gelecek yıla erteleyelim. Rahmet ayı hastalıklarla sonuçlanmasın, hepinize hayırlı Ramazan diliyorum.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir