• DOLAR 32.447
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2443.317
  • ...
KATLİAMDAN KAÇTILAR DONARAK ÖLDÜLER
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Ülkelerinin çeşitli bölgelerinden tahliye edilen Suriyeliler, Türkiye sınırına yakın bölgelerde sığındıkları çadır kentlerde kış mevsiminin zor şartlarıyla mücadele ediyor. Çadır kentlerde kalan mülteciler, etkili olan aşırı soğuklar, fırtına ve kar yağışı nedeniyle zor günler geçiriyor. Suriye'deki iç savaştan dolayı binlerce Suriyeli, güvenli liman olarak gördükleri başta Türkiye olmak üzere çevredeki ülkelere sığındı. Ülkelerini terk etmeyen Suriyeliler çeşitli şehirlerde Türkiye sınırına yakın bölgelerde oluşturulan çadır kentlerde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Kış mevsiminin çetin şartları ve kar yağışı, yerlerinden edilen Suriyelilerin hayatını daha da zorlaştırıyor. Katliamdan kaçmayı başarmış olsalar da dondurucu soğuğa daha fazla dayanamayan birçok kişi donarak hayatını kaybediyor.

BAAS REJİMİNDEN KAÇAN AİLENİN BEBEĞİ SINIRDA DONARAK CAN VERDİ!

BAAS rejimi ve destekçilerinin saldırıları sebebiyle göç eden ailesiyle Türkiye sınırı yakınlarına sığınan bebek İman Ahmed Leyla, kamptaki dondurucu soğuğa dayanamayarak yaşama tutunamadı. Geçtiğimiz gün sabah saatlerinde bir kız çocuğunun babasının kucağında Afrin ilçesindeki kurumun desteklediği sağlık merkezine geldiği bildirildi. Yapılan kontrollerde kız çocuğunun hastaneye ulaşmadan önce soğuktan öldüğü kaydedildi. Adını paylaşmak istemeyen sağlık görevlisi, bebeğin babası tarafından hastaneye getirilmeden 2-3 saat önce öldüğünü tespit ettiklerini söyledi. Sağlık görevlisi, "Kız bize geldiğinde kalbi durmuştu. Babası camları olmayan bir barakada yaşadıklarını, şiddetli soğuğa maruz kaldıklarını söyledi. Bize göre bebeğin şiddetli soğuk algınlığı sonucu nefesi kesilmiş ve kalbi durmuş. Geldiğinde buz gibiydi. Cildinin (morarmış) rengi ve göz bebekleri de bunu gösteriyordu." dedi. Aynı ifadelerin yer aldığı hastanenin raporunda ayrıca, beslenme yetersizliği çeken 1,5 yaşındaki bebeğin kilosunun sadece 4,5 kilogram olduğu kaydedildi. Raporda İman bebeğin, "serebellar atrofi" (beyincik hacim küçülmesi) hastalığıyla da mücadele ettiği belirtildi. Ailenin, Rusya ve rejim saldırıları nedeniyle tahliye edilen başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinden 2018 yılında İdlib'e göç ettiği, bombardımanların burada da devam etmesi nedeniyle Suriye-Türkiye sınırı yakınlarındaki bir geçici barınma alanına sığındığı öğrenildi.

SURİYE'DEKİ KAMPLARDA BEBEKLER DONARAK ÖLÜYOR

Suriye'nin kuzeyindeki kamplarda sert kış koşulları sebebiyle muhacirlerin zorluk yaşadığı, hayatını kaybeden bebekler olduğu ifade ediliyor. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Suriye'nin kuzey kesiminde Türkiye sınır hattında kış koşulları şiddetleniyor. Özellikle bölgedeki kamplarda Suriyeli siviller zor şartlarla karşı karşıya. Bu kamplardan büyük bir kısmı da Atme'de bulunuyor. Bölge kaynakları, Atme'deki bir kampta Ahmed Abdulvahhab isimli bir bebeğin soğuktan donarak hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Geçmişte Han Şeyhun'da yaşayan ailenin, Rusya ve Esed rejiminin son saldırıları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

