• DOLAR 32.594
  • EURO 35.008
  • ALTIN 2450.89
  • ...
Sisi zindanlarında bir kadın; Garip Mazlum ..Ve Şehid
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Mısır’ın başkenti Kahire’nin kuzeyinde yer alan Kanatir kadın cezaevinde tutuklu bulunan siyasi mahkum Meryem Salim (32), tıbbi ihmallerden dolayı 21 Aralık 2019 da şehit olmuştu. Temel insani hakları bile Müslümanlardan esirgeyen Sisi rejimi, Meryem Salim’in naaşını akrabalarına teslim etmedi. ‘Kayıt Ediyoruz’ adlı insan hakları platformunun 15 günlük uğraşından sonra önceki gün şehidenin naaşı yakın akrabalarına teslim edildi.

SİSİ ZİNDANLARINDAKİ TIBBİ İHMALİN İLK ŞEHİDİ

Mısır’da bulunan İnsan Hakları ve Özgürlükler Koordinasyonu ve Al-Nadim Merkezi direktörü Aida Saif Al-Davla yaptığı açıklamada, Kahire'nin kuzeyinde El-Kanatir hapishanesinde bulunan Meryem Salim, 21 Aralık 2019’da tıbbi ihmalden dolayı hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Açıklamada ayrıca 2013’ten bu yana Sisi zindanlarında tıbbi ihmallerden dolayı hayatının kaybeden ilk kadın siyasi mahkûm olduğu belirtilmişti. Darbecilerin eziyetleri ihmallerle de sınırlı kalmadı. Meryem Salim’in naaşı uzun süre boyunca akrabalarına teslim edilmedi. “Kayıt Ediyoruz” adlı insan hakları platformu, darbeci zindanlarında tıbbi ihmal nedeniyle şehit olan tutuklu Meryem Salim'in naaşının, 15 günlük uğraştan sonra akrabalarına teslim edildiğini belirtti.

‘SİSİ MERYEM’İ ÖLDÜRDÜ’

23 Aralıkta Meryem Salim’in şehadetinden sonra Twitter’da ‘Sisi Meryem’i öldürdü’ tagı açılmış, uzun süre Mısır gündeminde kalmıştı. Ancak tepkiler şehidenin naaşının verilmesine yetmemişti. Sosyal medya da açılan taglarla olayı gündeme taşıyan aktivistler, eğer gereken önem verilmezse zindanlarda bulunan diğer Meryem Salim’lerin de bu şekilde hayatlarını kaybedeceklerini belirtiyor. Açılan taglarda Meryem’in öldürülmesinden sorumlu olanlardan hesap sorulması talep edilirken, aynı kaderle karşılaşabilecek diğer tutukluların acıları da etiketlerle sosyal medyaya aktarıldı. Paylaşımlarda bazı aktivistler, Sisi rejiminin Müslümanlara, ‘ölene dek zindanda bırakma’ siyaseti güttüklerini belirtti. Bir aktivist paylaşımında; “İnsanların yaşamı ve ölümü, Sisi'nin ve katil rejiminin yönetiminde zorluklarla ve hüzünle dolu bir masal haline geldi.” ifadelerini kullandı. Birçok aktivist; “İlk ölümden sonra, diğer mâhkumları aynı duruma düşmekten koruyun.” dedi. Sina’da bulunan aktivistler, Mısır ordusunun Sina halkını yerinden etme planının bir parçası olarak Meryem Salim’in evinin de yıkıldığını, kendisinin, kocasının ve tüm ailesinin tutuklandığını belirtti.

“10 YIL ZİNDAN CEZASI VERİLMİŞTİ”

Sisi rejimi tarafından hapsedildiği zaman hamile olan şehide zindanda doğum yaptı. Çocuğu 2 yıl yanında kaldıktan sonra zalim rejim tarafından zorla alınan çocuk yetimhaneye bırakıldı. Şehidenin kendisi, annesi ve teyzesine 10 yıl zindan cezası verilmişti. Kocası, babası, erkek kardeşi, kayınbabası, annesi ve teyzesi zindanda bulunan şehidenin, bütün erkek yakınları ya şehit olmuş, ya muhacir ya da zindanda. “Kayıt ediyoruz” adlı insan hakları platformu Twitter sayfasından 17 Aralık’ta yayınladığı gönderisinde Meryem Salim'in "siroz, sarıhummanın anormal bir oranda artması ve bunun sonucunda karında su toplanması gibi hastalıklara muzdarip olduğuna dikkat çekmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir