13 bin gıda teknikeri Meclis'ten çıkan yasa ile işsiz kalacak
Resmi Gazete'de yayınlanan Gıda Yem İşletmelerinde çalıştırılması zorunlu meslek mensuplarının belirlenmesine dair tebliğ ile yıllardır turizm sektöründe hizmet veren gıda teknolojisi teknikerleri işsiz kalacak.
Gıda teknikerleri, gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun kapsamında sorumlu yönetici olma yetkileri veren yeni yönetmeliğin kendilerini bu haktan mahrum bıraktığını söylüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 6.12.2019 tarih ve 30970 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ" ile yalnız lisans mezunlarına 25 iş kolunda yetki verilmesi ön lisans mezunu gıda teknolojisi bölümü mezunlarını işsizler zümresine dâhil ediyor.
Yeni yönetmeliğin 10-15 yıl deneyimi olan meslek çalışanlarını yükseldiği yöneticilik görevinden uzaklaştırılmasına neden olacağına dikkat çeken Gıda Teknikerleri Siirt Şube Başkanı Mansur Güneş, şunları söyledi:
Bu yasayı düzenleyen vekiller tecrübesiz mi?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 6.12.2019 Tarih Ve 30970 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan Gıda Ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ ile maalesef 13 bin Gıda Teknikeri işsiz kalacaktır. Yasa çıkarıldığında bu insanların sayısı mı bilinmiyor yoksa bu yasayı düzenleyen vekiller mi tecrübesiz? Bu sayının aileleri ile hesaplandığında 13 binden ibaret bir sayı değil yaklaşık 40 bin insanımızın işsiz kalacağını ifade etmek istiyorum. Bu nedenle meclisin bu yasayı tekrar gözden geçirmesini teknikerlerle bir uzlaşma yoluna gidilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.
Teknikerler Derneğinin geçen hafta Antalya’da düzenlemiş olduğu konfederasyon çalışmasında otellerde 15-16 yıl çalışan gıda teknikerinin bir anda ellerine işsiz kaldıklarına dair tebliğin verildiğini öğrendiklerini ifade eden Güneş, bu noktada teknikerler büyük bir mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.
Güneş, “Bizlerde yüksekokul mezunuyuz, mühendis olmamamız işten anlamadığımız anlamına gelmez, birçok mühendisi cebimizden çıkarırız ve ülkemize de faydalı işler yapmak istiyoruz. Teknikerlere oda hakkı verilmesi ve hükümetin de teknikerlerin arkasında durması ülkeyi başarıya götürecektir.” dedi.
220’ye yakın bölüm açarak her yıl 400 bin mezunla gençler işsiz bırakılıyor
Teknikerlerin sadece gıda değil aynı zamanda inşaat, makine, elektrik gibi alanlarda da olduğuna dikkat çeken Güneş, 220’ye yakın bölüm açarak ve her yıl 400 bin mezunla gençlerin işsiz bırakıldığını ifade etti.
Şu anda teknikerlerin Türkiye geneli sayısının 3 milyonu aştığını dile getiren Güneş, her yıl 400-500 bin mezun vererek birçok insanın işsiz bir şekilde kalmasına sebebiyet verdiğini söyledi. Güneş, "Hiçbir şekilde önümüz açılmıyor. Teknikerler, proje çizmeyi, inşaat kontrolü yapmayı ve gıda denetimlerinin en iyi bir şekilde yapabilmektedirler. Bir tekniker hanım efendi kardeşimiz 16 yıldır çalıştığı bir otelde yaptığı gıda denetimlerinde bir sıkıntı yaşanmamışsa demek ki bu denetimleri yapanların mühendis olmasına gerek yok. Dünyada sadece 3 ülkede teknikerlik bölümü var. Diğer ülkeler kendini aşarken biz ise sürekli geriliyoruz." ifadelerini kullandı.
Güneş son olarak, “Gelin bir olalım ve bizlerde bu ülke için bir şeyler yapalım. Ne hükümetten, ne devletten ne de yasa çıkarıcılardan bir beklentimiz olmasın. Eğer bu gün biz birlik olmuş olsaydık hiçbir yasa çıkarıcı veya bakan sizi işinizden edemezdi. Gıda teknikerleri bu denli zor ve mağdur bir durumda olmazlardı. Gelin birleşelim, hayırlı bir şekilde her sektörde olalım, gerekirse ilgili kurum ve mevki neresi ise birlikte sorunlarımıza çare bulalım.” diye konuştu. (İLKHA)