ERVA BEBEK ZEYTİN AĞACININ ALTINDA DONMUŞ HALDE BULUNMUŞTU

Suriye'de Baas rejiminin sivilleri hedef alan saldırılarının boyutu her geçen gün artıyor. Bombardıman altında kalan halk, akın akın Türkiye sınırına göç ediyor. Yıllardır savaşa sahne olan Suriye'den, açlığın yanında, yürek burkan ölüm haberleri de geliyor. Suriyeli minik Erva da bunlardan biri... BAAS rejiminin bombardımanından kaçan mülteci kız, ailesiyle birlikte Türkiye sınırına göç ediyordu. Ancak ağır kış şartları, Esed bombalarından sonra onları yakaladı. 5 yaşındaki Erva Mervan, İdlib'de zeytin ağaçlarının altında donarak hayatını kaybetti.

 

İdlib'deki evsizler çadırlarını nefesleriyle ısıtıyor

Esed rejiminin saldırılarından kaçıp İdlib'de evsiz kalan sivillerden Zehra Şeyh, "Çadırda ne kadar kalabalık olursak o kadar ısınırız. Nefeslerimizle ısınıyoruz, çok üşüyoruz. Hepimiz hastayız." dedi.

 

İdlib

Suriye'de Baas rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak İdlib bölgesindeki kamplara sığınan siviller, bir yandan zor kış şartlarında yaşama tutunmaya çalışırken bir yandan da evlerine dönmeyi hayal ediyor. Evsiz kalan siviller soğuk çadırlarını nefesleriyle ısıtmaya çalışıyor. Sert geçen kış aylarında sıcaklığın gece saatlerinde sıfırın altına düşmesi ve zaman zaman yağan kar İdlib'deki sivillerin yaşam mücadelesini zorlaştırıyor. İdlib'deki AA muhabirleri, evsiz kalarak derme çatma çadırlara mahkum olan ailelerin çektiği sıkıntıları görüntüledi. Hama'nın kuzeyindeki Kefrenbude ilçesi Esed rejiminin eline geçmeden kısa süre önce evlerini terk etmek zorunda kalan Zehra Şeyh, ailesiyle Türkiye sınırı yakınlarında Karama kampına sığınan sivillerden biri.

"ISINMAK İÇİN ELBİSELERİMİZİ YAKIYORUZ"

Şeyh yaptığı açıklamada, havanın çok soğuk ve tüm aile fertlerinin de hasta olduğunu belirterek, "Soğuk, çok soğuk. 5 kişi bir yorganla üstümüzü örtüyoruz. Soğuk bizi öldürdü. Odun ve ısınacak bir şeyimiz kalmadı, ısınmak için elbiselerimizi yakıyoruz." dedi. Göç eden bir aileyi daha yanlarına aldıklarını söyleyen Şeyh, "Çadırda ne kadar kalabalık olursak o kadar ısınırız. Nefeslerimizle ısınıyoruz. Çok üşüyoruz, hepimiz hastayız. Kar yağıyor, gelecek günlerdeki karlar ise daha yoğun olacak. Isınmak için odun lazım. Köylerimize dönersek, toprak üzerinde kalırız. Bir tek köylerimize dönelim." ifadelerini kullandı. 

"HERKES ZORDA"

Bir diğer kamp sakini Ahmet Cuma ise soğuk havaya karşı insanların ne yapacağını bilemediğini dile getirerek "İnsanlar çok zor bir halde. Özellikle bu soğuk dalgasında herkes hastalandı. Yeni göç var. Bombardıman sesleri, göç ettiğimiz yerlere kadar ulaşıyor. Herkes darda ve zorda." diye konuştu. Kar yağışı beklendiğini ifade eden Cuma, "Bu insanların en önemli ihtiyaçlarından biri barınak. Sıcaklık eksi 7-8 civarında, daha da düşecek. Burada herkes kendi maddi imkanları çerçevesinde bir şeylere ısınmaya çalışıyor. Şu an buradaki herkes ikinci el elbise yakıyor, talep fazla olduğu için o da pahalandı. Bazıları araba lastiği kesip yakıyor." dedi. Cuma, bir an önce yaşadıkları zor günlerin son bulması ve evlerine dönmeyi istediklerini vurguladı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir