`Derin Devlet Askeriyedir`
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, katıldığı canlı yayın programında önemli açıklamalarda bulundu.
Skyturk360’ta yayınlanan Şimdi Söz Sizde’de katılan TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Türkiye’de derin devlet var mıdır?” sorusuna “evet vardır, derin devlet askeriyedir” dediğini söyledi.
Darbeleri Araştırma Komisyonu’na derin devletle ilgili ilginç değerlendirmede bulunan bir diğer isim tarafından eski içişleri ve adalet bakanlarından Mehmet Ağar.
Ağar: Musul ve Kerkük dışında toprak kaybetmediysek derin devlet odur
Nimet Baş, Aydın Yenipazar cezaevinde komisyon tarafından dinlenen Ağar’ın aynı soruya, “Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğundan beri Musul ve Kerkük dışında toprak kaybetmemişse derin devlet budur” yanıtını verdiğini aktardı.
Nimet Baş’ın programı yapan Hilmi Hacaloğlu’nun yönelttiği “Türkiye’de darbeler dönemi kapandı mı?” sorusuna verdiği yanıt da oldukça dikkat çekiciydi.
Baş: Klasik darbe değil ama atipik müdahaleler olabilir
Bugün Türkiye’de klasik bir darbe gerçekleştirilme riski görmediğini söyleyen TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı, “ancak vesayetçi zihniyet devlette hala bulunuyor. Genelkurmay başkanı ve silahlı kuvvetleri tenzih ederim ama medyada, sivil toplum kuruluşlarında, sermaye kesiminde, devlette, bürokraside siyasetçilerin ülkeyi iyi yönetemediği fikrinde olanlar var, kesinlikle var. Bu ülkede bu zihinsel yapının temizlenmesi gerekiyor hem toplumdan hem askerden. Bundan sonra da atipik müdahaleler olabilir” dedi.
‘Darbelerde yaşa Türk ordusu diyen medya hep devletin yanında hizalandı’
Darbelerde medyanın rolünü de eleştiren Nimet Baş, basın yayın kuruluşlarının 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat’ta sivil siyasetin yanında saf tutmadıklarını belirtti.
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı, “60’da da 71’de de 80’de de ‘yaşa Türk ordusu yaşa’ diye yazılar yazılmıştır. Medya, maalesef bugüne kadar sermaye grubunun temsilcisi olmuştur. Sermaye de devlete eklemlenmiştir, devletin çıkarlarıyla kendi çıkarlarını örtüştürmek ve bunun yanında hizalanmak medyanın işine gelmiştir. Demokratikleşememizin, bir kamuoyu oluşturmamanın temelinde yatan faktörlerden bir tanesidir” dedi.
Baş, bu bağlamda yılların gazetesi ve bugünün CHP milletvekili Oktay Ekşi’nin komisyona yaptığı açıklamaları hatırlattı. Baş, “sorularımız üzerine Oktay Ekşi, ‘bugün darbe olsa, medya yine darbecilere selam durur’ dedi, sözün bittiği yerdi” diye konuştu.
Baş: Sivil siyaset beceremiyor demek siyasi gelenek
Türkiye’de 1960 darbesinden bu yana sivil siyasetin sürekli “becermiyorlar” diye psikolojik harp yöntemiyle yıpratıldığını söyleyen Nimet Baş, Kürt Sorunu ve benzeri kritik mevzulara giren hükümetlerin askeri kanat tarafından iş yapamaz hale getirdiğini savundu.
Baş, “bu bir siyasi gelenek. Böyle kritik mevzulara siyasetçiler girdiğinde ya darbeyle görevden uzaklaştırıldı ya cezaevlerine atıldılar, ya partileri kapatıldı. 1960’da başbakanını asmış bir ülkenin 10 yıl sonra başbakanını olan kişinin bir gün idam edilme ihtimaline göre siyaset yapması anlaşılır bir şey. Korku da insani bir şey. Ama bu durumda bile dönüp siyasetçinin sorgulanması bize öğretildi” dedi.