• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
Fosil yakıt dönemi sona eriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Küresel enerjinin dağılımında bir dönüm noktası olarak 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB), Hindistan’da elektrik üretiminde kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanımı gerilerken toplam enerji üretimi arttı.

Söz konusu üç ülke ve bölge, fosil yakıtlardan güç üretilmesinde en büyük dört güç üreticisinden üçü. Reuters’e güç üretimi verilerini sağlayan İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden enerji profesörü Tomas Kaberger, fosil yakıt döneminin sonunun ufukta görünüyor olabileceğini söylüyor.

Ayrıca Japon Yenilenebilir Enerji Enstitüsü yönetim kurulu başkanı ve İsveç devlet enerji şirketi Vattenfal’da yönetim kurulu üyesi de olan Kaberger’in sağladığı ve yerküre güç üretiminin %70’den fazlasını içeren verilere göre 2019 yılının çoğunda fosil yakıtlardan üretilen güç bir önceki yıla göre 156 teravat saat (TWh) (1 teravat saat, 1.000.000 megavat saate eşittir. Ç.N.) kadar geriledi.

Sözkonusu rakam Arjantin’in 2018 yılındaki toplam enerji üretimine eşit. Kaberger’in söylediğine göre, veriler ayrıca 233 teravat saate göre 297 teravat saat olarak yenilenebilir enerji üretiminin ilk kez toplam enerji üretiminden daha hızlı bir oranda attığını gösteriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir