• DOLAR 32.341
  • EURO 35.207
  • ALTIN 2247.184
  • ...
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Evlilikte sevgi, saygı ve sadakat olması lazım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Esenler Kültür Merkezi'nde Ordulular Vakfınca düzenlenen "Medeniyetimizde ve Kültürümüzde Aile" konulu konferansta konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, nesli muhafaza etmenin yolunun aileden geçtiğine işaret ederek "Ailenin çok sağlam olması gerekiyor. Bütün peygamberlerin getirdikleri mesajlarında öne çıkardıkları konulardan biri de ailedir." dedi.

Ailenin bir kadın ve bir erkeğin evliliği ile kurulduğunu belirten Erbaş, "Evlilikte sevgi, saygı, sadakat olması lazım. Sevginin, saygının, sadakatin sabırsız olması mümkün değil. Sabır ve tahammül ile selamete ulaşılacaktır. Eşlerin birbirine karşı sabır ve tahammül içinde olması gerekiyor. Ailede, erkek sesini yükselttiğinde kadın, kadın yükselttiğinde erkek susacak." diye konuştu.

Erbaş, aile içi şiddettin sabır ve tahammülsüzlükten, bilgisizlik ve bilinçsizlikten kaynaklandığını dile getirerek, "Bazen 'Ailemizi bozmak için bilinçli bir el mi var, milletimizin moralini bozmaya yönelik acaba bir propaganda mı var?’ diyorum. Zira 15-20 yıl öncesine kadar biz böyle şeyler görmüyorduk. Ya da iletişim vasıtaları bu kadar gelişmemişti de onun için mi göremiyorduk? Yoksa giderek artıyor mu? İnşallah artmıyordur, benim dileğim bu." ifadelerini kullandı.

"'İdeal aile nasıl olmalıdır' başlıklı gençlere yönelik eğitimler başlattık"

Şiddeti önlemek için eğitimin önemine vurgu yapan Başkan Erbaş, "O yüzden eğitime önem vereceğiz, çocuk ve gençlere yönelik eğitim vereceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak başlattık. 'İdeal aile nasıl olmalıdır' şeklinde gençlere yönelik eğitimler başlattık. Allahrasulü Efendimiz aileyi nasıl tanıtmış ondan örnek alacağız." diye konuştu.

Sağlam bir ailenin temelleri atılırken herkesin hakkına riayet edilmesi gerektiğine vurgu yapan Erbaş, Kur'an-ı Kerim'de kadın ve koca arasındaki beraberliğin bir örtüye benzetildiğini dile getirdi.

"Çocuklarımızı ailemizin en güzel ferdi olarak yetiştirmek zorundayız"

Erbaş, ailelerin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

Ailemizde çocuklarımız, gençlerimiz okuyorlar mı? Gençlerimizi, çocuklarımızı okumaya, öğrenmeye teşvik etmemiz lazım. O yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 4-6 yaş gurubu Kur'an kurslarını açtık. Bu kursları geleceğimizin en önemli faaliyeti olarak görüyoruz. Neden? Çünkü ağaç yaşken eğilir. O çocuklarımızı ailemizin en güzel ferdi olarak yetiştirmek zorundayız. Eğitim bilimcilerinin ittifakla kabul ettikleri bir husus var ki insanoğlunun karakterinin yüzde 63'ü, 7 yaşından önce oluşmaktadır. Peygamber Efendimiz ne buyuruyor, ‘Çocuklarınıza 7 yaşına gelinceye kadar onlara temel dini bilgilerini öğretiniz’. Bu süreçte hocaların, anne baba ve öğretmenlerin, çocuklarımız üzerinde bir rolü olsun. Ailelerimizi kurtarmak istiyorsak bu çocuklarımızı 4-5-6 yaşlarında değerlerini bilen ve öğrenen kimseler olarak yetiştirelim.

Haya’nın önemini açıklayan Başkan Erbaş, "Haya hepimizi ilgilendiriyor. Kız ve erkek çocuklarımıza edebini, hayasını en güzel şekilde vermek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğünü ve Kur’an-ı Kerim’de kız evladı olanların bunu bir utanç gibi algıladığının buyurulduğunu hatırlatarak, "Bu devirde hala böyle insanlar varsa, erkek çocuk beklentisi olup da kız çocuğu doğduğunda böyle bir haletiruhiyeye girenler varsa hemen tövbe etsin. Çünkü ayet bunları çok şiddetli bir şekilde kınıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir