Çekiciler Artık Kafasına Göre Araçları Çekemeyecek!
Trafik Vakfı`na bağlı olmayan, çektikleri araç başı pay alan çekiciler ortadan kaldırıldı.
Alt ve orta gelir grubuna hitap eden araçları çeken çekiciler artık yok. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, çekicilerle ilgili düzenlemeye gitti. Çektikleri araç için trafik otoritesi kesilen özel çekicilerin araç çekme yetkisi ortadan kalktı. Zaman`ın haberine göre, sürücüleri çileden çıkaran çekicilerle ilgili yeni bir düzenleme hayata geçiyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar, Trafik Vakfı dışındaki özel çekicilere yasak getirildiğini söyledi. İlçe emniyet müdürlüklerinin anlaştığı özel çekiciler yasak yere park edilse dahi vatandaşın aracını çekemeyecek. Aracın çekiminde hazır bulunan polis memuru ise fotoğraflamakla sorumlu tutulacak. Araç, fotoğrafı çekildikten sonra alınabilecek. Park yasağı ücretiyle ilgili de yenilik getirildi. Vatandaş çekiciye yüklenmeden gelirse aracını geri alacak ve ücret ödemeyecek. Çekiciye yüklenip götürülürken gelen sürücü 20 lira, aracı otoparka indirilen ise 60 lira çekici parası ödeyecek.
İstanbul Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar, sürücülere kâbus yaşatan çekicilerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Özsoylar’ın verdiği bilgiye göre bugüne kadar özellikle ilçe emniyet müdürlüklerinin anlaşma yaptığı çekiciler, ne kadar çok araç çekerlerse o kadar pay alıyorlardı. Kâr etmek için de park ihlali olmayan yerlerden bile araç alınıyordu. Bu ise trafik polisleriyle sürücüleri karşı karşıya getiriyordu. Artık polis, sadece Trafik Vakfı ile park ihlali yapan sürücülerin araçlarını çekecek. Çekilen araçlar da genellikle trafik akışını engelleyen yerlerde olacak.
Çekicilerle ilgili en önemli düzenleme ise park yasağı ücretiyle ilgili. Eğer sürücü, çekici işleme başlamadan olay yerine gelirse aracını geri alacak ve ücret ödemeyecek. Çekiciye yüklenip götürülürken aracının yanına gelen vatandaşa 20, araç otoparka indirilmişse eskiden olduğu gibi 60 lira fatura kesilecek. Vatandaş, aracının nerede olduğunu, cep telefonundan ‘park’ yazıp boşluk bırakarak araç plakasını ekleyip 1550’ye kısa mesaj atarak öğrenebilecek.
Özel bir TV kanalında konuşan Özsoylar, sürekli orta gelirli vatandaşların aracının çekildiği iddialarına da cevap verdi. Çekicilerin belli bir kapasitesi olduğunu söyleyen Özsoylar, “2,5-3 ton kaldırma kapasiteleri var. Bu kapasitenin üstünde olan araçlar götürülemiyor. Bu da vatandaşımızın ‘Lüks araçlar çekilmiyor’ yorumunu yapmasına sebep oluyor.” dedi.
Bu arada İstanbul Trafik Vakfı, internet sitesinde açıklama yaparak özel çekici şirketlerinin sahte belgeyle vatandaşları ikna etmeye çalıştığına dikkat çekti. Vakıf şu uyarıda bulundu: “Son zamanlarda kendini Trafik Vakfı çekicileri olarak tanıtan bazı araçlar, yolda kalan ya da herhangi bir sebeple çekilen araçlara abartılı ücretler yazmaktadır. Bunlara itimat edilmemesi ve vakfın 24 saat açık olan 0 (212) 275 24 00 No’lu telefonuna ihbarda bulunulması vatandaşlarımızın yararınadır.”