Hasta refakatçisi gönüllü olarak maske üretimine destek veriyor
Eşinin rahatsızlığı nedeniyle refakatçi olarak kaldığı Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde maske üretimine gönüllü olarak destek veren Ayten Aksay, “Ülkemiz bu durumda iken herkesin elinden geleni yapması lazım.” dedi.
Tüm dünyaya yayılan Coronavirus (Covid-19) salgınından dolayı başta hastaneler olmak üzere birçok alanda en çok ihtiyaç duyulan koruyucu malzemelerin başında maske ve eldiven geliyor. Bu salgının Türkiye'ye sıçramasından sonra bulunması güçleşen maskelerin de fiyatları arttı.
Piyasada bulunan maskelerin yüksek fiyatlara satılması, stokçuluğun artmasını önlemek ve halkın da maske ihtiyacını karşılamak için Türkiye genelinde meslek liseleri başta olmak üzere belediyelere ait ve halk eğitimlerindeki kurslar ile hastanelerde maske talebini karşılamak için üretime başladı.
Bu kapsamda Gaziantep’te meslek liselerinin yanı sıra kadınların çeşitli eğitim aldıkları kurslarda da maske üretimi yapılırken, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi de yeni tip Covid-19 önlemleri kapsamında tedarik sıkıntısının yaşanmaması için maske imal ediyor.
Söz konusu sıkıntıların yaşanmaması için çalışma başlatan Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi, hastane personelinin maske ihtiyacının karşılanmasına yönelik sıfır maliyetle günlük 500 adet maske üretimini hedefleyerek kolları sıvadı.
Hastane yönetiminin aldığı gerekli malzemelerle hastane içindeki atölyede maske üretmeye başlayan dikiş bilen gönüllü sağlık çalışanları, günde ortalama 500 hijyenik maske dikiyor. Atölyede hazırlanan maskeler, dikim sonrası hastane çalışanlarının hizmetine sunuluyor.
Geçirdiği felç nedeniyle 40 gündür hastanede tedavi gören eşi Aydın Aksay'a refakatçilik eden Ayten Aksay da (55), hastanede maske üretiminin yapıldığını öğrenince Başhekim Prof. Dr. Suat Zengin ve yönetiminden izin alarak gönüllü olarak maske üretimine destek vermek istediğini söyledi.
Başhekim Zengin ve yönetimi de Aksay’ın bu örnek ve olumlu talebini kabul ederek, maske üretimine destek vermesine izin verdi. Asıl mesleği terzilik olan Aksay, aldığı bu izinin ardından boş saatlerinde hastanedeki atölyede gönüllü sağlık çalışanları ile birlikte maske üretimine destek olmaya başladı.
Hastanedeki maske üretimine destek vererek güzel bir örneklik teşkil eden Aksay, bu örnek davranışı ile herkes tarafından takdir ediliyor.
Bu tür kritik süreçlerde maske gibi bazı medikal malzemelere ciddi manada ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Zengin, hastane olarak 5 aylık maske stoklarının olmasına rağmen ilerleyen süreçte bir sıkıntının olmaması için tedbir amaçlı maske üretimine başladıklarını söyledi.
Yaklaşık 3 haftadır maske üretimine başladıklarını belirten Zengin, hastanede 40 gündür tedavi gören eşine refakat eden Ayten Aksay’ın, boş zamanlarında gönüllü olarak maske üretimine destek vermek izin isteyince çok duygulandıklarını ifade etti.
“Hasta yakınının bu desteği bizi duygulandırdı”
Bir hasta yakınından böyle örnek bir talebin gelmesinin kendilerini aynı zamanda mutlu ettiğini ifade eden Zengin, “Bu süreç içersinde uzun süredir takip ettiğimiz bir hemşiremizin babası olan hastamız var. Bu hastamızın yanında refakatçi olan eşi maske üretimine gönüllü katkıda bulunmak istedi. Hasta refakatçisinin bu talebi bizi mutlu etti. Hatta bu hasta refakatçisinin güzel talebinden sonra terzilikten anlayanlar bazı hasta refakatçileri de maske üretimine destek vermek istediklerini söylediler. Özellikle bu refakatçimizin yoğun bir isteği oldu. ‘Ben makinemi getireceğim ve nasıl olsa hastanede hastamın başında duruyorum, hastamın başında dururken de size destem amaçlı maske üreteceğim’ dedi. Bu talep gerçekten tıpkı Kurtuluş Savaşında, birbirine kenetlenmiş bir toplumun benzer duyguları bugün de yaşadığını bize göstermiş oldu.” dedi.
“Eşim taburcu olana kadar hastanede maske üretimine destek vereceğim”
Eşi felç geçirdiğinden dolayı 40 gündür hastanede tedavi olduğunu ve eşinin yanında refakatçi olarak kaldığını belirten Ayten Aksay da, “Daha önce de uzun bir süre eşimin tedavisinden dolayı hastanede kaldım. Üniversitemizin de maske ihtiyacının olduğunu biliyorum ve hastanede terzihane bölümünün olduğunu öğrendim. Hastane başhekiminden maske üretimine destek vermek için ricada bulundum, kabul ettiler. Şu an eşim halen tedavi görüyor. Eşim taburcu olana kadar hastanede maske üretimine destek vereceğim. Çünkü eşimin tedavisinin daha ne kadar süreceği belli değil ve bu süre zarfında da maske üretimine destek olacağım.” ifadelerini kullandı.
“Ülkemiz bu durumda iken herkesin elinden geleni yapması lazım”
30 yıllık terzi olduğunu belirten Aksay, “Boş durmak da olmuyor. Çünkü sürekli çalışmaya alıştığım için boş durmayı sevmiyorum, çalışmak istiyorum. Ülkemizin ve hastanelerimiz bu durumda iken herkesin elinden geleni yapması lazım. Elimden geldiği kadar da hastanede personellere her konuda yardımcı olmaya çalışıyorum. Hatta kendi odamı temizliğini bile ben yapıyorum. Bu sıkıntılı dönemde de neden saatlerce boş oturayım? 3 saatte bir eşime mama veriyorum, diğer saatlerde de eşim uyuyor ve eşim konuşamıyor. 3 saat boyunca maske üretimine destek olmak benim için de iyi olur. Çünkü hem maske üretimine destek vermiş olurum hem de buradaki diğer personellerle güzel vakit geçirmiş olurum. Bu talebimin, hastane başhekimi ve yönetimi tarafından kabul edilmesi de beni çok mutlu etti. Eşim de taburcu oluncaya kadar maske üretimine destek vereceğim, hatta gerekirse evimize gitsek bile yine evde de maske üretimine destek vereceğim.” şeklinde konuştu. (İLKHA)