• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
KRİZ FIRSATÇILARI, FELAKETTEN NEMALANIYORLAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Çin üzerinden dünyaya yayılan koronavirüs salgını etkisini arttırarak devam ediyor. Türkiye’de binlerce işyeri kepenk kapatırken yüzbinlerce kişi de işsiz kaldı. Koronavirüs felaketi üzerinden yaşanan krizden beslenen birçok özel banka, vatandaşa ya kredi vermiyor ya da çok yüksek faizli kredi vererek vatandaşı zor duruma sokuyor. Vatandaşların kullandığı kredilerin ödemelerini erteleyeceğini deklare eden bankaların, erteleme sürecinde işi yokuşa sürdükleri iddia ediliyor. Erteleme yapan bazı bankalar da müşterilerine yüksek faiz uyguluyor.

KREDİ ÖDEMELERİNDE ERTELEME SÖZLERİNİ TUTMADILAR

Türkiye’de koronavirüsün ekonomiye etkileri göz önüne alınarak bankalara kredi ödemelerinde erteleme talepleri iletildi. İlk olarak devlet bankaları, daha sonra da özel bankalar erteleme yapacaklarını açıkladılar. Açıklamalardan umutlanan birçok vatandaş kredilerini erteletebilmek için bankaya koştu. Bankaların çoğu ertelemenin şubeden yapılamadığını ifade ederek vatandaşı çağrı merkezine yönlendirdi. Çağrı merkezini arayan vatandaş, internete yönlendirildi. Kredi erteletmek isteyenlerin birçoğunun, bu aşamada enerjileri tükendi.

FELAKETTEN NEMALANARAK YÜKSEK FAİZ UYGULUYORLAR

Kredi ödemelerini erteleme aşamasına getirenler ise önlerine konan faizleri görünce şok oluyor. Bazı vatandaşların 3 bin 500 TL kredi taksitinin 3 ay öteleme faizi, 4 bin TL olarak çıkarılıyor. Kimi vatandaşlar da “Bankalar bu dönemde bile fırsatçılık yaparak daha çok kâr elde etmeye çalışıyorlar” diyerek isyanını dile getiriyor.

KREDİ MİKTARLARINI AŞAĞIYA ÇEKTİLER

Son dönemde özel ve yabancı bankaların gerek reel sektörün gerekse de tüketicilerin kredi taleplerini yokuşa sürdüğüne yönelik artan şikâyetlerin doğruluğu haftalık verilere yansıdı. 27 Mart-3 Nisan arasında yabancı bankaların TL kredi hacmi 2 milyar lira azalarak 431 milyara indi. Yerli özel bankaların da TL kredi hacmi 2 milyar lira azalarak 525 milyara geriledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU SÜREÇTE HİÇ DE İYİ BİR İMTİHAN VERMİYORLAR

Geçtiğimiz gün toplanan kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özel bankaların bu fırsatçılığına değinerek şunları söyledi; “Özellikle kamu bankaları kurumsal ve ticari işletmelerin yaklaşık 21 milyar liralık borcunu öteleyerek piyasayı önemli ölçüde rahatlattı. Aynı şekilde 800 bine yakın vatandaşımızın 41 milyar lirayı bulan konut, ihtiyaç, araç kredisi ile kredi kartı borcu da talepleri üzerine kamu bankaları tarafından ötelendi. Hazine arazilerinden ekilebilir olanları için ilgili kuruluşlarımız hazırlıklara başladı. Salgın nedeniyle dünyada yaşanabilecek gıda ürünleri sıkıntısından Türkiye’nin etkilenmemesi için tüm tedbirleri alıyoruz. Kamu olarak tüm sektörleri desteklemek için tüm imkânlarımızı seferber ederken maalesef özel bankalar bu süreçte hiç de iyi bir imtihan vermiyorlar. Ülkemizin ve milletimizin içinden geçtiği bu zor dönemde özel bankaların da üzerlerine düşeni yapmasını bekliyoruz. IMF programı başta olmak üzere ülkemizi minnet altına sokacak hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğiz. Türkiye’yi yeniden bu cendereye sokmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Attığımız ve atacağımız adımlarla hiçbir kesimi sahipsiz bırakmamakta, ortaya çıkan yükü adil bir şekilde paylaşmakta kararlıyız.”

HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK; BU ASLA KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR ŞEY DEĞİL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, vatandaşların özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları bildiklerini belirterek, "Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizin bilinmesini isteriz." dedi. Albayrak, özel bankaların bu süreçteki faaliyetlerine yönelik de değerlendirmelerde bulunarak, "Vatandaşlarımızın özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik, mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz. Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizin bilinmesini isteriz." ifadelerini kullandı. Bu dönemde, kimlerin özel bankaların avukatlığına soyunduğunun da görülmesi gerektiğini belirten Albayrak, şunları kaydetti: "Uluslararası kurumlardan yardım isteme ve ülkeyi nereye sürükleyeceği belli olmayan para basma söylemlerinden sonra, bu konudaki duruşları ile de dertlerinin millet olmadığını gösterdiler. Başakşehir’deki dev hastanenin yolunu yapmayıp, Adana’da hiçbir araç, gereç ya da tıbbi donanıma sahip olmayan, sadece perdelerle ayrılmış fuar alanına 'Sahra Hastanesi' diyebilen bir zihniyetle muhatap oluyoruz sonuçta. Onu da baz ya da prototip diye aklamaya çalışacaklardır. Milletin ihtiyacı olan maskeyi stoklayanlar, gıdayı saklayanlar ne ise vatandaştan topladığı parayı, en çok ihtiyaç olan dönemde millete sunmak yerine stoklayanlar da aynıdır. Süslü reklamlar bu yapılanı gizleyemez."

BDDK'DAN BANKALARA "KREDİ KANALLARINI AÇIK TUT" ÇAĞRISI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Mehmet Ali Akben, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının üretime ve istihdama olumsuz etkisini mümkün olan en az seviyeye indirmek bakımından bankalara önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Bu nedenle kredi limiti olan firmaların likidite ve nakit ihtiyacına yönelik taleplerinin hızlıca karşılanması ve kredi limitlerinin kullandırılmasında kısıtlamaya gidilmemesi, kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat şartlarını zorlaştırma, makul faiz oranlarıyla yeniden yapılandırma yapmama gibi uygulamalardan özenle kaçınılması yönünde bankalara talimat verdiklerini hatırlatan Akben, "Bankalara iletmiş olduğumuz talimatların uygulamasını yakından izliyoruz. Tüm bankalarımızı müşteri odaklı davranmaya, kredi kanallarını açık tutmaya, kurumumuz ve sektör birlikleri tarafından alınan kararlara uymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir