• DOLAR 32.276
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2475.8
  • ...
Gasilhanelerde Covid-19'a karşı üst düzey önlemler alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sağlık Bakanlığı, Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında morg ve defin hizmetlerine yönelik yeni önlemler alırken morg ve define hizmetlerindeki gasilhane çalışanlarının, eldiven, N95 maske, gözlük, yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanılması talimatını vermişti.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde olduğu gibi Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü tarafından kentteki gasilhane ve mezarlıklarda virüse karşı önlemler artırıldı.

Önlemler kapsamında, yakınlarını defin eden vatandaşların kayıt işlemlerini gerçekleştiren ekipler, görev sürecinde eldiven ve maske kullanıyor.

İşlemler sırasında ise cenaze sahiplerinden sadece bir kişi içeriye alınarak işlemleri yapılıyor.

Mezarlıklar Şube Müdürlüğü, cenaze araçları için de tedbir aldı.

Alınan kararlardan biri, Covid-19 salgını süresince sosyal mesafeyi korumak amacıyla cenaze aracına cenaze yakınlarından sadece bir kişi alınıyor.

Mezarlıkta görev yapan defin hizmeti personeli ve şoförler de hastaneden veya evden cenaze almaya giderken maske, gözlük ve eldivenleri ile hizmet veriyor.

Hastaneden alınıp kaydı yapıldıktan sonra gasilhaneye getirilen cenaze, gassal personelince yıkamasını tam donanımlı kıyafet, eldiven, maske ve koruyucu gözlük kullanarak gerçekleştiriyor.

Yıkama işlemleri sırasında cenaze yakınlarından sadece 2 kişi ateşi ölçüldükten sonra gasilhaneye alınıyor.

Yıkama işlemi tamamlanan cenazeler, aynı hassasiyetle defin için kazılan mezarlıklara ulaştırılarak defin işlemleri gerçekleştiriliyor.

Cenaze namazı ve defin işlemleri, virüs tedbirleri kapsamında namaz saatlerinde yapılmıyor.

Görevli imam ile cenaze yakının ortak olarak belirlediği bir vakitte az sayıda cenaze yakının katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Mezarlıklar Şube Müdürlüğü'nde yapılan tüm işlemler, dini hassasiyetlere azami dikkat edilerek yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Kadın, Aile, Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Abdullah Aksoy, Covid-19 salgını Türkiye'de yayılmadan önce gasilhane ve mezarlıklarda her türlü önlemleri aldıklarını söyledi.

İlk olarak cenaze namazları ve defin işlemlerinde tedbirler almaya başladıklarını belirten Aksoy, vefat eden kişilere Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığının uyarıları ve genelgeleri kapsamında işlem yapıldığını belirtti.

 

"Her cenazeyi titizlikle yıkıyor ve defin işlemi yapıyoruz"

Aksoy, "Gaziantep Valiliğiyle birlikte aldığımız karar gereğince tüm cenazeleri ister şüpheli olsun ister olmasın, kendi çalışanlarımızı korumak amaçlı tedbirlerimizi alıyoruz. Personellerimiz eldiven, tulum ve gözlük kullanarak işlem yapıyor. Cenaze yıkama ve defin işlemlerinin üzerinde yüksek hassasiyetle duruyoruz ki kendi çalışanımızı koruyalım. Gaziantep nüfusu 2,5 milyona yaklaşan bir şehir. Bundan dolayı her gelen cenazeyi titizlikle ve hassasiyetle yıkıyor, defin işlemi yapıyoruz." dedi.

Yıkama ve defin işlemlerini dini vecibeye uygun bir şekilde yaptıklarını belirten Aksoy, cenaze namazı ve defin esnasında sosyal mesafe kuralı başta olmak üzere her türlü tedbiri aldıklarını ve bu süreç bitinceye kadar söz konusu tedbir ve önlemlerin devam edeceğini aktardı.

Aksoy, vefat eden kişilerin yakınlarına taziyede bulunulurken musafaha ve tokalaşma yerine "elinizi kalbinize götürerek selam verin" tavsiyesinde bulundu.

Hayatlarının büyük bölümünü gasilhanede geçiren gassallar ile imam hatipler, her ne kadar dışarıdan yaptıkları iş zor ve korkunç gibi gözükse de her süreçte ve şartlarda mesleklerini severek yaptıklarını söyledi.

"Bu mesleği severek yapıyoruz"

Cenaze namazı öncesi cemaate Covid-19 nedeniyle uyarılarda bulunduklarını ve namazı çok az sayıda cenaze yakını ile sosyal mesafe kuralına uyarak kıldırdıklarını belirten İmam Hatip Emrullah Kirazoğlu ise şunları söyledi:

Mesleğimiz belki birçok insanın yapamayacağı ve yapmak istemediği bir meslektir. Ancak biz yapmış olduğumuz işin manevi yönünün önemi ve bilincinin farkında olarak bu mesleği yapıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bu süreçte gerçekten zor bir süreç. Ancak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğümüzün bizlere sağlamış olduğu imkânlar yeterli seviyede ve özellikle gassallarımız cenaze yıkarken tedbir amaçlı elbise, gözlük ve maske takarak yıkama işlemlerini yapıyorlar. Defincilerimiz de cenazeyi defin ederken tek kullanımlık kıyafetle defin ediyorlar. Bizler her türlü gerekli tedbirlerimizi aldık. Normal günlerde günlük yaptığımız rutin cenaze hizmetlerine ilave tedbirler koymamız gerekti.  Bu tedbirleri alarak gasilhane başta olmak üzere defin işlemlerine kadar bu tedbirleri kapsamında hizmet veriyoruz.

"Salgın hastalıkların olduğu bu dönemde bu mesleği yapmak daha zor"

8 yıldır gassal olarak çalıştığını belirten Ali Kazoğlu da "Mesleğimiz çok zor. Eğer ki maneviyatı olmasa bu meslek para ile yapılacak bir meslek değil. Maneviyatı olduğundan dolayı buradayız. Özellikle şu an içinde bulunduğumuz süreçte ve salgın hastalıkların olduğu bir zamanda bu mesleği yapmak daha bir zor. Çünkü cenazesi olan kişiler 'acaba benim cenazem Coronavirus mü?' diyerek endişe ettiği bir dönemde ister istemez endişeleniyoruz. Cenazeleri doktorun vermiş olduğu rapor doğrultusunda yıkıyoruz. Eğer Coronavirus ise daha dikkatli bir şekilde yıkıyoruz, kefenlenmesini yapıyoruz. Bizler bu süreçte de görevimizin başındayız. Cenazelerimizi yıkarken daha önce yıkarken aldığımız tedbirlerden daha fazlasını alıyoruz. Çünkü malum salgın hastalık var. Önce kendi ve çocuklarımızın sağlığını düşünmemiz gerektiği için her türlü tedbiri alıyoruz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir