• DOLAR 34.549
  • EURO 36.002
  • ALTIN 2992.563
  • ...
Mahalle sakinleri cezaevi ve stadyumun şehir dışına alınmasını istiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman'ın en küçük ve en işlek mahallelerinden biri olan Kab Cami Mahallesi Muhtarı Gaffari Kaya ve mahalle sakinleri yetkililerden mahallelerine sahip çıkmalarını istediler.

Özellikle futbol karşılaşmalarının olduğu gün çok ciddi trafik sıkıntıları yaşadıklarını belirten Kaya "Mahallemizde yaklaşık 2 bin nüfus 650 seçmen bulunmaktadır. Mahallemizdeki sorunların en başında geleni stadyumun burada bulunmasıdır. Bu Stadyumun buradan kaldırılmasını istiyoruz. Diğer illerde şehir merkezinde bulunan stadyumların tamamı kaldırıldı. Şanlıurfa'da, Gaziantep'te bulunan statlar şehir merkezinden kaldırıldı. 50 dönüme yakın bir arazinin yerini işgal eden stadyumla ilgili çözüm sundum Belediye Başkanımıza ve Milletvekili Ahmet Aydın'a. Hasancık köyü tarafında hazine arazisi var, stadı oraya taşıyabilirler. Elimizde kalan 50 dönümlük stadyumun yerini ise yarısını TOKİ'ye, diğer yarısını da mahallenin hizmeti için millet parkına çevirseler TOKİ'den elde edilen gelir ile stadyumun tamamı yeniden yapılabilir. Bunun yapılmasını özellikle yetkililerden istiyoruz." dedi.

Mahallede bulunan ve halk tarafından 7 kardeşler olarak bilinen türbenin çevre düzenlemesi için çalışma başlatılmasını isteyen Kaya "Mahallemizde bulunan 7 kardeşler türbesi var. Rivayetlere göre İslamiyet'i seçtikleri için babaları tarafından şehit edilen 7 kardeştir bunlar. Bugün türbenin bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yoktur. ifadelerini kullandı.
 

"Sağlık Ocağımız Yok"

Mahallede sağlık ocağının olmadığını ifade eden Kaya "Mahallemizde daha önce bulunan çevik kuvvetin yeri yıkılmış durumdadır. Şu anda boş bir arazi haline geldi. Belediye başkanımız bize söz verdi, sağlık ocağı yapılacak diye, ödeneği de geldi diye duydum. Oraya Gençlik Merkezi ve diş polikliniği de yapılacağını söyledi. Bu planın bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Mahallemizi iki bölüme ayırdığımız zaman, kuzey tarafı Bahçelievler'de bulunan 2 No'lu sağlık ocağını, güney tarafında bulunan ise Varlık Mahallesi'nde bulunan 5 No'lu sağlık ocağını kullanıyor. Mahallemizin kendine ait bir sağlık ocağı yok. Bunun da çözüme kavuşturulmasını istiyoruz " şeklinde konuştu.
 

Mahallede bulunan yabancı uyruklu vatandaşların kayıt altına alınması gerektiğini söyleyen Kaya  "Benim mahallemde nüfusun yüzde 50'sini Suriyeliler oluşturuyor. 250 haneli mahallede 120 Suriyeli aile oturuyor. Bazı evlerde 3-4 aile beraber barınmak zorunda kalıyor. Bu noktada Göç İdaresinin bizimle birlikte çalışmasını istiyoruz. Kayıtları var mı, yok mu, kimdir, nereden geliyor? Bu konuda bilgilerin elimizde bulunması için Göç İdaresi'nin muhtarlarla koordine içerisinde olması gerekiyor." dedi.

 

"Kentsel Dönüşüm istiyoruz"
Adıyaman'ın en eski mahallelerinden biri olan Kab Cami Mahallesinin kentsel dönüşüme alınması gerektiğini belirten Kaya "Mahallemizde bulunan tarihi Tuz Hanı'nın restorasyonunun başlamış olması bizi sevindirdi. Bu da taleplerimizin arasındaydı. Mahallemiz küçük olmakla beraber yüzde 50 oranında esnaf bulunmaktadır. Kuyumcuların yüzde 95'i buradadır. Bu noktada da bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Tuz Hanı çevresindeki işyerlerinin düzeltilmesi esnafın iş yapabilmesi için önemlidir. Kentsel dönüşüme ilk olarak bu alanların alınması gerekir.

Mahallemizde kentsel dönüşümden faydalanan tek bir ev yoktur. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallemiz ikinci etaba alındı." ifadelerini kullandı.
 

"Cezaevi'nin şehir dışına alınmasını istiyoruz"

Varlık Mahallesi ile Kab Cami Mahallesi arasında kalan açık ve kapalı cezaevlerinin şehir dışına alınması gerektiğini belirten Kaya "Mahalle sınırlarımız içerisinde olmasa da mahallemiz sınırında bulunan cezaevinin de şehir dışına taşınmasını istiyoruz. Ziyarete gelindiği zaman, cezaevinin mahallemizde bulunmasından dolayı çok yoğun bir trafik oluyor. Bir an önce cezaevinin ve askeriyenin de oradan alınıp daha geniş bir alana götürülmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
 

"Mahallemizde ilkokul yoktur"

Bulundukları yerde okul olmadığı için, çocuklarının zor şartlarda başka mahalledeki okula gitmek zorunda kaldıklarını dile getiren Kaya, "Mahallemizde ilkokul yoktur. Bu noktada vatandaşlar olarak sıkıntı yaşıyoruz. Benim iki çocuğum var, başka mahalledeki okula götürüp, getirmek zorunda kalıyorum. Sabah götürüp öğlen alıyorum öğlen götürdüğümüzde akşam gidip alıyoruz. Servis olmadığından bu noktalarda sıkıntı yaşıyoruz. Mahallemize en azından bir ilkokul yapılırsa bu sıkıntımız da ortadan kalkar." dedi.
 

Mahallede trafik sorunu olduğunu söyleyen Kaya "İlimizde 3 tane çevre yolu bulunmaktadır. Mahallemizin kuzeyinde yer alan çevre yollarının tam olarak bitirilmemiş olmasından dolayı mahallemizde yoğun bir trafik yaşıyoruz. Çevre yolları tamamlanırsa, trafik yüze 40 civarında rahatlayacaktır." ifadelerini kullandı.

 

"Dere yatağı ıslah edilsin"

Kanalizasyon suyunun üstü açık bir şekilde dere yatağından aktığını belirten Kaya "Mahallemizde bulunan dere yatağının üzerinin kapatılmasını istiyoruz. Bununla ilgili fikirlerimizi daha önce sunmuştuk. Oranın üzeri kapatılır ve oraya bir bisiklet, yürüyüş yolu yapılırsa vatandaş burada bir doğa harikası gibi olan ağaçların arasında yürüyerek rahatlayacaktır. Burada 150 yıllık ağaçlar vardır Üstelik buranın hiçbir masrafı da yoktur. Çünkü burası hazine arazisidir. Buradaki atık sular kanalizasyona bağlanmamıştır. Şehrin yüzde 30 kirli suyu buradan baraja doğru akıyor ve hepsi baraja karışıyor." şeklinde konuştu.

Kaya son olarak "Mahallemizde 25 tane metruk ev vardır. Bunların 7 tanesinin yıkımı için başvurduk, bir tanesi yıkıldı. Diğer 6 tanesi duruyor. Bu metruk evler yıkılırsa geriye kalanlar için de başvuru yapacağız. Buradaki metruk evler madde bağımlılarının mekânı haline gelmişlerdir. Bu metruk binaların tamamını, sahipleri terk edip gitmiş. 17'inci yüzyılın ortalarında yapılan tarihi hamam var mahallemizde. Şehirde başka hamam yoktur. Var olan bu hamamın gerekli çalışmalar yapılarak halkın hizmetine sunulmasını istiyoruz. Bir kısmının vakıflara bir kısmının da şahsa ait olduğunu duyduk. Hangi şahsa aitse o şahıs ile irtibata geçilerek hamam halkın hizmetine sunulmalıdır." dedi.

"55 senedir bu mahallede oturuyorum herhangi bir gelişme yoktur"

55 yıldır ikamet ettiği mahallesinin birçok sorunu olduğunu dile getiren Osman Aslan, "Bizim mahallenin birçok sorunu vardır. Muhtarımız bunlardan bahsetti. Bunun dışında mahallemizde çok ciddi bir trafik sıkıntısı vardır. Cezaevinin burada olması ve özellikle de tütüncülerin haftada iki gün mahallemizde pazar kurmalarından dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.  Stadyumun mahallemizde bulunmasından dolayı bir futbol karşılaşması ve milli bir gün kutlanacağı zaman buralar kullanılıyor. Araçlardan dolayı bu noktada evimize girip çıkmakta araçlardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. 55 senedir bu mahallede oturuyorum mahallede herhangi bir gelişme yoktur." ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Ekici ise "Mahallemizin çok sıkıntısı var. Daha halen kanalizasyonların üstünün kapatılmadığı yerler var. Bizim yetkililerden ricamız mahallemize gelsinler ve sıkıntıları kendi gözleriyle görsünler." dedi. (Cemil Özdaş-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir