• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep savunmasının simge ismi Şehit Kamil'in kardeşi Kemal Dilek vefat etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sömürgeci Fransızların Antep'i işgalinde annesinin tesettürüne el uzatan işgalci Fransız askerlerine karşı çıkması sonucu küçük yaşta şehit edilen ve Antep savunmasının da sembol ismi olan Mehmet Kamil'in 93 yaşındaki kardeşi Kemal Dilek, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle İstanbul'daki bir hastaneye kaldırılmış ve tedavi altına alınmıştı.

Dilek, dün tedavi gördüğü hastanede doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak vefat etti.

Bu sabah özel bir uçakla cenazesi Gaziantep'e getirilen Dilek için Hanifi Şireci Camiinde bir tören düzenlendi.

Dilek'in cenazesi, ikindi namazına müteakiben Şehitkamil İlçe Müftüsü Feyyaz İdin'in kıldırdığı cenaze namazının ardından Asri Mezarlığındaki aile mezarlığında dualarla toprağa verildi.

Cenaze namazına; Gaziantep Vali Yardımcısı Şenol Kaya, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı'nın yanı sıra Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kurt, ailesi yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Yazdığı kitaplarla Gaziantep'in tarihine, Antep savunmasında yaşananlara ışık tutan ve işgalci Fransa askerlerinin kentte yaptıkları zulümleri eserleri ile günümüze taşıyan Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, İLKHA'ya konuştu.

Kemal Dilek'in yaşantısıyla ve ölümüyle büyük bir örneklik teşkil ettiğini vurgulayan Yakar, İstanbul'da ikamet eden Dilek'in dün tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini söyledi.

Şehit Kamil'in, Antep Savunmasının ilk kıvılcımı, halkı bir araya getiren, birlik ve beraberlik içerisinde tutan bir unsur olarak çok önemli bir şahsiyet olduğunu vurguladı.

 

"Kamil'in şehadeti asla unutulmadı"

Yakar, "Mondros Mütarekesi'nin ardından önce İngilizler ve arkasından Fransızlar Antep'e gelmişti. Fransızlar 5 Kasım 1919 tarihinde Antep'e geldikten sonra işbirlikçi Ermenilerle birlikte taşkınlıklara başlamışlardı. Ocak ayında da halkta bir galeyan söz konusu olmuştu ama Mehmet Kamil'in şehadeti Antep savunmasının kıvılcımını ortaya koyduğundan dolayı 21 Ocak 1920 tarihinden sonra Antep Savunması dönemecinde çok farklı bir rol oynamıştır. Kamil genç ve sivil biri olmasından dolayı şehadeti Antep'te ve ülke genelinde bir yankı uyandırmıştı. Kamil bir ve beraber olmanın, Antep savunmasını hep beraber mücadele içersinde vermenin bir sembolü olmuştu. Daha sonraki süreçlerde de Antep Savunması 25 Aralık 1921 tarihinde bağımsızlığa kavuştuktan sonra da yıllar içerisinde Kamil'in şehadeti unutulmadı. Gaziantep'in ilk genç şehitlerinden bir tanesi olan şehit Kamil'in adını bir ilçeye, caddeye ve okullara vererek yaşatmıştır." diye konuştu.

"Kemal Amca göstermiş olduğu feragatle beraber bize yol göstermiştir"

Uzun yıllardır şehit Kamil'in şehadeti ile ilgili çalışmalar yapıldığını anımsatan Yakar, sözlerin şu şekilde devam etti:

Son dönemlerde de ve birkaç yıl öncesinde Şehit Kamil'in yaşayan bir kardeşinin olduğu ortaya çıktı. Sonra da Merhum Kemal Amca, Antep'e geldi. O dönemki Belediye Başkanı ve Vali beyle görüştürmüştü. Bu görüşmeden sonra şehit Kamil'in henüz şehadetinin verilmediğini, halen nüfusa kayıtlı olduğundan dolayı da şehit gözükmediği ve İstiklal madalyası ile şehitlik beraatına sahip olmadığı ortaya çıkmıştı. Kemal Amca da ilerleyen yaşına rağmen çok büyük bir hafızaya sahipti. Onun yönlendirmesi ile birlikte Şehit Kamil'in tekrar şehadeti gündeme geldi. Üç yıllık bir süreç sonunda Kamil'in tekrar şehadetini ortaya koymak amacıyla şu anki İstanbul Valisi Ali Yerlikaya öncülüğünde arkasından Vali Davut Gül'ün de işi takibi ile birlikte uzun uğraşlar sonucu 24 Aralık 2019 tarihinde nihayet Kamil'in gerçek şehadetini mahkeme kanalıyla ortaya koymuştuk. Bu süreçte de defnettiğimiz Kemal Amca'yı rahmetle minnetle anıyoruz. Kemal Amca göstermiş olduğu bu feragatle beraber bize yol göstermiştir.

"Kemal amca dini bütün biriydi"

Kemal Dilek'in annesi Hatice Dilek'in mezarının kayıp olarak bildiğini ve yıllar sonra yapılan çalışmalar sonucu bir emekli öğretmenin yönlendirmesiyle annesinin mezarının bulunduğunu öğrenince de çok mutlu olduğunu ifade eden Yakar, "2017 yılında ise merhum Kemal Amcayı Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kurt'un girişimiyle Gaziantep'e getirmiştik ve Antep'e geldiğinde kendisine sürpriz yaptık. Kendisini annesinin mezarlığına getirdik. Kemal Amca kaybolduğunu düşündüğü annesinin mezarını görünce inanılmaz derece mutlu olmuştu. Annesinin mezarının başında ilerlemiş yaşına rağmen Yasin suresini tamamını ezbere okudu. Kemal Amca, dini bütün biriydi. Mekânı cennet olsun, Şehit Kamil ve Antep savunması öncesinde ve sonrasında günümüze kadar gelmiş olan tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Kemal Amca'ya da Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir