• DOLAR 32.757
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2441.401
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İtalyan İstatistik Dairesi ISTAT tarafından yayınlanan verilerde, Aralık ayında sanayi üretiminin bir önceki aya göre %2.7 azaldığı açıklandı.

Son iki yılın en sert düşüşü olarak kayda geçen Aralık ayı verisinin, ekonomistlerin tahminlerinin de bir hayli altında kaldığı belirtildi. Son dört ayın üçünü üretimde düşüşle kapatan İtalyan sanayisinin bu durumu uzmanlar tarafından endişe verici olarak tanımlanarak, bu durumun sektörde yaşanan problemin derinleşmekte olduğuna dair bir işaret olabileceğine dikkat çekildi.

Reuters tarafından on kişilik bir ekonomistler grubu arasında yapılan ankette ise İtalya’da Aralık ayında sanayi üretiminin ortalama %0.5 azalacağı tahmin edilmiş ve ankete katılanlar arasında en kötümser tahmin bile %1’lik bir düşüşün altında kalmamıştı.

Fiili çalışma günleri esas alınarak 2019 yılı geneline bakıldığında ise sanayi üretiminin 2018 yılına kıyasla %1.3 gerilediği açıklandı. 2018 yılında %0.6’lık bir artış gösteren sanayi üretiminde, 2014’ten bu yana hiç gerileme kaydedilmemişti.

İtalyan ekonomisi 2008-2013 yılları arasında yaşanan krizde çifte dip yapmış ve o süreçte sanayi üretiminin yaklaşık dörtte birini kaybedilmişti. Takip eden yıllarda ise üretimde yaşanan bu kaybın ancak belli bir kısmının telafi edilebildiği belirtiliyor.