Anne sütünün sanal ortamlarda satışı caiz mi?
Son günlerde, sosyal medyada anne sütünün satışı ile ilgili bir projenin yürütüldüğü söylentilerinin yayılmaya başlaması üzerine, Âlimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu tarafından konuya dair bir açıklama yapıldı.
Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA), son günlerde sosyal medyada gündeme gelen anne sütünün satışı ile ilgili açıklamada bulunarak olası tehlikelere dikkat çekti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Daha önce de 'süt bankası' şeklinde buna benzer bir konu gündeme gelmiş ve fetva kurulumuzun yanı sıra birçok ilmi cenah bu hususun, bazı şartlar yerine getirilmediği takdirde şer'i açıdan uygun olmayacağını belirtmişti. Ve nihayetinde bu girişim Türkiye'de başlamadan gündemden düşmüştü. Şimdiyse bazı özel sektörlerin sanal ortamlarda anne sütünü pazarlama girişiminde bulunacağı konuşuluyor." denildi.
Açıklamada, "Konuyla ilgili tekrardan görüşleri alınan kurul üyelerimiz bu meselenin şer'i boyutunu şu şekilde izah ettiler:
"Süt Bankası, proje itibariyle 'mutlak şekilde haramdır.' diyebileceğimiz bir girişim değildir. Zira sütanne bulmakta zorluk çekenlerin belki başvuracağı ilk yer bu tür kurumlar olacaktır. Ancak bu proje aracılığıyla verilen sütün kime ait olduğu ve hangi bebeğin bu sütü içeceği tescil edilmelidir ki süt yoluyla meydana gelen karabet belirlensin. Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Nesep bakımından haram olan evlilikler süt emmeyle de haram olur.' şeklinde buyurmaktadır. Her ne kadar, içerisinde dört mezhebimizin bulunmadığı bazı görüşler süt hısımlığının, sütün direkt annenin memesinden alındığı takdirde meydana gelebileceğini yani kap vb. yöntemlerle alındığı vakit bu durumun söz konusu olmayacağını belirtse de gerek kurulumuzun görüşü gerekse dünya âlimlerinin azami çoğunluğunun tutumu bu şekilde değildir." denildi.
Açıklamanın devamında, "Bu projenin Sağlık Bakanlığından bağımsız bir şekilde sanal ortamlarda satılması ile ilgili şunları söyleyebiliriz; sadece şer'i olarak değil tıbbi olarak da tehlike arz eden bu girişim, beraberinde birçok tehlikeli sonucu getirebilir. Zira yukarıda süt bankasıyla ilgili belirttiğimiz şartların sanal ortamlarda güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve sütün hastalık bulaşmadan çocuğa ulaştırılması güç olabilir. Kaldı ki bu proje sahiplerinin bu şekilde bir hassasiyet sahibi oldukları da söylenemez. Dolayısıyla birçok açıdan ihtiyatla yaklaşılması gereken bu girişime karşı Müslümanları dikkatli olmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)