• DOLAR 32.427
  • EURO 34.471
  • ALTIN 2488.784
  • ...
Trump: 52 hedefe kilitlendik ABD KUMAR OYNUYOR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İşgalci ABD’nin Bağdat'ta havaalanına düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in hayatını kaybetmesiyle tansiyon iyice yükseldi. İran tarafı güçlü “intikam” mesajları verip yas tutarken, ABD tarafı oynadığı bu kumarın neye malolabileceğini anlamaya çalışıyor. İran tarafına İsviçre, daha sonra Katar ardından da Umman aracılığıyla mesaj ve arabuluculuk teklifi gönderen işgalci ABD, İran’ın soğukkanlılıkla bu teklifleri geri çevirmesine karşı daha da tedirgin olmaya başladı. Karşı tarafın nasıl bir hamle yapacağını öngöremeyen işgalci, şimdi de blöflere başladı. Trump, yeni silahlara 2 trilyon dolar harcadıklarını ve İran'ın herhangi bir işgalci ABD üssüne saldırması durumunda bu yeni silahlardan bazılarını İran'a karşı kullanabileceklerini öne sürdü. İşgalci ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nde (4 Kasım 1979) 52 Amerikalının rehin alınmasına karşılık İran'a ait 52 hedef belirlediklerini ve Tahran'ın muhtemel bir saldırısına karşılık bu hedefleri vuracaklarını Twitter'dan paylaşmasının ardından Trump, İran'a yönelik tehditlerine yenisini ekledi. Trump, Twitter'dan yeni bir paylaşımda bulunarak "ABD, askeri ekipman için daha yeni 2 trilyon dolar harcadı. İran, bir Amerikan üssüne veya herhangi bir Amerikalıya saldırırsa yepyeni, güzel ekipmanlardan bazılarını onlara göndeririz, hiç tereddüt etmeden." ifadelerini kullandı.

“ABD'NİN BÖLGEDEKİ VARLIĞININ SONA ERME SÜRECİ BAŞLADI”

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami, "Kasım Süleymani'ye suikast, ABD'nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıç noktasıdır." dedi. ABD'nin saldırıyla büyük bir stratejik hata yaptığını ifade eden Selami, "Kasım Süleymani'ye suikast, ABD'nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıç noktasıdır. Bu sözler kaydedilmelidir çünkü ileride bunun gerçekleştiğini görecekler. İntikamımız geniş bir coğrafyada, zaman içinde ve belirleyici etkilerle olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ZARİF: KÜLTÜREL ALANLARI HEDEF ALMAK SAVAŞ SUÇUDUR

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, işgalci ABD Başkanı Trump'ın, aralarında kültürel alanların da bulunduğu 52 İran sahasını hedef aldıklarına ilişkin açıklamasına, "Kültürel alanları hedef almak savaş suçudur." sözleriyle tepki gösterdi. Zarif, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Donald Trump, cuma günü korkakça işlediği terörle, uluslararası hukuku tüm boyutlarıyla ihlal etmiştir. Şimdi uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmekle tehdit ediyor. Kültürel alanları hedef almak savaş suçudur." değerlendirmesinde bulundu. Amerikalı diplomatların uluslararası hukuka saygı göstermediklerine dikkati çeken Zarif, "ABD'nin Batı Asya'da sonu gelmiştir." ifadesini kullandı.

"CÜRET ETMELERİ UZAK BİR İHTİMAL"

Trump'ın açıklamalarına bir tepki de İran'ın askeri kanadından geldi. İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi, Tahran'da yaptığı konuşmada, "Böyle bir işe cüret etmelerini uzak bir ihtimal görüyorum ama muhtemel bir çatışmada, bu 5 ve 2 rakamlarının neye karşılık geldiği o zaman belli olacaktır." dedi.

“GENERAL SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ HİÇBİR ULUSLARARASI KURALA UYMAMAKTADIR”

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi Irak topraklarında katletmesinin hiçbir uluslararası kurala uymadığını söyledi. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran Meclisinde milletvekillerine hitap eden Laricani, "Bir ülkenin uluslararası havalimanında ABD güçleri, helikopter ve uçakla İran ve Irak'ın üst düzey yöneticilerini öldürdü. Bu olay, hiçbir uluslararası kurala uymamaktadır." dedi. Trump'ın, Süleymani'yi hedef almasının savaş terörü olduğuna işaret eden Laricani, Süleymani'nin öldürülmesinin bölge ve dünya koşullarını değiştirdiğini vurguladı.

“TERÖR CİNAYETİNİN ÜZERİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Amerikalı yetkililerin, Süleymani'nin Suriye, Lübnan ve Irak'ta ABD güçlerine yönelik saldırılarda bulunacağı yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Laricani, "Bu iddia yalandan başka bir şey değil. ABD halkı ve meclisi, bunun, bir terör cinayetinin üzerini örtme çabasından başka bir şey olmadığını bilmelidir." ifadelerini kullandı. İran Meclis Başkanı Laricani, Trump'a "ABD askerlerini bölgeden çekme" çağrısında bulundu. Öte yandan milletvekilleri, Laricani'nin konuşması öncesinde meclis kürsüsü önünde toplanarak "Kahrolsun Amerika" sloganları attı.

ABD, AMFİBİ GEMİSİ 2 BİN ASKERLE ORTA DOĞU'YA GİDİYOR

İşgalci ABD Donanmasına bağlı "USS Bataan" Amfibi gemisinin Afrika'da bir eğitim tatbikatını erteleyip Orta Doğu'ya yönlendirildiği bildirildi. Amerikan medyasında, işgalci ABD’nin saldırısının ardından ABD-İran gerilimi tırmanırken Amfibi gemisininin üzerindeki 26'ncı Deniz Piyadeleri Sefer Görev Birliği ile birlikte Orta Doğu'ya yönlendirildiği öne sürüldü. USS Bataan Amfibi gemisi aralık ayında 2 bin 100 askerden oluşan 26'ncı Deniz Piyadeleri Sefer Görev Birliği ile Afrika Deniz Aslanı Tatbikatı için yola çıkmış ve geçen hafta Fas açıklarına ulaşmıştı. AA muhabirinin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan ABD Donanması, geminin güzergahını belirtmekten kaçındı. Açıklamada, "USS Bataan ve üzerindeki Deniz Piyadeleri Sefer Görev Birliği, Deniz Kuvvetlerimizin esnekliğini göstermek üzere rutin faaliyetler yürütmektedir." ifadeleri kullanıldı. Donanma açıklamasında ayrıca, "Güvenlik gerekçesi ile gelecekteki faaliyetler hakkında konuşmuyoruz. Amfibi Harbe Hazır Grubu ve Deniz Piyadeleri Sefer Sefer Görev Birlikleri komutanlara dünyanın herhangi bir yerinde esnek ve hızlı bir deniz, hava ve kara görev gücü sağlıyor." denildi.

İNGİLİZLERE AİT İKİ GEMİ HÜRMÜZ BOĞAZI'NA GÖNDERİLİYOR

İngiltere donanmasına ait iki geminin, işgalci ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi katletmesinin ardından Hürmüz Boğazı'nı kullanan İngiliz bandıralı gemilere eşlik etmek üzere boğaza gönderileceği bildirildi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace yaptığı açıklamada, hükümetin donanmaya İngiliz gemileri ve vatandaşlarını korumak için gerekli tüm adımları atması talimatı verdiğini duyurdu. Bakan, bu kapsamda donanmaya ait "HMS Montrose" ve "HMS Defender" gemilerinin yeniden Hürmüz Boğazı'nda deniz devriyesi yapacağını bildirdi.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI ABD’Yİ SAVUNDU!

Wallace, taraflara itidal çağrısında bulunsa da ABD'nin  Kasım Süleymani'yi katletmesinde haklı olduğunu savundu. Wallace, "Uluslararası hukuk uyarınca ABD, vatandaşlarına yakın bir tehdit oluşturanlar karşısında kendini savunma hakkına sahip." İfadelerini öne sürdü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir