• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
GAİB Başkanı Kileci: “Corona virüs en fazla biz ihracatçıları mağdur ediyor”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Corona virüse yönelik alınan tedbirler kapsamında kapatılan Habur Sınır Kapısı’nda iki yönlü kontrollü geçişin başlatılmasının ardından adeta durma noktasına gelen TIR geçişlerinin ihracatçıları mağdur ettiğini belirten Kileci, insan sağlığını gözeterek, transit ticaretin akışını sürdürülmesini istedi.

Corona virüsten en fazla etkilenen şehirlerin başında Gaziantep'in geldiğini belirten Kileci, “Corona Virüsten herkes etkilendi ama şehir olarak en çok biz etkilendik diyebiliriz. Zira bizim ihracatımızın yaklaşık yüzde 55'i Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve en önemlisi Irak başta olmak üzere Orta Doğu gibi sorunlu pazarlara yapılıyor. İhracatımızın sadece yüzde 30'u Irak'a gerçekleştiriliyor.” dedi.

“En önemlisi insan sağlığını gözeterek sorunu çözmek”

Corona virüsten dolayı alınan önlemler çerçevesinde de Habur Gümrük Kapısı’nda araç geçişlerinin kısıtlandığını ve Irak ihracatında ciddi bir yavaşlamanın olduğunu ifade eden Kileci, “Habur Gümrük Kapısı'na giderek nakliyeciler, TIR şoförleriyle görüşüp yerinde incelemeler yaptık. Ankara, Diyarbakır ve Mardin'de konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Araç geçişleri çeşitli önlemlerle hızlandırılmaya çalışılıyor. Fakat en önemlisi insan sağlığını gözeterek sorunu çözmek. Ekipman, personel desteğimizle Habur'da ticari akış devam ediyor. Bölgemizde ciddi ekonomik sorunların patlak vermemesi adına bu akışın devam etmesi çok önemlidir. İnsan sağlığını gözeterek, transit ticaretimizin akışını sürdürmek birinci önceliğimizdir.” şeklinde konuştu.

"En fazla ihracat yapan ilk 3 şehirden biri olabiliriz"

Gaziantep ile Hatay arasında yapılan, bölge illerinden İskenderun Limanı’na daha kısa sürede ulaşımın sağlanacağı “Amanos Tüneli Projesi” ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kileci, Amanos Tünelinin yapılması ile birlikte Gaziantep ile komşu illerin körfez bölgesi haline geleceğini belirterek, “Gaziantep ile Kilis arasında planlanan 6’ıncı OSB'nin tamamlanması ve Amanos Tüneli’nin açılması ile Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 3’üncü şehri olabiliriz. En fazla ihracat yapan 5’inci iliz. Amanos Tüneli Projesi, bölge illerini körfez bölgesi haline getirerek, limana da yaklaştırıyor. Gaziantep'in limana uzaklığı 110 kilometre oluyor. Mesafe yarı yarıya düşecek. Bu proje gerçekleşirse lojistik anlamda çok önemli bir avantaja sahip olacağız. Diğer taraftan Kilis ile aramızda bir 6’ıncı Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. Planlanan bu projeler başarıyla gerçekleşirse İzmir ve Bursa'yı geçerek en fazla ihracat yapan 3’üncü şehir olmamız mümkün görünüyor. İstanbul ve Kocaeli ile aramızdaki ihracat farkı da büyük ölçüde kapanacaktır.” şeklinde konuştu.

“Gaziantep Şubat ayında Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 5’inci kenti oldu”

2019 yılında bölge illerinden toplam 9 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini de anımsatan Kileci, “Bu rakamın yaklaşık 7,5 milyar doları Gaziantep'ten, geriye kalanı ise diğer illerden yapıldı. Gaziantep Şubat ayında Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 5’inci kenti oldu ve emeği geçen tüm ihracatçılarımızı kutluyorum.” diye konuştu.

“Yanı başımızdaki savaşa rağmen milyon dolarlık yatırımlar yapılıyor”

“Tekstil, gıda, hububat, bakliyat, un, makarna, halı da bölge olarak en güçlü olduğumuz sektörlerdir” diyen Kileci, “Örneğin Gaziantep halı sektöründe, özellikle parça halı konusunda yüzde 65’lik pay ile dünyada birinci sıradadır. Halının yanında un, makarna, ambalaj, pamuk ipliğinde pazarda liderliğimiz var. Yanı başımızdaki bu savaşa rağmen bu bölgeye yapılan milyon dolarlık yatırımları da vurgulamak isterim. Tarih boyunca zorlukların hiç azalmadığı bölgede, mücadele ruhuyla yoğrulan bölge insanımız hiçbir zaman pes etmemiştir.” diye konuştu.

“Savaşlar artık cephelerde değil, ekonomide ve bilgi teknolojileri alanında veriliyor”

Kileci, daha güçlü bir Türkiye'nin yolunun daha fazla üretim, istihdam ve ihracattan geçtiğine dikkat çekerek, son olarak şunları söyledi:

“Hiçbir zaman durmayacağız ve pes etmeyeceğiz. Herkes işini en iyi şekilde yapacak. Dünyanın şu an içinde bulunduğu konjonktür gereği bir tarafta ticaret savaşları olurken, diğer tarafta ölümcül bir virüs ile mücadele ediyoruz. Tüm bunlar olurken bizler işimizi yapmaya çalışıyor ve ülke ekonomisine katkı sunmanın yollarını arıyoruz. Savaşlar artık cephelerde değil, ekonomide ve bilgi teknolojileri alanında veriliyor. Eğer buralarda güçlü ve başarılıysanız, kimse karşınızda duramıyor. Bizim de hedefimiz tam olarak budur.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir