• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Millet can derdinde fırsatçılar para derdinde, BUNUN ADI AHLAKSIZLIK!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye dahil 118 ülkede görülen koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Virüsün Türkiye’ye de sıçramasının ardından fırsatçılar yine kendini gösterdi. 25 Şubat günü 42 liradan satılan 1 litrelik dezenfektanların, 50 mililitrelikleri 90 liradan satılmaya başlandı. Fiyat artışının yüzde 4 binleri bulmasının ardından vatandaşlar bakanlığa şikayetlerde bulundu. Market ve süpermarketlerde uzun kuyruklar oluşurken, raflarda bakliyat, şeker, makarna gibi gıda ürünlerinin tükendiği görüldü. Virüsün yayılmasından korkan vatandaşlar özellikle, tuvalet kâğıdı, pirinç, un gibi temel gıdalara yöneldi. Market çalışanları reyonları doldurmakta güçlük çektiklerini belirtti.

Makarna 15 TL KOLONYA 99.90 TL

Pek çok eczanede ve markette kolonyalar hızla tükenirken, Ankara Ulus’taki bir kolonya mağazasının önünde metrelerce uzunlukta kuyruklar oluştu. Mağazadaki stokların bitmesinin ardından çareyi internet sitesinde arayan vatandaşlar, kısa sürede alışveriş siteleri üzerinden de satılan kolonyaları bitirdi. Öte yan dan koronavirüs vakasının görülmesiyle fırsatçılar da yine sahneye çıktı. Kolonya ve maske fiyatlarında fahiş artışlar baş gösterirken, buna makarna satışları da eklendi. Normalde 6 TL olan iki paket makarnanın online alışveriş sitelerinde 14.50 TL’den satıldığı görüldü. Ürünün stoklarda tükenmiş olması da dikkat çekti. Ocak ayında 12.50 TL olan 1 litrelik kolonyanın fiyatı, mart başında 15.90 TL’ye dün ise 33 TL’ye fırladı. Bazı alışveriş sitelerinde sabah saatlerinde 22.90 TL olan bir litre kolonyanın akşam saatlerinde 99.90 TL’ye satıldığı da görüldü.

UYGULAMA İLE HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARINI BİLDİREBİLİRSİNİZ

Koronavirüs salgınının Türkiye’ye gelmesiyle özellikle maske, eldiven gibi hijyen ürünlerinin fiyatlarıyla ilgili şikayetler artmaya başladı. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı’ndan ‘fırsatçılarla’ ilgili bir açıklama geldi. Ticaret Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada Haksız Fiyat Artışı(HFA) bildirim uygulaması ile vatandaşların bakanlığa şikayette bulunabileceği bildirildi.

9 FİRMAYA CEZA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pekcan, geçen hafta 13 maske ticareti yapan firmayla ilgili soruşturma başlattıklarını ve 9’una ceza uygulandığını hatırlatarak, bunun tekrarlanması durumunda 104 bin lira olan cezanın 10 katına kadar çıkabildiğini ifade etti. Dezenfektanların da denetim kapsamına alındığına işaret eden Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bugün hiçbir gereksinim olmamasına rağmen gıda ürünlerinde de fahiş fiyatlar görüyoruz. Onlar içinde gereğini yapacağız. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Vatandaşlarımızı sakin olmaya, dedikodulara kulakları kapamaya ve resmî duyurulara kulak vermeye davet ediyoruz. Gerçekten panik yapacak bir durum yok. Zaten gıda perakendecileri derneği de bu sabah toplantı yaptılar ve kendileri ‘bizim yeterli stokumuz da var, ürün stokumuz da var, personelimiz de var, hiçbir paniğe gerek yok’ diye duyuru yaptılar. Pekcan, fuarların önemli ihracat desteklerinden biri olduğuna işaret ederek, “Özellikle yurt içindeki uluslararası fuarlar ama 16 Mart’tan itibaren nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarları ertelemeyi kararlaştırdık, resmî duyuruları yapacağız.” diye konuştu.

MASAK’TAN HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDEN FİRMALARA İNCELEME

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 231/c maddesi uyarınca, yeni tip korona virüs (Kovid-19) gerekçe gösterilerek bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmak suretiyle haksız kazanç elde eden firmalar hakkında başkanlık tarafından re’sen inceleme başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, ülkenin ekonomik güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı kararlılıkla mücadele edileceği vurgulandı.

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: ‘GEREKSİZ STOK YAPMAK ENFLASYONU DA ETKİLEYECEK’

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küresel ölçekte etkisi olan korona virüsün Türkiye’de de ortaya çıkması üzerine dezenfekte ve gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışını değerlendirdi. Piyasadaki provokatörlere prim verilmemesi gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Virüs nedeniyle dezenfekte ve gıda ürünlerinde fiyatları üç katına çıkaran provokatörlere prim verilmemeli. Vatandaşımız, sattığı ürünlerle vatandaşı kazıklamayacak olan esnafımıza güvenmeli, alışverişi ondan yapmalı” dedi. Panik havası ile stok yapmaya başlayan vatandaşların sakin olmaları gerektiğini ifade eden Palandöken, “Ülkemizde bir kişide rastlanan virüs maalesef ülke genelinde paniğe neden oldu. Bazı provokatörler piyasalarda panik havası oluşturarak her şeyin biteceğini, azalacağını, sonra bulmakta zorluk çekileceğine dair yanlış yönlendirme yaparak bunu satış fiyatlarına yansıttı. Sağlık Bakanımızın da açıkladığı gibi ülkemizde stok yapılması gereken bir ürün grubu yok. Ne gıdada ne dezenfekte ürünlerinde ne de ilaç konusunda tek seferde çok fazla alıp stok yapmanın gereği yok. Bir anda bu kadar yüklü alışveriş, fırsatçıların ürün fiyatlarını üç katına çıkartmasına neden olurken öte yandan enflasyonu da olumsuz etkileyecek. Vatandaşlarımızın panik ve tedirginliğe mahal, fırsatçılara da prim vermemesi gerekiyor. En önemlisi gereksiz alışveriş yaparak kredi kartlarını insanlarımız şişirmemeli” diye konuştu.

ÜRETİCİ VE TEDARİKÇİ FİRMALARLA TEMASA GEÇEREK TEDBİRLERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ

İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespitinin ilk kez yapıldığına dair açıklaması sonrası gıdadaki fiyat artışlarına ve mevcut stok durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere dünya genelindeki çok sayıda ülkeden daha önce önlem aldığını ve sürecin başarılı şekilde yürütüldüğünü dile getiren Güzeldere, ancak sosyal medyada oluşturulan endişe atmosferinin insanları paniğe yönelttiğini söyledi. İnsanların Türkiye’de ilk virüsün görüldüğü haberini alır almaz alışverişe, makarna, un, maske, dezenfektan ve kolonya gibi ürünleri almaya yöneldiğini anlatan Güzeldere, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul genelinde 41 üyesi, 30 bine yakın çalışanı ve 2 bine yakın şubeyle hizmet veren İstanbul PERDER üyeleri, satış noktalarında ürün, mekan ve personel hijyenine ilişkin gerekli tüm önlemleri almış ve gerekli tüm hijyenik ürünlerin yeterli stokunu yapmış durumdadır. Tedarik sürecinde farklı sorunların yaşanmaması adına, üretici ve tedarikçi firmalarla temasa geçerek tedbirlerimizi paylaşıyoruz.”

“FIRSATÇILIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Güzeldere, alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin marketlerden yana müsterih olmalarını talep ederek, şu ifadeleri kullandı: “Yerel perakendeciler olarak İstanbul’daki halkımızın tamamına hitap eden 2 bine yakın marketimizde fiyat artışlarına ve fırsatçılığa izin vermeyeceğiz. Ülkemizde yeterli ürün vardır ve stok sorunu yoktur. Tüketiciler nezdinde mağduriyet yaratan fiyat artışı gibi durumları önlemek adına, yerel perakendeciler olarak üretici ve tedarikçilerimizle iş birliğinde içerisinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Tüketicilerin bu tür süreçlerde ‘ihtiyacın kadar al, her zaman uygun al’ anlayışını benimseyerek dikkatli ve duyarlı olmasını umuyoruz.” Güzeldere, tüketicilerden, ihtiyaçları çerçevesinde alışveriş yapmalarını ve fahiş fiyatlı ürün satışı yapılan mecralardan uzak durmalarını istedi. Aldıkları tedbir kararlarını üyeleriyle paylaşarak çalışanlar, kişisel hijyen ve dezenfektasyon malzemelerinin kullanımını zorunlu kıldıklarını dile getiren Güzeldere, müşterilerin satış noktalarını ziyaretleri sırasında fiziksel temasta bulunabilecekleri alanlarda gerekli önlemler alarak dezenfektan kullanımlarını teşvik ettiklerini söyledi. Güzeldere, süreci yakından takip ettiklerinin altını çizerek, tüm bileşenlerin ve müşterilerin sağlığını güvence altına almak için yeni önlemler geliştireceklerini sözlerine ekledi.

MARKET İŞLETMECİLERİ DE FIRSATÇILARDAN ŞİKAYETÇİ

Öte yandan, bazı market işletmecileri de daha önce ürün alıp stokladıklarını iddia ettikleri toptancılardan ve aracılardan şikâyetçi. Avcılar Firuzköy’de market işleten Adnan Çiftçi, virüsün Türkiye’de rastlandığına dair açıklamadan sonra marketlerin müşteri akınına uğradığını, zaman zaman talepleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi. Bu süreçte ürünlere herhangi bir fiyat farkı yapmadan tüketicilere ürün sunma gayreti içinde olduklarını dile getiren Çiftçi, şu ifadeleri kullandı: “Ancak virüsün halkta panik oluşturacağını düşünerek daha önce ürün alıp stoklayan aracılar, toptancılar var. Bu kişiler virüsün görül düğünün açıklanmasından itibaren bizlere geliyor, en çok talep edilen ürünleri yüksek fiyatlara satmaya çalışıyor. Buradan hem tüketicilere hem de meslektaşlarıma, bu kişilere fırsat verilmemesine ve yeterli stokların olduğuna dair çağrıda bulunuyorum.”

KORONAVİRÜS FIRSATÇILARINA KARŞI SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Türkiye’de görülen ilk ‘koronavirüs’ vakasının ardından, sosyal medya üzerinden virüsle ilgili panik ve korku yaratmak amacıyla paylaşım yapanlara yönelik soruşturma başlatıldığını bildiren İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yeni bir açıklama geldi. Koronavirüsü kullanarak, vatandaşlara fahiş fiyatlara malzeme satanların belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldığının belirtildiği açıklamada, “Kimi basın yayın organlarında çıkan haberlerde, koronavirüsün Türkiye’de görülmesinden sonra özellikle maske ve dezenfekte malzemesi satanların, fiyatlarda fahiş artış yoluna gittikleri anlaşılmakla, sair hileli yollara başvurarak fiyatları etkilemek suretiyle mağduriyetlere yol açanların tespiti ve soruşturul malarına yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı’mızca gerekli talimatlar verilmiştir” denildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir