Adıyaman'da "Halk Sağlığı Hizmetleri" eğitimlerle destekleniyor
Adıyaman Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mustafa Kutlu gerek okullarda gerekse Adıyaman genelinde insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde eğitimler verildiğini söyledi.
Adıyaman Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı çalışmaları ve aile hekimliği çalışmalarını İLKHA'ya değerlendiren Kutlu, Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı olan Verem Savaş Dispanseri, Sağlıklı Hayat Merkezi ve Sağlık Evleri gibi kurum ve kuruluşlarla Adıyaman'da yaşayan yaklaşık 630 bin kişiye hizmet verdiklerini söyledi.
Adıyaman genelinde 210 aile hekimiyle hizmet verdiklerini belirten Kutlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığının, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı bir birim olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.
Kutlu, "Hizmetlerimizde kişilerin hastaneye gitmeden önceki dönemde hem sağlığın geliştirilmesi yönündeki faaliyetlerin eğitimlerle desteklenmesi hem de birinci basamakta hastane yatışı olmadan hastalanma durumunda tedavisinin sağlanması amaçlanmaktadır. Adıyaman merkezde 101 aile hekimi arkadaşımızla hizmet vermekteyiz. İl genelindeki aile hekimi sayısı ise 210 civarındadır. Bu aile hekimi arkadaşlarımız birebir olarak Adıyaman'da yaşayan kişilere birinci basamak sağlık hizmetlerini eksiksiz olarak vermektedirler." ifadelerini kullandı.
"Adıyaman genelinde insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde eğitimler vermekteyiz"
Toplum sağlığı konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kutlu, "Toplum Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi olarak gerek okullarda gerekse Adıyaman genelinde insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde eğitimler vermekteyiz. Eğitimlerle, sağlıkla ilişkili altyapının geliştirilmesi ve sağlık okuryazarlığının artırılması yönündeki çalışmalarla talep oluşturmaya çalışıyoruz. Sağlığa talepteki amacımız; kişilerin korunma hizmetlerinden faydalanmasıdır." dedi.
"Flor vernik uygulaması sayesinde diş çürümelerinin önüne geçmek istiyoruz"
Özellikle 5 yaş altı çocuklarda temizlik alışkanlığının yerleşmediğini aktaran Kutlu, "Biz bu kapsamda el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi, diş fırçalama alışkanlığının geliştirilmesi yönünde ana sınıfında ve ilk okulda öğrencilere birebir eğitimler vermekteyiz. Eğitimler sonrasında çocuklara flor vernik uygulaması yaparak özellikle 12 yaş öncesi kalıcı dişlerin çürümesini birebir olarak önlemekteyiz. Adıyaman'da son 5 yılda yapılan çalışmalar sonrasında, 12 yaşına geldiğinde çocuğumuzun ağzındaki ortalama 2,8 olan çürük diş sayısı 2'nin altına düşürülmüş durumda. Bu büyük bir çalışma. Çalışma sonrası her çocuğun ağzında yaklaşık olarak bir dişin kurtulması sağlandı. Tabii ki önümüzdeki dönemde flor vernik uygulamasının daha da yaygınlaşmasıyla beraber 12 yaşına gelen çocukların ağzında çürük diş olmaması hedeflenmektedir." şeklinde konuştu.
"20 yıldan bu yana çocuk felci hastalığı görülmemektedir"
Adıyaman'da aşılamalar neticesinde çocuk felçlerine rastlanılmadığını vurgulayan Kutlu, "Özellikle bebeklik çağında 13 ayrı hastalığa karşı gerek aile hekimi arkadaşlarımız gerekse Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan arkadaşlarımız aşılama çalışmalarını yapmaktadırlar. Bu aşılamalar neticesinde ilimizde yaklaşık 20 yıldan bu yana çocuk felci görülmemektedir." dedi.
Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 10 civarında kızamık vakasına rastlandığını hatırlatan Kutlu, bunun da son zamanlarda aşıya karşı direncin yansıması olarak görüldüğünü, aşılamanın zamanında yapılması halinde, aşı ile korunabilen hastalıkların tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olabileceğini belirtti.
"Mevsimsel gribin pik yaptığı dönemdeyiz"
Ocak ayında mevsimsel gribin daha çok görüldüğünü ifade eden Kutlu şöyle devam etti:
Şu anda ocak ayının ikinci yarısında mevsimsel gribin pik yaptığı dönemdeyiz. Aşı ile korunabilen hastalıklar arasında grip de sayılıyor. Mevsimsel grip aşısı yapılan kişilerin yüzde 60, yüzde 70'inde grip hastalığı görülmüyor. Grip nedeniyle yatağa bağlı olarak evinde yatan birçok kişiye baktığımızda grip aşısını yaptırmamış kişiler olduğunu görüyoruz. Her yıl aşının mevsimsel gribi engellemesinde o kadar şanslı olmayabiliriz. Bu yıl mevsimsel grip aşısı yapılan kişilerde hastalığın görülmemesi daha ön planda. Özellikle gebeler, çocuklar ve 60 yaşın üstündeki bireylerin tümüne diyoruz ki 'Her yıl ekim, kasım aylarında mevsimsel grip aşısını yaptırın.' Pnömokok aşısını eğer temin edebiliyorsanız yaptırın. Özellikle KOAH hastasıysanız, solunum sistemine ait çeşitli hastalıklarla karşı karşıyaysanız, 'Mutlaka aşınızı yaptırın.' diyoruz. Tetanos aşısını her 10 yılda bir yaptırın. Amacımız aşı ile korunabilen hastalıklar nedeniyle insanların sosyal hayattan kopmamaları ve insanların bir şekilde hayatlarını kaybetmemeleri.
"2019 yılı sonu itibariyle yaklaşık 23 bin civarında kanser taraması yapıldı"
Koruyucu Sağlık Hizmetleri kapsamında kanser taramalarına ilişkin çeşitli çalışmalar da yaptıklarını dile getiren Kutlu, "2000'li yılların başında Adıyaman'da yılda yaklaşık bin mamografi çekimi yapılırken, kanser taraması konusunda 2019 yılı sonu itibariyle yaklaşık 23 bin civarında 40-69 yaş grubundaki kadının kanser taraması yapıldı. Kanser taraması yapan kadınların yaklaşık 10 bini, KETEM ve mobil taşıma aracına bizzat gelerek taramalarını yaptırdılar. Diğer 10 bin kişi de hastanelere gelerek yaptırdılar." dedi.
"Adıyaman'da en sık görülen kanser türü: Cilt kanseri"
Sıcaklığa bağlı olarak Adıyaman'da cilt hastalıklarının sıkça görüldüğünü belirten Kutlu, "Adıyaman'da özellikle cilt kanseri birinci sırada görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yaz mevsiminde güneşin dik olarak vurduğu saatlerde dışarı çıkılmamalıdır. Yüz, el ve kollar gibi direkt güneş ışığına maruz kalan yerlerde daha önceki büyüklüğüyle karşılaştırıldığında son zamanlarda vücutta hızla büyüyen bir kitlenin görülmesi halinde en kısa zamanda hastaneye giderek bunun ileri analizinin yaptırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Son olarak Kutlu, Adıyaman'da hijyen konusunda ciddi çalışmaların yapıldığını gerek okullarda gerekse kurslarda eğitimler verildiğini, bulaşıcı hastalıkların görülmesinin azaltılması yönünde birebir faaliyetlerin devam ettiğini söyledi. (Cemil Özdaş-İLKHA)