• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İNTİKAM SESLERİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Irak’ta Perşembe gecesi İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in işgalci ABD güçleri tarafından öldürülmesiyle başlayan gerilim devam ediyor. Saldırıların ardından İşgalci ABD’den, bölgeye 3 bin 500 asker gönderileceği bilgisi geldi. İran tarafı ise saldırının karşılığının çok sert olacağını kaydetti. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi de işgalci ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son verilmesi kararının alınabileceğini duyurdu.

İŞGALCİ ABD YİNE VURDU: 6 ÖLÜ

İşgalci ABD, dün sabah Irak’ta bir konvoyu daha vurdu. Başkent Bağdat'ın kuzeyinde Haşdi Şabi komutanlarını taşıyan bir konvoya düzenlenen hava saldırısında, 6 kişinin öldürüldüğü iddia edildi.

Yerel kaynaklar, vurulan araçlarda Haşdi Şabi çatısı altındaki Ketaib İmam Ali Birliği'ne bağlı komutanların bulunduğunu belirtiyor. Reuters Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göreyse saldırıda, araçlarda bulunan 6 kişi hayatını kaybetti.

HAŞDİ ŞABİ: SALDIRI SAĞLIK KONVOYUNA YAPILDI

Haşdi Şabi güçleri ise saldırının, komutanlarına yönelik olmadığını ve bir sağlık konvoyuna yapıldığını açıkladı. Irak Haber Ajansı'nın (İNA) verdiği haberde, Haşdi Şabi Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı uydu kanalları ve yerel medya organlarında, bu sabaha karşı Taci Stadyumu yakınında hedef alınan araçlarda Haşdi Şabi komutanlarının bulunduğuna dair yer alan bilgilerin doğru olmadığı kaydedildi. "Bağdat'taki son saldırı liderlere değil sağlık konvoyuna." ifadesi kullanılan açıklamada, saldırıdaki can kaybına ilişkin ise herhangi bir bilgi verilmedi.

İŞGALCİ ABD BÖLGEYE 3 BİN 500 ASKER DAHA GÖNDERİYOR

Süleymani suikastının ardından işgalci ABD, bölgeye asker takviyesi yapıyor. Pentagon, artan gerilim üzerine bölgeye asker gönderileceğini açıkladı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, "82'nci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Kuvveti Tugayı sevkiyat için teyakkuza geçirilmiştir ve şu anda sevk ediliyor. Bir tabur Acil Müdahale Kuvveti daha önce gönderilmişti. Aynı zamanda Tugay'ın kalanı ise 96 saatlik teyakkuza geçirilmişti." denildi.

Açıklamada, söz konusu tugayın Kuveyt’te konuşlandırılacağının kaydedildi.

Asker sayısıyla ilgili ise bir savunma yetkilisi, hafta içinde sevk edilen 750 askerle toplam sevkiyatın 3 bin 500 olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, daha önce Kuveyt'e 82'nci Hava İndirme Tümeninden 750 askerin gönderildiğini duyurmuştu.

İŞGALCİ ABD, BİR ÖRGÜTÜ DAHA TERÖR LİSTESİNE ALDI

İşgalci ABD Dışişleri Bakanlığı, Haşdi Şabi çatısı altındaki Asaib Ehlil Hak örgütünü de "Yabancı Terör Örgütleri" listesine aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kararın, Asaib Ehlil Hak örgütünün terör saldırıları düzenlemesine yönelik tedbir amacı taşıdığı savunuldu ve örgütle finansal ve fiziki iş birliği yapan tüm kurum ile bireylere de yaptırım uygulanacağı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca örgütün, kurulduğu 2006'dan bu yana Amerikan üslerine roket saldırıları, Kerbela’daki 5 Amerikan askerinin öldürülmesi ve İngiliz helikopterinin düşürülmesi gibi olayların da içinde olduğu işgalci ABD ile Koalisyon güçlerine karşı yapılan 6 bin saldırıyı üstlendiği ifade edildi.

TRUMP: SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Öte yandan işgalci ABD tarafından gelen açıklamaların, ortamı yumuşatmaya yönelik olduğu görüldü.

İşgalci ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin, "Bir savaşı başlatmak için değil, savaşı durdurmak için bu adımı attık" dedi.

Süleymani'nin uzun yıllar boyunca bölgede birçok Amerikalının öldürülmesinden sorumlu olduğunu savunan Trump, İranlı komutanın birçok yeni saldırı planı yaptığını ve bunu durdurmak için bu saldırıyı icra ettiklerini söyledi.

Irak'taki işgalci ABD Büyükelçiliğine gerçekleştirilen saldırıyı anımsatan Trump, "Tüm diplomatlarımızı, personelimizi ve müttefiklerimizi korumak için her şeyi yapacağız. Eğer onlara zarar verirseniz sizi bulur ve yok ederiz." dedi.

"Süleymani'nin terör dönemi sona ermiştir. O daha önce ortadan kaldırılmalıydı, bu yapılsaydı birçok hayat kurtarılabilirdi" ifadesini kullanan Trump, Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin, "Dün attığımız adımı bir savaşı başlatmak için değil, savaşı durdurmak için attık." sözlerine yer verdi.

İran halkına büyük saygı duyduğunu dile getiren Trump, "İran'da bir rejim değişikliği peşinde değiliz. Ancak İran rejiminin bölgedeki vekâlet savaşları derhal sona ermelidir." ifadelerini kullandı.

İRAN: SÜLEYMANİ'NİN İNTİKAMI UYGUN BİR ZAMAN VE MEKÂNDA ALINACAK

Süleymani’nin işgalci ABD güçleri tarafından öldürülmesine İran tarafından sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, ABD'den uygun bir zaman ve mekânda "sert bir intikam" alınacağını açıkladı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta işgalci ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin olağanüstü toplantı düzenledi.

Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, işgalci ABD'nin bu saldırıyla Batı Asya'daki en büyük stratejik hatasını yaptığına dikkati çekilerek, "ABD, bu yanlış hesaplanmış eylemin sonuçlarından kolayca kaçamayacak." vurgusu yapıldı.

Açıklamada, "Kirli ellerini komutan Süleymani'nin temiz kanına bulaştırdılar. Bu suçlular, uygun bir zaman ve mekanda komutan Süleymani'nin kanının sert intikamıyla karşılaşacak." ifadelerine yer verildi.

İRAN'IN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: İNTİKAMIMIZ ÇOK SERT OLACAK

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Mecit Taht Ravançi, Süleymani'nin öldürülmesine karşılık, "çok sert bir şekilde intikam alacaklarını" söyledi.

Amerikan NBC Ulusal Televizyonuna konuşan Ravançi, Süleymani'nin Irak hükümetinin daveti üzerine Bağdat’ta bulunduğunu belirterek, öldürülmesinin uluslararası hukuka aykırı bir eylem olduğunu vurguladı.

Ravançi, “Bu, ABD tarafından yapılan bir saldırganlıktır, silahlı kuvvetlerimizin kıymetli bir generaline ne olduğuna kayıtsız kalamayız. Nerede, ne zaman, nasıl, bilmiyorum ama intikamımız çok sert olacak. Kesinlike bir misilleme yapılacak.” ifadelerini kullandı.

IRAK: ABD'NİN ÜLKEDEKİ ASKERİ VARLIĞINA SON VERİLEBİLİR

Olayların ardından bir açıklama da Irak’tan geldi. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, işgalci ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son verilmesi kararının alınabileceğini duyurdu.

Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'e karşı düzenlenen saldırıyı değerlendirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Süleymani ve el-Mühendis'e karşı düzenlenen saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek kınandı.

Söz konusu hava saldırısının işgalci ABD kuvvetlerinin Irak'ta bulunma şartlarının dışına çıkmak anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, yarın parlamentoda olağanüstü bir oturumda konunun ele alınacağı ve "ABD'nin ülkede askeri varlığına son veren bir karar alınabileceği" bildirildi.

SADR: IRAK'I SAVUNMAYA HAZIR OLUN

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Süleymani'nin işgalci ABD saldırısında öldürülmesinin ardından, komutasındaki Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı'na "Irak'ı korumak için hazır olma" talimatı verdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Süleymani'nin öldürülmesi dolayısıyla İran'a başsağlığı dileyen Sadr, komutasındaki milis güçlerinden Mehdi Ordusunu da teyakkuz halinde olmaya çağırdı.

Sadr, şunları kaydetti: "Irak'ta ulusal direnişin sorumlusu olarak Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı ve emrimizde bulunan tüm ulusal grupları Irak'ı korumak için hazır olmaya çağırıyorum."

SİSTANİ MESAJINDA İSİM VERMEDİ

Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci olan Ayetullah Ali es-Sistani de yaptığı açıklamada saldırıyı, ülke egemenliğini ihlali olarak değerlendirdi.

Sistani'nin Kerbela'daki Temsilcisi Abdulmehdi Kerbelayi, cuma hutbesi sonrası dini merciin mesajını okudu. Süleymani ve Mühendis'in işgalci ABD tarafından düzenlenen saldırıyla öldürülmesine değinilen mesajda Sistani'nin şu ifadeleri yer aldı: "Bağdat Havalimanı yakınında DEAŞ'a karşı zaferin kahramanlarına (Süleymani ve Mühendis) yapılan, kaba bir saldırı ve Irak'ın egemenliğinin ihlalidir."

ESED'DEN İRAN'A BAŞSAĞLIĞI

Suriye rejimi lideri Beşşar Esed, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye Süleymani'nin işgalci ABD saldırısında öldürülmesi nedeniyle başsağlığı diledi.

Rejimin haber ajansı SANA'nın haberine göre, Esed, Süleymani'nin öldürülmesi nedeniyle Hamaney ve Ruhani'ye taziye telgrafları gönderdi. Washington yönetiminin "terör destekçisi olduğunu" savunan Esed, İranlı komutanın ölümünden üzüntü duyduğunu ve kendilerine verdiği desteği unutmayacaklarını ifade etti.

ABD-İRAN ARASINDA ARTAN GERİLİM

İşgalci ABD ile İran arasındaki gelirim, geçen hafta Ketaib Hizbullah adlı örgütün, Kerkük'teki K1 adlı ABD üssüne roket saldırısı düzenlemesiyle tırmandı. Saldırıda, bir işgalci ABD askeri ölmüş, çok sayıda asker de yaralanmıştı. Saldırı sonrası işgalci ABD, Irak ve Suriye'de örgüte ait 5 üsse hava saldırısı düzenlemiş, en az 28 kişiyi öldürmüştü. Buna karşılık ise Şii milisler, Irak'ta işgalci ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine saldırmıştı.

Perşembe gecesi ise işgalci ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin bulunduğu konvoyu Bağdat Havalimanı’nda vurmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir