• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
“139 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildi”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan’ın başkanlığında bir araya gelerek sektörle ilgili konuları görüşen sektör temsilcileri, sektörel sorunları ve 2019 yılının ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Makine halıcılığının geleceğinin tartışıldığı ve yeni yol haritasının belirlendiği istişare toplantısında, 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler ana başlıklar altında anlatılırken, 2020 hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kaplan, makine halısında toplam 139 ülkeye bir milyar 697 milyon 879 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ve 45 bin civarında bir istihdamla dünyada en önemli üretim merkezi olduklarını söyledi.

2019 yılında halı sektörünün Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep’in ihracat açısında birinci sektör olduğunu ifade eden Kaplan gerçekleştirilen toplam ihracat rakamının bir önceki yıla oranla yüzde 12,7’lik artışla bir milyar 697 milyon 879 bin dolar olduğunu ifade etti.

Kaplan, “Türkiye’nin en önemli sektörleri arasında yerini alan makine halı sektörü 2019 yılında gerek Gaziantep gerekse bölgemizin ihracatta sektör birincisi olurken, Türkiye genelinde birliğimiz en fazla halı ihraç eden birlik olma unvanını korumuştur. Bu başarı öyküsüne katkı sağlayan bütün üretici ve ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.” dedi.

2020 yılında yürütülecek olan ur-ge projelerinin hazırlandığını belirten Kaplan, toplamda 121 firmanın 3 yıl boyunca bu projelerde yer alabileceğini ve proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerde ise yüzde 75 devlet desteğinin alınabileceğini belirtti.

Halı sektörünün yüzde 70 civarında dışa bağımlı bir sektör olduğunu belirten Kaplan, dışa bağımlılığı azaltmak için Millileşme Komisyonunun aktif çalışmaya başladığını belirterek, “Sektörümüzün en ciddi maliyet kalemlerinden makine, sarf malzemesi, yazılım ve hammadde gibi ithalata bağlı ürünlerin en azından bir kısmının üniversite-sanayi iş birliğinde yerelden temin edilebilmesi adına çalışmalarımıza başlanmıştır. Makine kartlarının yerelde üretimi ve milli yazılım ile ilgili Gaziantep Üniversitesi bünyesinde yer alan Teknopark yetkilileri ve halı firma yetkilileri görüşerek istenilen ürünler için çalışmalara başlamıştır. Görüşmeler neticesinde sektörde ihtiyaç duyulan ürünlere öncelik verilmesi, tamiratı noktasında yerelden destek alınması kararlaştırılmıştır. Mevcut ve yabancı sermayeli desen tasarım programlarına alternatif, yerli ve milli yazılım programına destek için Birliğimiz öncülüğünde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. 2020 yılında millileşme komisyon faaliyetlerimize ara vermeden devam edilecek ve bir an önce söz konusu maliyet kalemlerinin millileştirilmesi amaçlanmaktadır.” diye konuştu.

Halı sektörünün geleceği açısından beşeri sermayeye yatırımın önemli olduğuna dikkat çeken Kaplan, sektörün geleceğe sağlıklı taşınabilmesi için bütün halı firmalarının bu yönde çalışmaları desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Eğitimin sektörün geleceği için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kaplan, sektörün ihtiyaç duyduğu personelleri yetiştirmek, sektörde kalifiye personel açığını kapatmak ve üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek, meslek liseleri, üniversitelerde ilgili bölümlerin açılması, var olan bölümlerin donanım yazılım, müfredat olarak sektöre cevap verebilecek şekilde güncelleştirilmesi konularında çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi.

Halı sektörünün işin taraflarıyla masaya yatırıldığı 2019 Yılı Halı İstişare Toplantısının verimli geçtiğini belirten Kaplan, toplantıda sektörle ilgili birçok sorunun masaya yatırıldığını, yeni projelerin gündeme getirildiğini ve yurt dışı pazarlarla ilgili yapılan analiz çalışmalarının üyelerle paylaşıldığını belirterek, 2020 yılı için bir milyar 800 milyon dolarlık ihracat hedeflendiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir