Vaka 1,7 milyonu, ölü 100 bini aştı DÜNYA VİRÜSE KARŞI ÇARESİZ
Yeni tip koronavirüs, can almaya devam ediyor. Dünya genelinde ölü sayısı 100 bini aşarken vaka sayısı da 1,7 milyonu geride bıraktı. Günlük ölü sayısının 2 binleri bulduğu ABD, vaka sayısında başı çekerken, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde de her gün yüzlerce insan, salgından hayatını kaybediyor. Uzmanlara göre virüse karşı etkili bir ilacın bulunması, bir seneden fazla sürebilir. Ülkelerin virüsten korunmak için alabildiği önlem ise, sosyal mesafeyi artırmak için sıkı güvenlik tedbirleri ve sokağa çıkmanın azaltılması düzeyinde kalıyor.
ABUZER ATASOY / DOĞRUHABER
Çin’de başlayıp dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsten dolayı ölenlerin sayısı 100 bini aştı. 1,7 milyonu bulan vaka sayısı ise hızla artmaya devam ediyor. Ülkelerin aldıkları önlemler, sokağa çıkmayı kısıtlamayla sınırlı kalırken; ilacın bir seneden kısa bir sürede bulunamayacak olması, virüs karşısındaki çaresizliği gözler önüne seriyor.
ABD BAŞI ÇEKİYOR
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke, ABD oldu. Ülkede şu ana kadar 500 binden fazla insanda virüs tespit edilirken 20 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta yaptığı açıklamada, virüs salgını nedeniyle ülkede en az 200 bin insanın ölmesini beklediklerini söylemişti. Son açıklamasında, durumun iyiye gittiğini savunan Trump, “İlk tahminlerin aksine 100 binden daha az kişinin öleceği bir döneme doğru ilerliyoruz. 60 bin seviyesinde kalırsak, inanılmaz olur. Bu mutlu olunacak bir şey değil ama kesinlikle ilk tahminlerin çok altında bir rakam.” İfadelerini kullandı.
Beyaz Saray Kovid-19'la Mücadele Görev Gücünde yer alan Doktor Deborah Birx ise basın toplantısında yaptığı açıklamada bazı bölgelerin durumunun iyileştiğine işaret ederek, "Elimizde durumun iyiye gittiğine dair işaretler olabilir ancak henüz zirveyi görmedik." uyarısında bulundu.
AVRUPA’DA DA DURUM KRİTİK
Koronavirüsün en çok etkilediği kıta olan Avrupa’da da durumlar iyiye gitmiyor. Virüsten ilk etkilenen ülkelerden olan İtalya ve İspanya’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında günlük bazda azalma yaşansa da Fransa ve İngiltere’deki günlük kayıp sayılarının bine yaklaşması, salgının boyutlarını gösteriyor.
Fransa’da ise bakımevlerindeki ölümlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Virüs nedeniyle 14 bine yakın insanın hayatını kaybettiği ülkede, ölenlerin yaklaşık 5 bininin bakımevlerinden olduğu kaydedildi.
LATİN AMERİKA’DA VAKA SAYISI 50 BİNİ AŞTI
Koronavirüsten Avrupa kadar etkilenmeyen Latin Amerika’da, vaka sayısı 50 bini aştı. Nüfusu 600 milyonu aşan bölgede, 2 binden fazla kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Bölgede virüsten en çok etkilenen Brezilya’da vaka sayısı 20 bini aşarken, ölümlerin üçte biri de bu ülkeden oldu.
ARAP ÜLKELERİNDE DE VAKA VE ÖLÜM SAYISI ARTIYOR
Koronavirüs nedeniyle Arap coğrafyasında da vaka ve ölüm sayıları artıyor. Cezayir’de 256 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybederken, can kaybı Mısır’da 135, Fasta ise 107’ye yükseldi. Tunus’ta ise hayatını kaybedenlerin sayısı 25 oldu.
İLAÇ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Dünya bir yandan Kovid-19’la mücadele ederken diğer yandan da virüse karşı bir ilaç bulmak için yoğun çaba sarf ediyor. Dünya Sağlık Örgütü daha önceki açıklamalarında ilacın bulunmasının bir seneyi bulabileceğini belirtmişti. Ancak son açıklamalar, umut veriyor.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Dr. Margaret Harris, koronavirüsün ilacına ilişkin perşembe günü yaptığı açıklamada, "Gerçekten heyecan verici haberler görmekteyiz, 50'den fazla aday ilaç şu an araştırma altında" dedi.
Denemelerin, ilaçların çalışıp çalışmadığı konusunda yürütüldüğünü kaydeden Harris, “Ama önemli olan işe yarayıp yaramaması değil, laboratuvarda işe yaradıklarını görebiliyoruz belki ama ‘insanlar üzerinde kullanılması uygun mu?’ sorusu da sorulmalı. İlaçlar insanları kurtarmak için yapılan şeylerdir ve bunu yavaş bir aşamada öğreneceğiz. İlacın güvenilir olması gerekmekte.'' ifadelerini kullandı.