• DOLAR 32.22
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2412.13
  • ...
Fransa'ya karşı ayaklandılar: 4 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa'nın denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'da Paris hükümetine karşı başlayan ayaklanmada anlaşmaya varıldı.

Dört kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı üç günlük eylemlerin ardından Fransa ile ada bölgesindeki siyasi partiler arasında bir uzlaşma sağlandığı bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bugün France 2 televizyonuna verdiği demeçte, Fransız devletinin Yeni Kaledonya'daki durumu “önümüzdeki saatlerde” yeniden kontrol altına almayı beklediğini söyledi.

İsyancıların araçları ve işyerlerini ateşe vermesi ve mağazaları yağmalamasının ardından adada normalde bulunan 1800 polise ek olarak 500 polis takviyesi gönderildi.

Darmanin, bir jandarmanın, açılan ateş sonucu kazayla öldürüldüğünü açıkladı.

Fransa, Yeni Kaledonya'da dün olağanüstü hal ilan ederek, yetkililere toplantıları yasaklamak ve insanların adada dolaşmasını yasaklamak için ek yetkiler verdi.

Pasifik Adası'nın en üst düzey Fransız yetkilisi bu sabah yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin Yeni Kaledonya'nın iki havaalanı ve limanını dün geceki şiddetli ayaklanmaların ardından koruduğunu ve azmettirici olduğu iddia edilen en az dört kişinin ev hapsinde tutulduğunu bildirdi.

Fransa Yüksek Komiseri Louis Le Franc, televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında, Fransız yönetimindeki adadaki üç belediyede jandarmaların, başkent Noumea'da 3 bin ile 4 bin arasında olmak üzere yaklaşık 5 bin isyancıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

200 kişinin tutuklandığını ve 64 jandarma ve polisin yaralandığını belirten Le Franc, protestocular tarafından yollara kurulan barikatların halkın ilaç ve gıda ihtiyacını karşılamada “vahim bir duruma” neden olduğunu sözlerine ekledi.

İsyanlar, salı günü Paris'teki milletvekilleri tarafından kabul edilen ve Yeni Kaledonya'da 10 yıldır yaşayan Fransız sakinlerinin eyalet seçimlerinde oy kullanmasına izin verecek olan yeni bir yasa tasarısı üzerine patlak vermişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir