• DOLAR 35.383
  • EURO 36.441
  • ALTIN 3015.1
  • ...
MASKELİ HAYAT
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı dünya genelinde 1 milyonu aştı. Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesindeki bilgiye göre, dünya genelinde toplam vaka sayısı 1 milyon 200 bini aştı. En çok vaka görülen ülke 277 bin 475 ile ABD olurken, onu 119 bin 827 vakayla İtalya, 119 bin 199 vakayla İspanya ve 91 bin 159 vakayla Almanya izledi. Salgının ortaya çıktığı Çin'de ise 81 bin 639 vaka kayda geçti. Vaka sayıları 10 bini aşan ülkeler şöyle sıralandı: Fransa (82 bin 165), İran (53 bin 183), İngiltere (38 bin 168), Türkiye (20 bin 921), İsviçre (19 bin 606), Belçika (16 bin 770), Hollanda (15 bin 723), Kanada (12 bin 549), Avusturya (11 bin 524) ve Güney Kore (10 bin 156). Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 salgını, 200'e yakın ülke ve bölgeye yayılarak pandemiye dönüştü. Salgın nedeniyle dünya genelinde 60 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

SADECE HASTALARIN MASKE TAKMASI GEREKTİĞİ ALGISI DEĞİŞİYOR

Koronavirüs salgınına karşı sağlıklı kişilerin de dışarıda maske takmasına yönelik tartışmalar sürüyor. Son günlere kadar hasta olmayanların maske takmasının çok daha tehlikeli olduğu görüşü genel kabul görürken, artık o ön kabul yıkıldı ve "sokağa çıkan herkes maske taksın" görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Levent Yamanel, Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. İlhami Çelik, maske takılması yönünde görüş belirtti.

MASKE YOKSA AĞZINIZI KAŞKOL YA DA BANDANAYLA KAPATIN

Prof. Dr. Levent Yamanel, “Dünya Sağlık Örgütü hasta olmayan kişilerin de maske takmasına yönelik bir karar verirse Bilim Kurulu’nda değerlendiririz. Markette, otobüslerde ve pazar yeri girişlerinde maske bulundurulması doğru bir yaklaşım olabilir. Maske olmadığı durumlarda ağız, kaşkol ya da bandana tarzı eşyalarla kapatılabilir. Ama Türkiye’de bir maske sıkıntısı yok.” Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Eskiden diyorduk ki ‘Hasta olan etrafa bulaştırmasın diye maske taksın.’ Ama artık virüs yayıldı, şu anda kişide hastalık belirtisi olmasa bile virüs taşıyıcısı olabileceğini gördük. Özellikle iki metreyi koruyamayacağımız market, toplu taşıma gibi sosyal alanlarda maske kullanılmalı. Ben bir de gözlük kullanılmasını öneriyorum.”

KAPALI ALANDA MUTLAKA MASKE TAKILMALI

Prof. Dr. İlhami Çelik, “Gençler ve çocuklar genellikle belirti göstermeden hastalığı taşıyabilir ve bulaştırabilir. Bu nedenle sosyal mesafeyi koruduğumuz açık alanlarda değil ama kapalı ortamlarda maske mutlaka takılmalı. Her ülke kendi şartlarına göre karar vermeli. Maske kadar koruyucu olmaz ama maske bulamazsanız bandana da olur.”

MASKE VİRÜS BULUTUNU ENGELLER

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) çalışmasına göre, korona hastaları öksürüp hapşırdığında çevrelerinde ‘virüs bulutu’ oluşuyor ve 8 metreye kadar sağlıklı bir kişiyi de enfekte edebiliyor. Uzmanlar bu nedenle sağlıklı kişilerin de maske takmasını öneriyor.

TÜRKİYE’DE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Dünya genelinde koronavirüs vakaları her geçen gün artarken, yeni önlemler ile salgının yayılımının durdurulması hedefleniyor. Önceki akşam açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı ve 31 ilde araç giriş çıkışlarının yasaklandığı gibi kararların alındığını açıklamıştı. Öte yandan Erdoğan, pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, en az 3 adım mesafeye uymayanlara ceza verileceğini belirtti.

