• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sağlık Bakanı Koca: “2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans ile katıldığı Coronavirus Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın Bilkent Yerleşkesinde yaptığı açıklamada, salgında gelinen son noktanın altını çizen Bakan Koca, bu virüsün herkesi eşit derece de tehdit ettiğini belirtti.

“1 milyon 61 bin 635 sağlık personelimiz var”

Bakan Koca, sağlık personeli hakkında şu bilgileri paylaştı: “Türkiye'nin toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 61 bin 635'tir. Bunun 165 bin 363'ü doktor, 204 bin 969'u hemşiredir. Sizler için gece gündüz görev başında olan bir sağlık ordusudur. Bu orduya güvenin. Türkiye Cumhuriyeti sağlık hizmetini hep öncelikli görmüştür. Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa’nın en avantajlı ülkesiyiz. Ülkemizin sağlık altyapısına güvenin. Ülkemiz virüsün dünyaya duyurulduğu bu tehdidi sözü bilim insanlarına bırakarak sağlık sorunu olarak algılamıştır. Stratejimize güvenin.  Sağlık ordumuzun hastalığı yenme kararlılığına güvenin.” 

“Bugüne dek 2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi”

Sağlık Bakanı Koca, "Bugüne dek 2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi." dedi. Bakan Koca, “Dışarıda virüsü kimin taşıdığını bilmeniz mümkün değil. Coronavirus aradığı temas ortamını bulursa size kolayca bulaşacaktır. Sosyal hareketliliği asgariye indirin, bana bir şey olmaz düşüncesine kapılmayın. Taşıyıcılardan biri siz olabilirsiniz. Küçücük bile olsa riske karşı kendinize güvenmeyin. Bir şey olmaz düşüncesi tehlikelidir. Duruma daha da ciddiyetle yaklaşma yerine gevşeklik sürdürürsek başarı çok zaman alır. ” dedi.

“Biraz daha direnmek zorundayız”

“Kuralları tavizsiz uygularsak hastalığın yeni kişilere bulaşmasını önlemiş olacağız.” diyen Koca, “Kontrol altına aldığımız ise özlediğimiz hayatın güneşi doğmuş olacak. Isınan havanın cazibesi sizi dışarıya davet edecektir. Biraz daha direnmek zorundayız. Sağlık camiası olarak uzun yıllardır sürüp gelen bir sorumluluğumuz var. Hekimlerimizin birçok personelimizin uyguladığı şiddet haber konusu oldu yasalar caydırıcılıktan uzak kaldı. Ülkemizde de bu suçların caydırıcı cezalarla önlenebileceği açıktır. Sağlık çalışanlarımızın önemli bir kısmının salgınla mücadele ettiği bu dönemde yeni bir şiddet olayının toplum vicdanında bağışlanması mümkün değildir.” diye konuştu.

“Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı”

Milletvekillerine de seslenen Koca, “Değerli vekillerimizden ‘Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’nın bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. Eğer Meclis yasayı oy birliği ile çıkarırsa bizler meclisimizi yürekten alkışlayacağız.” diye konuştu.

“Toplam vefat sayısı 1006'e ulaştı”

“Hastalığı kontrol altına andığımız anda, özlediğimiz hayatın güneşi doğmaya başlayacak." ifadelerini kullanan Koca, “Son 24 saatte vaka sayısı 4 bin 747, vefat sayısı 98 oldu, toplam vefat sayısı 1006'e ulaştı.” dedi.

“Vatandaşlarımıza maskeyi ücretsiz ulaştırdık”

Bakan Koca, “Test sayımız arttıkça vakaları daha erken tespit edip riski kontrol alma oranımız daha çık artıyor. Maske kullanımını kolaylaştırmak için vatandaşlarımıza maskeyi ücretsiz ulaştırdık. Telefonuna öncelikle mesajla bir kod ulaştırmış olacağız. Vatandaşlarımız herhangi bir eczaneye giderek bu dönemde 5 adet maskesini alabilecekler. Bu konuda üzerine düşen sorumluluğu gönüllü olarak üstlenen eczacılarımız özellikle teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“İstanbul'da yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 59,5.”

Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaların giderek azaldığını kaydeden Koca, “Türkiye'de vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 2.15. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında 12. sıradayız. Hastalıkla Türkiye'nin bütün şehirlerinde mücadele ettiğimiz bir aşamadır.” dedi.  

İstanbul'da yoğun bakım ve yatak doluluğu hakkında bilgileri paylaşan Koca, “Yoğun bakım sürecimiz, diğer ülkelere göre özellikle son haftalarda giderek düşmeye başladı. İstanbul'da şu anda yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 59,5. Normal yatak doluluk oranı da yüzde 50,2. Şu an bir sorun yok. Önümüzdeki 2 hafta çok önemli, mümkün olmadıkça dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.” dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir