• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
Fatih Erbakan'dan hükümete kritik 'Coronavirus' çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erbakan, yazılı değerlendirmesinde, içinde bulunduğumuz günlerde 'Coronavirus' krizi sebebiyle, piyasalarda belirsizlik ve çok ciddi bir gelecek kaygısının hâkim olduğunu söyledi.

"Devlet vatandaşı için vardır"

Devletin açıkladığı destek paketinin son derece yetersiz olduğunu belirten Erbakan, "Oysaki hepimizin bildiği gibi, devletler vatandaşlarının hayatını kolaylaştırmak için, vatandaşına hizmet etmek için oluşturulmuş organizasyonlardır. En özet ifadeyle; 'Devlet vatandaşı için vardır …' Mevcut hükümet süreçleri yönetirken, yeni kanunlar çıkarırken, acil eylem planlarını devreye sokarken bir kere de esnafın, sanatkârın, küçük ölçekli iş sahiplerinin kapısını çalıp, 'Bir ihtiyacınız var mı? Faturalarınızı ödeyebiliyor musunuz? Kiralarınızı ödeyebiliyor musunuz? Acil olarak neye ihtiyacınız var? Sizin için yapabileceğimiz bir şey var mı?' diye sordu mu?" dedi.

"Kredilerin yapılandırılmasında destekleyici çözümler üretmek, siyasi iktidarın görevidir"

Erbakan, "Bugün işverenlerimizin, esnafımızın durumu içler acısı ve yarına dair umutları kalmamış durumda. Bu duruma derhal dur demek, önümüzdeki dönem için somut devlet güvencesi vermek, acil olan durumlara acil tedbirler geliştirmek, esnafı, KOBİ'leri ÇEK-SENET, BORÇ-FAİZ sarmalından kurtarmak ve ödenemeyen kredilerin yapılandırılmasında destekleyici çözümler üretmek, siyasi iktidarın görevidir. Bu sebeple; 'Korona' krizi nedeniyle iş yeri kapatılan KOBİ ve esnafa devlet tarafından acilen, faizsiz can suyu kredisi verilmelidir. Siyasi iradenin acil, yaygın ve somut bir eylem planı çıkartarak çözüm üretmesini tüm esnaflarımız ve küçük ölçekli üreticilerimiz adına talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Küçük esnafın gelirleri dip seviyeye indi, hatta sıfır oldu"

Türkiye'deki esnafın, Covid-19 salgınından olumsuz etkilendiklerini ifade eden Erbakan, devamında şunları söyledi:

Ülkemizde hizmet veren '1 milyon 791 bin' Esnaf ve Sanatkâr ile '4 milyon 75 bin' KOBİ işletmeleri Coronavirus tedbirlerinden son derece olumsuz etkilendiler. Ekonomik hayat tamamen durdu.  Çarşılar, sokaklar bomboş. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile çarşılar, oteller, lokantalar, kahvehaneler, kafeteryalar, internet ve nargile kafeler, çay bahçeleri, kuaför ve berberler vs. faaliyetleri önü açık bir süre için durduruldu. Taksiler, minibüsler boş dolaşıyor. Küçük esnafın gelirleri dip seviyeye indi, hatta sıfır oldu. Ancak kira, vergi, kredi, elektrik, SGK ödemeleri aynen devam ediyor. Küçük esnaf ve KOBİ'ler, işyerleri kapalı da olsa, vicdani olarak yanlarında çalışan insanların ödemelerini aksatmamaya dikkat ediyorlar. İş yeri kirası, günü gelen çek ve ödemeler, SGK ve BAĞ-KUR prim ödemeleri devam ediyor.

"Esnafımıza can suyu sağlanmalıdır"

Son olarak Erbakan, "Biz, ülke ekonomimizin belkemiği olan orta direğimizi bu zor durumdan kurtarmak için siyasi iradeyi acilen göreve davet ediyoruz. Zor durumda olan bu işletmelerin en azından devlete olan vergi, SGK primi ödemeleri, devlet bankalarına ve kefalet kooperatiflerine olan borçları, kira ve personel maaşlarını ödeyebilmesi için, tüm bu müteşebbislerimize can suyu olacak 100'er bin TL'lik, altı ay ödemesiz ve en az 48 ay vadeli faizsiz kredi Devletimiz tarafından, teminat ve ipotek aranmadan verilmeli ve böylece esnafımıza can suyu sağlanmalıdır. Esnaf ve KOBİ kesimi için planlanacak önlemler de, Coronavirüs ile mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak düşünülmelidir. Coronavirüsten, Allah'ın (Celle Celaluhu) izniyle kurtulacağız, ancak ekonomik alanda gerekli önlemler alınmadığı takdirde, milyonlarca küçük esnaf/sanatkâr ve KOBİ'lerimizi yok olmaya terk etmiş oluruz. Bu da bütün bir ülkeyi olumsuz şekilde etkiler." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir