• DOLAR 32.232
  • EURO 35.142
  • ALTIN 2473.695
  • ...
Deprem sinyal verebilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden bilim insanları, geliştirdikleri bir ‘algoritma’ sayesinde sismik dalgaların ulaşmasından evvel ölçümlenen ışık hızındaki sinyallerin okunabileceğini ve büyük depremlerin yaşanmadan önce fark edilebileceği tezini ortaya attı.

GFZ araştırmacıları, depremlerin dünyadaki yer çekimini deforme ettiği gerçeğinden yola çıkarak, bu ani yer çekimi değişikliği neticesinde oluşan ve sadece bir süre önce keşfedilip sismik ölçümlenen PEGS sinyallerini sistematize edebilecek bir algoritma geliştirdi.

Bu algoritma ile PEGS sinyalleri, teorik olarak bir depremi gerçekleşmeden önce tespit edebilir fakat bu sadece çok şiddetli depremler için geçerli; çünkü küçük ölçekli depremlerin yer çekimi üzerindeki deformasyon etkisi de zayıf oluyor. Dolayısıyla PEGS sinyalleri de.

Bu buluşun önemi, PEGS sinyallerini güvenilir şekilde ‘okuyacak’ bir yöntemin şimdiye kadar bulunmamış olmasıydı. GFZ araştırmacılarının algoritması PEGS sinyallerini doğru işlemeyi ve bir depremin şiddet, süre ve mekanizmasını anlamayı sağlayabilir.

GFZ’nin veri analistlerinden, yazılım geliştiricisi Sebastian Heimann, geliştirdikleri yeni algoritmayı 2011’de Japonya’da gerçekleşen ve Fukushima tsunamisinin de tetikleyen Tohoku depremine uyguladıklarını açıkladı.

Ellerinde depreme ait PEGS sinyallerinin güç ölçümlerinin bulunduğunu söyleyen Heimann, tutarlılığın mükemmel olduğunu, algoritmanın kusursuz çalıştığını belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir