• DOLAR 34.654
  • EURO 36.349
  • ALTIN 2926.529
  • ...
Ölü hücrelerden canlı robotlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Vermont Üniversitesi bilim insanları, kurbağa embriyosundan aldıkları ölü hücreleri yeniden ‘tasarladılar’ ve bu ölü hücre parçalarını teknolojiyle birleştirerek tamamen yeni bir yaşam formu oluşturdular. Bir isimleri de var: Xenobot. Bir milimetre genişliğindeki ‘xenobotlar’ bir hedefe doğru hareket edebiliyor, bir yükü taşıyabiliyor (bir ilacı vücut içindeki bir hedefe taşımak gibi), hasarlı dokuları iyileştirebiliyorlar.

YENİ CANLI MAKİNELER

Araştırmaya öncülük eden bilgisayar bilimcisi ve robot uzmanı Jashur Bangord, xenebotları, “Bunlar yeni canlı makineler. Onlar ne geleneksel bir robot ne de bilinen bir hayvan türü. Bu yeni bir tür; yaşayan, programlanabilen bir organizma” diyerek tanımlıyor. İnsanlar tarımın başlangıcından beri organizmaların genetiği ile oynuyor. Son yıllarda bu çok daha komplike şekilde yapılır oldu. Yapay organizmalar manuel olarak toplandı yani aslında mevcut hayvanların vücut formları kopyalandı. Bu araştırma ile ilk kez baştan sona tamamen biyolojik makineler tasarlanıyor.

SÜPER BİLGİSAYARLAR

Bu yeni organizmalar Vermont Üniversitesi’ndeki süper bilgisayarlarda tasarlandı. Binlerce ihtimalin arasındaki en iyi eşleşme ile organizmalar kurgulandı. Ardından Tufts Üniversitesi biyologları tarafından bir araya getirildi ve test edildi. Hareket etmesi için kas hücrelerinden parçalar eklendi, taşıma yapabilmesi için kan hücrelerinden parçalar kullanıldı. Tufts’ta Biyoloji Merkezini yöneten Michael Levin, “Bu canlı robotların diğer makinelerin yapamayacağı birçok şeyi yapabileceğini düşünüyoruz. Radyoaktif kirlenme ile mücadele, okyanuslarda bulunan mikro plastikleri toplama gibi bugün imkansız görünen şeyleri yapabilirler” diyor. Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir