Gine hükümeti: Şiddetli protestolara tolerans gösterilmeyecek
Gine hükümeti muhalefet mitinginde gerçekleştirilecek herhangi bir şiddet eylemine tolerans gösterilmeyeceğini söyledi
6 Ocak'ta gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestolara pek çok kişi katılmıştı (AFP)
Gine hükümeti pazartesi günü gerçekleştirilecek muhalefet mitinginde herhangi bir şiddet eylemine şiddetle cevap verileceği konusunda uyardı. Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin kendisinin bir dönem daha seçilmesine imkan tanıyacak şekilde Anayasa değişikliği önermesinden bu yana ülkede muhalefetle iktidar arasındaki gerginlik artıyor.
Batı Afrika ülkesinde ekimin ortasından bu yana anayasal değişikliği protesto etmek amacıyla kitlesel gösteriler düzenleniyor.
Yüz binlerce kişinin katıldığı gösterilerde en az yirmi kişi ve bir jandarma hayatını kaybetmişti. Pek çok kişi tutuklanmıştı.
Muhalefet gruplarının bir araya gelmesiyle oluşturulan Anayasanın Korunması için Ulusal Cephe (FNDC), pazartesi günü için “devasa” ve “ucu açık” protesto çağrısında bulundu. Muhalefetin çağrısı şiddet olaylarının yaşanmasına yönelik endişeleri artırdı.
FNDC her ne kadar barışçıl bir gösteri düzenleneceğini vurgulasa da, hükümet pazar günü gerçekleştirdiği açıklamada muhalefet liderlerini “Gine’yi kargaşaya sürüklemekle” itham etti.
Hükümetin açıklamasında, “Devlet güçleri, kamu düzenini bozmaya ve diğer Ginelileri yok sayanlara karşı tüm kesinliğiyle harekete geçirilecek” ifadeleri yer aldı.
Geçen ay Anayasa taslağını yayımlayan 81 yaşındaki Conde, sömürge dönemine ait yasaların değişmesi gerektiğini öne sürdü. Ancak muhalefet Conde’nin, değişikliği kendi başkanlık süresini uzatabilmek için planladığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı bu iddiaya yönelik olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap vermedi.
Mineral zengini fakat yoksul bir ülke olan Gine, siyasi açıdan yoğun bir yıl geçiriyor. Nüfusu 13 milyon olan ülkede şubatta parlamento seçimleri gerçekleştirilecek ve muhtemel bir anayasa referandumuyla birlikte başkanlık seçimlerinin de bu yıl içinde düzenlenmesi planlanıyor.
Muhalefet parlamento seçimlerini boykot ediyor ve daha önce bu seçimi engellemek üzere söz vermişti.
Gine’nin bir önceki otoriter yönetimi altında tutuklu olan Conde, 2010’da ülkenin denokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu.
Yeni bir siyasi soluk getirmeye yönelik ilk umutların aksine, eleştiride bulunanlar Conde’nin giderek otoriterleştiğini belirtiyor.
Anayasa değişikliğine yönelik düzenlemelere karşı ekimden bu yana protestolar gerçekleştiriliyor. İnsan hakları savunucuları hükümeti aşırı güç kullanmakla ve keyfi tutuklamalar yapmakla suçlamıştı.
Geçen hafta öğretmenlerin maaşlara dair grev gerçekleştirmesinin ardından ülkeden tansiyon yeniden artmıştı. Perşembe günü protestolar sırasında vurulan 18 yaşında bir kadın ve 21 yaşında bir erkek hayatını kaybetmişti.
Sendika yetkililerinin aktardığına göre, 11 sendika üyesi cumartesi günü tutuklanmıştı.