İSTANBUL VE ANKARA’DA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA MASKE ZORUNLULUĞU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı; “Otobüs, metro, metrobüs ve şehir hatları vapurlarına yüzünde maskesi olmayan yolcular alınmayacaktır. Değerli İstanbulluların bu hassas konuda duyarlı olacaklarına şüphemiz yoktur. İBB olarak aldığımız karar gereği metro, metrobüs ve şehir hatları vapurlarımızda 100 bin adet maske vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılacaktır.” Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da kararı Twitter hesabından duyurdu. Yavaş, "Alınan karar neticesinde kentimizdeki tüm toplu taşıma araçlarında maskesiz yolcu alınmayacağını ve ücretsiz maske dağıtımının başlayacağını bildirmek isterim. Bu zor günleri de sağlığımızı koruyarak atlatacak, #BirlikteBaşaracağız" dedi.

BÜYÜK DEVLETLER MASKE KORSANLIĞINA SOYUNDU!

Koronavirüse yakalanan insan sayısı dünya genelinde 1 milyonu geçerken, salgını önlemek için çabalayan ülkeler arasında “maske savaşı” yaşanıyor. Almanya satın aldığı maskelere ABD’nin el koyduğunu iddia etti; Fransa’nın ise İtalya ve İspanya’ya gönderilen maskelere el koyduğu bildirildi. Almanya’da Berlin eyaletinin İçişleri Bakanı Andreas Geisel, eyalet yönetiminin Çin'deki bir Amerikan firmasından 2 bin adet koronavirüs karşı koruma sağlayan FFP-2 tipi maske satın aldığını belirtti. Ancak Geisel, Almanya’ya gönderilmesi gereken maskelere Tayland’ın başkenti Bangkok’ta ABD tarafından el konulduğunu açıkladı. Geisel yaptığı açıklamada, maskelere el konulma gerekçesinin ABD’nin koruyucu maskelere getirdiği ihracat yasağıyla ilgili olabileceğini belirtti.

“MODERN KORSANLIK”

Ancak ABD’nin yaptığının “modern korsanlık” ve “Vahşi Batı” yöntemleri olduğunu söyleyen Geisel, Alman hükümetinin ABD’ye uluslararası kuralları hatırlatması gerektiğini kaydetti. Bild gazetesinin haberine göre Çin'de üretilen maskeler sektörün önde gelenlerinden Amerikan 3M firmasına ait. ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü Twitter hesabından “Çin’de neler yaptıklarını gördükten sonra 3M’e sert darbe vurduk” şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.

ABD 3-4 KATINI TEKLİF EDEREK ÜLKELERİN ALDIĞI MASKELERE EL KOYUYOR

Ayrıca Almanya’dan ve Fransa’dan yetkililer ABD’nin Çin’deki üreticilere piyasanın çok üzerinde fiyat teklifleri vererek Avrupa ülkelerinin söz konusu üreticilerle yaptığı anlaşmaları bozduğunu iddia ettiler. Fransız yetkili Jean Rottner de Amerikalıların kendi önerdiklerinin 3-4 katı fiyatlar teklif ederek işlerini bozduklarını savundu.

“TIBBÎ EKİPMAN PAZARI VAHŞİ BATI GİBİ”

Üst düzey bir Alman yetkili, “Para mevzubahis değil, her fiyatı ödüyorlar çünkü çaresiz durumdalar” dedi. Reuters’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen Washington’dan üst düzey bir yetkili ise, “elimizde çok fazla olana kadar” koruyucu ekipman ithal etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Almanya’da Bavyera eyaleti Başbakanı Markus Soeder de tıbbı ekipman pazarını “Vahşi Batı’ya” benzetti.

İTALYA VE İSPANYA’NIN İTHAL ETTİKLERİNE FRANSA EL KOYDU

Diğer yandan dört Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında da maske krizi çıktı. İsveç şirketi olan Mölnlycke’den yapılan açıklamada Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilmek üzere ithal ettikleri maske ve eldivenlere Fransa'nın el koyduğunu bildirildi. Malzemelerin salgını en şiddetli yaşayan söz konusu iki ülkeye Fransa üzerinden gönderilmesi planlanıyordu. Şirketten yapılan açıklamada, sağlık malzemelerinin ihracatını yasaklayan Fransa’nın kendi malı olmadığı halde maske ve eldivenlere el koyduğu bildirildi.

KANADA’NIN 60 MİLYON MASKEYE İHTİYACI VAR

Maske başta olmak üzere koruyucu ekipman sıkıntısı yaşayan bir başka ülke de Kanada. Başbakan Justin Trudeau, ülkedeki hastanelerin 60 milyon maske ve koruyucu malzemeye ihtiyacı olduğunu söyledi, ancak şu anda 11 milyon maskenin temin edildiğini açıkladı. Trudeau, geri kalan malzemelerin sağlanması için çabaladıklarını belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir