• DOLAR 34.595
  • EURO 36.201
  • ALTIN 2969.663
  • ...
Gelen yolcular geri çevriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Coronavirus salgınına karşı İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile şehirlerarası otobüs firmalarının yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul etmesi kararının ardından, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Covid-19 salgınına ilişkin açıkladığı tedbirler kapsamında şehirler arası otobüs seferleri valiliklerin izniyle yapılabileceği belirtildi.

Söz konusu genelge ve tedbirler öncesinde Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki firmalar, virüs tedbirleri ve toplu taşımada yarıya inen yolcu sayısından dolayı zarar ettiklerini belirterek, tüm seferleri iptal ettiklerini açıklamıştı.

 

Okulların tatil edilmesiyle üniversite öğrencilerinin evlerine dönmesi nedeniyle otobüs seferlerinde geçen hafta yoğunluk yaşanan Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde bu hafta ise yolcu sayısı azaldı.

Covid-19 tedbirleri nedeniyle vatandaşların zorunlu olmadıkça seyahat etmediğini ve İçişleri Bakanlığı genelgelerinin ardından yolcu sayısında ciddi zarar ettiklerini, yol masraflarını ve personel giderlerini karşılayamadıklarını belirten firma yetkilileri, alınan son kararının kendileri için de iyi olduğunu belirtti.

"Seyahatlerimizi durdurma kararı aldık"

Otobüs firması yetkililerinden Gökhan Deveci, son genelge öncesi otogardaki birçok firmanın zaten seyahatleri durdurma kararı aldıklarını belirterek, "Seyahat sektörü olarak Coronavirus salgınından dolayı çok sıkı tedbirler alıyoruz. Özellikle her ne kadar otobüslerimizi ilaçlama şirketlerine dezenfekte ettirmiş olsak da yine de tedbir kapsamında otobüs göndermeme kararı aldık. Birkaç gün önce İçişleri Bakanlığının genelgesi yayınlandı, genelgede sefer sayısında ve araçların koltuk planında yüzde 50 oranında azalma oldu. Zaten salgından dolayı yolcular çıkamıyordu, koltuk planında da azalma olunca maliyetler kurtarmadığı için sektör olarak seyahatlerimizi durdurma kararı aldık." dedi.

"Yolcu kapasitesi düştüğü zaman seyahatleri durdurduk"

Zaten otobüslerin çok az yolcu ile sefere çıktıklarını ve bundan dolayı da seyahatleri durdurma kararı aldıklarını belirten Kaya Özmen de "Servislerimizde dünden itibaren yüzde 80 bir azalma oldu. Servis seferlerinin iptal olması sebebiyle yolcu sayısında biraz düşüş olması ve ilk açıklanan genelgede yolcu sayısının yüzde 50 azaltılmasından dolayı zarar etmeye başladık. Sağlık açısından dolayı böyle bir karar verildi. Bu genelgeden memnunuz. Çünkü sağlık daha önemlidir. Ama bu şekilde olduğu zaman otobüs firmaları zarar ediyor. Yolcu kapasitesi düştüğü zaman taşıma servisleri şu an seyahatleri durdurdular. Vatandaşlar da bu uygulamadan memnun. Yolcu sayısı düştüğü zaman bizim otobüsü gönderebilmek için fiyatı yükseltmemiz gerekiyordu. Bu defa da vatandaşın cebinden para çıktığı için bu da ayrı bir sıkıntı ve bunu da yapamıyoruz. Devletin bu duruma bir el atması lazım. Maliyetleri biraz düşürebilirler. Şu anki tedbirlere göre alınan önlemler çare değil. Bazı firmalar şu an tamamen kapatmış durumdalar." ifadelerini kullandı.

"Coronavirus nedeniyle servislerimizi belirli süre kapattık"

Virüs tedbirleri ile birlikte yolcu sayısında ciddi bir düşüş olduğunu ve bu durumda otobüs firmalarının da zarar ettiğini belirten Kemal Şahan ise, "Coronavirus nedeniyle servislerimizi belirli süre kapattık ve sefer yapmıyoruz. Toplu taşımada yarıya inen yolcu sayısından dolayı firmalarımız zarar ediyor, çok az yolcu ile seyahat bizi kurtarmıyordu. Bir de vatandaşın dışarı çıkmasını engellemek için belli bir süre servisimizi kapattık. Şu an nisan ayının başına kadar hiçbir tarafa seferimiz yok, faaliyetimizi durdurduk. Ayın başından sonra ne olacağını bilemiyoruz." şeklinde konuştu.

"Otobüslerimizin mazot parasını bile çıkaramıyoruz"

Virüs salgının çıkmasından bu yana yolcu sayısında ciddi bir düşüş olduğunu ve çoğu zaman boş gidip geldiklerini belirten Murat Delikenli de, şunları söyledi:

"Nasıl yapacağımızı biz de bilmiyoruz? Bugünden itibaren zaten gelmeyeceğiz. Otobüslerimizin mazot parasını bile çıkaramıyoruz. Yetkililer seferleri iptal etmiyorlardı, 27 koltuklu aracın yolcu sayısını 14'e indiriyorlar. Bu şekilde nasıl olacağını biz de bilmiyoruz, şaşırdık kaldık. Tamamen iptal edilseydi, daha iyi olurdu. Şu an dakika dolduğu halde hiç yolcumuz yok." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir