Brezilya Eğitim Bakanı “Koronavirüs, Çin’in dünyayı ele geçirme planı”
Brezilya Eğitim Bakanı Abraham Weintraub'ın yeni tip koronavirüsün "Çin'in dünyayı ele geçirme planı" olduğu yönündeki sözleri nedeniyle Pekin, Brezilya'dan resmi açıklama istedi
Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro hükümetinin Eğitim Bakanı Abraham Weintraub’ın yeni tip koronavirüs salgınının Çin’in “dünyayı ele geçirme planı” olduğu sözleri Pekin’in tepkisini çekti.
Weintraub 4 Nisan’da Twitter’dan paylaştığı ve pazar günü sildiği mesajında Çinlilerin aksanıyla da dalga geçerek şu ifadeleri kullandı:
Jeopolitik olarak bu küresel krizden kim daha güçlü olarak çıkacak? Brezilya bu şaşmaz dünyayı ele geçirme planında kiminle müttefik?
Çin’in Brezilya Büyükelçiliği Twitter’dan yaptığı açıklamada bakanın sözlerini “karalayıcı”, “damgalayıcı”, “saçma ve rezilce” diye niteleyerek bakanın “son derece ırkçı bir davranışta” bulunduğunu belirtti.
Çin’in Brezilya büyükelçisi Yang Wanming de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Çin hükümeti Brezilya’dan resmi açıklama bekliyor” ifadesini kullandı.
"Solunum cihazı satarlarsa elçiliğin önünde diz çöküp özür dileyeceğim"
Diplomatik gerginlik diğer birçok ülke gibi Brezilya'nın Kovid-19'la mücadelede Çin'den daha fazla tıbbi ekipman istediği sırada yaşandı.
Paylaşımı sonrası Radio Bandeirantes'e verdiği röportajda sözlerinin arkasında duran Bakan Weintraub, Çin'i salgınla mücadelede daha fazla yardım yapmaya çağırdı ve "Eğer Çin bize bin adet suni solunum cihazı satarsa elçiliğin önünde diz çöküp özür dileyeceğim ve aptallık ettiğimi söyleyeceğim" dedi.
Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta da geçen hafta Çin'den solunum cihazı ve diğer ekipmanların tedariğinde sorun yaşadıklarını, bazı siparişlerin sebep gösterilmeden iptal edildiğini söylemişti.
Tartışma nedeniyle Brezilya'nın Twitter trendlerinde #TradeBlockadeOnChinaNow (Hemen Çin'le Ticari Blokaj) etiketi en üst sıraya yükselmişti.
En büyük ticari ortağı Çin olan Brezilya, yeni koronavirüsün en sert darbe vurduğu Latin Amerika ülkesi. 11 binden fazla Kovid-19 vakasının görüldüğü ülkede 500'den fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Küresel salgının başlangıcında iki ülke arasındaki ilişkiler Devlet Başkanı Bolsonaro’nun milletvekili oğlu Eduardo'nun Çin hakkındaki sözleri nedeniyle halihazırda gerilmişti.
Eduardo Bolsonaro mart ayındaki açıklamasında "Çin diktatörlüğünün" salgını örtbas ettiğini iddia etmiş, geçen hafta da bir Twitter paylaşımında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Pekin'in bu konudaki itirazlarına rağmen koronavirüsü "Çin virüsü" şeklinde nitelemişti.
Olay nedeniyle Çin'in Rio de Janerio konsolosu Li Yang, Brezilya'nın O Globo gazetesine açık mektup yazarak oğul Bolsonaro'ya " Gerçekten bu kadar bön ve cahil misin?" sorusunu yöneltmişti.
Kaynak: AFP, AP