• DOLAR 34.51
  • EURO 36.178
  • ALTIN 2981.86
  • ...
Sağlık Bakanlığı, Kürtçe'yi yok saydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı afişte Kürtçe yer almadı
"Uluslararası Hasta Destek Birimi ve Çağrı Merkezi", Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürütüyor.

2011 yılında dört dil ile başlayan talep üzerine ise lisan yelpazesini genişleten 'Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Destek Birimi' 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.

Yurt dışından gelen hastalara, sağlık turizmi veya turistin sağlığı kapsamında hizmet veren birim, hasta ve doktor arasındaki iletişimi sağlayarak tercüme hizmeti de veriyor.

Sektör temsilcileri uygulamaya tepkili

444 47 28 numaralı çağrı merkezinden ulaşılabilen uygulamaya 112 veya 184 nolu hattan da ulaşılıyor.

Fransızca, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Farsça olmak üzere 6 dilde hizmet verilen birimde Kürtçe yok.

Bu birimin faaliyetlerini anlatan tanıtım afişleri de hazırlandı. Bu afişler, Türkiye’deki hastanelerin ilgili birimlerine asıldı. 

Afişte 7 gün 24 saat, İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça, Farsça ve Fransızca dillerinde hizmet verildiği ifade ediliyor. 

Ancak, bölgedeki Suriye, Irak ve İran’dan çok sayıda Kürt, sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye geldiği halde bunların konuştuğu dile yer verilmemesi tepki çekti. 

Sektörün temsilcilerine göre, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’nden (IKB) her yıl on binlerce hasta Batman, Diyarbakır, Gaziantep ve İstanbul gibi hastanelere tedavi olmak için gidiyor.

“Sadece tercümanlık yapmak için Kürtçe personel istihdam ettik”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Gaziantep Medical Park Hastanesi’nin yurt dışı hasta birimi sorumlusu Mahir Özdemir, Irak Kürdistan Bölgesi’nden (IKB) günde ortalama 50 hastanın muayene ve ameliyat için hastanelerine geldiğini söyledi.

Daha çok tedavi olmuş hastaların referansıyla hastanelerine hasta geldiğini kaydeden Özdemir, “Hastalarımızın yaklaşık yüzde 90’ı kendi imkanlarıyla geliyor. Havaalanında karşılayıp tedavisi bitince tekrar havaalanına bıraktığımız hastalarımızda var. Özellikle muayene ve ameliyatın yanı sıra doktor görüşü için gelen hastalarımız da var. Dediğim gibi ayda ortalama bin 500 civarında hasta Kürt bölgesinden hastanemize geliyor” dedi.

Özdemir’in aktardığına göre hastane, sadece tercümanlık yapmaları için İngilizce, Almanca, Arapça ve Kürtçe bilen personel istihdam etmiş.

Kaynak: İndependent türkçe

Bu haberler de ilginizi çekebilir