• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mehmet Atalay`dan Çarpıcı Açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Atalay’ın futbol diplomasisi planı

Futbol Federasyonu’nun en güçlü adaylarından Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye’nin Şenol Güneş’le elde ettiği dünya üçüncülüğü ile Galatasaray`ın Avrupa şampiyonluğunu bütün dünyada büyük yankısı olmasına rağmen iyi pazarlanamadığını söyledi.

Kanaltürk’te dün gece yayınlanan Telegol Özel Programı’nda konuşan Atalay, futbolla diplomasi arasında enteresan benzerlikler, ortak noktalar var bulunduğunu ancak Türkiye’nin uluslararası arenada kazandığı başarıları diplomatik alanda kullanamadığına dikkati çekti.
Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen Türk teknik adam taleplerinin bile karşılanamadığını açıklayan Eski GSGM Genel Müdürü Atalay, futboldaki başarılar nedeniyle Türkiye’ye duyulan sevginin çatışmaları ve savaşları bile bitirebilecek düzeyde olduğunu vurguladı.

HAKAN ŞÜKÜR VE HASAN ŞAŞ BARIŞ ELÇİSİ OLABİLİR

Darfur’da on binlerce kişinin hayatını kaybettiği iç savaşı Hasan Şaş ve Hakan Şükür’ün bitirebileceğini iddia eden Atalay, Sudan’da yaşadığını bir olayı şöyle anlattı:

“Ben Sudan’a gittim. Darfur bölgesi var Sudan’da. İki taraf savaşıyor, savaşan tarafların ikisi de Müslüman. Orada bir Sudanlı bana şöyle dedi: ‘Burada Hakan Şükür ve Hasan Şaş o kadar sevilir ki; ikisini yollayın, savaşan taraflardan birer takım kurulsun, birinde Hasan Şaş diğerinde Hakan şükür oynasın. Belki savaş bile biter.’ Ben bu kadar kolay olup olmadığını bilmiyorum Ama bunu söyleyen bir Sudanlı, bizim büyükelçiliğimiz de öyle bir sevgi var burada diyor.”

AHMEDİNEJAT VE MUSTAFA DENİZLİ İLİŞKİSİ

Mustafa Denizli’nin İran’daki çalışmaları sırasında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile iyi ilişkiler kurduğunu anlatan Atalay, “Mustafa Denizli çok güzel bir şey anlattı. Diyor ki, İran’da görev yaparken İran Cumhurbaşkanı’yla sürekli görüşürdük. Bu ne büyük bir olay. Az bir olay değil. Türk İran ilişkilerinin düzenlenmesinde, uluslar arası organizasyonların alınması sırasında yapılan oylamalarda bu tür ilişkiler lobi gücüdür ama kullanamadık” diye konuştu.

ÇİN DEVLET KONSEYİ’NDEN İLHAN MANSIZI SORDULAR

“İlhan Mansız’ın Asya’daki gücünü de değerlendiremedik” diyen Atalay, “Dünya Kupası’nda bütün Asya’nın desteğini alabilirdik. ‘İlhan Mansız bizim temsilcimizdir.’ Bunu söyleyen Çin Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı. Aynı zamanda Türkiye’ye geldiğinde M. Ali Şahine diyor ki, ‘İlhan Mansız’ın Beşiktaş’tan Ankaragücü’ne gittiğini biliyorum ondan sonra izini kaybettim şu anda nerde’ diyordu” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin dünya üçüncülüğünün, Galatasaray’ın Avrupa Şampiyonluğu’nun bütün dünyada büyük yankısı olmasına rağmen dünyaya pazarlanamadığının altını çizen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçeride sıkıntılarla uğraşmaktan bizden teknik direktör isteyen kulüplere hoca yollayamadık biliyor musunuz? Afrika’dan, Pakistan’dan istiyorlardı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü döneminde Dışişleri Bakanlığı kanalıyla geliyordu yazılar. Biz deFutbolFederasyonu’na yolluyorduk. Federasyon hain miydi değildi tabi. Federasyon teklif ediyordu hocaya gitmiyordu. Mesela Sudan’ın vereceği maaş 2 bin 500 dolar. Hoca nasıl gideyim diyor. Ben olsam üstünü tamamlarım. TİKA var, akraba devletler topluluklarıyla ilgili kuruluşlar var, daha birçok kuruluş var. Sadece Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için uğraşan lobiler var. Onların bütçesinden de yararlanarak hocanızı Sudan’a yollarsınız, Kuveyt’e, Pakistan’a yollarsanız ve orayı Brezilya’nın veya başka bir ülkenin ele geçirmesini engellersiniz. Bizim hocalarımız tanınıyor mu tanınıyor. Fatih Terim kim? Milanı çalıştırdı. Şenol Güneş dünya üçüncüsü yaptı mı yaptı. Mustafa Denizli çok başarılı oldu mu oldu. Yolla dışarıya…”
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir