• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
'Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn Türkiye üzerinden Beyrut’a kaçtı'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Japonya'da şirketten para kaçırma suçlamasıyla hakkında dava açılan Ghosn'un sahte kimlikle Türkiye üzerinden Beyrut'a kaçtığını duyurdu.

LÜBNAN DOĞRULADI

Lübnan'dan yapılan açıklamada ise Ghosn'un yasal yollarla ülkeye girdiği belirtildi.

"BİR ORTADOĞU ÜLKESİNE GİTTİ"

Bu açıklama öncesi bir Ortadoğu ülkesine gittiğini doğrulayan Ghosn ise "Adaletten değil, adaletsizlik ve siyasi zulümden kaçtım" dedi.

Lübnan ile Japonya arasında suçluların iadesi anlaşması yok.

GÖZALTINA ALINMADAN ÖNCE EN GÜÇLÜ YÖNETİCİLERDENDİ

BBC Türkçe'nin aktardığına göre 120 milyon dolarlık kişisel serveti olduğu belirtilen Ghosn, Kasım 2018'de gözaltına alınmadan önce küresel otomotiv sektörünün en güçlü yöneticilerinden biriydi. Carlos Ghosn'un aylarca gözaltında tutulması, Japon adalet sistemini tartışmaya açmıştı. 

3 PASAPORT TAŞIYOR

Lübnan kökenli bir aileden gelen Brezilya doğumlu Ghosn, Beyrut'ta büyüdü ve Fransa'da eğitim gördü. 65 yaşındaki Ghosn'un Fransa, Brezilya ve Lübnan vatandaşlığı var.

Ancak avukatları Ghosn'un pasaportlarının kendilerinde olduğunu açıkladı.

PASAPORTLAR ÜZERİNDE YOK

Nisan'da 9 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldıktan sonra ev hapsinde tutulan Ghosn'a yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Polis yetkilileri, evi izlenmeyen Ghosn'un telefon ve internet kullanımının sınırlandırıldığını söylemişlerdi. Ghosn'un evinden iki günden daha uzun süre ayrılması için mahkemeden izin alması gerekiyordu.

Carlos Ghosn, gözaltına alındıktan sonra kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmiş ve iddiaların "siyasi" olduğunu öne sürmüştü.

Gözaltına alınmadan önce Nissan'daki başarısı dolayısıyla ülkede birçok kişi tarafından "kahraman" olarak görülen Ghosn hakkında bir çizgi roman yapılmıştı.

Lübnan'ın yasal yollarla ülkeye girdiği açıklaması ise Lübnan kimliği ile giriş yapmış olabileceği ihtimalini doğuruyor. Çünkü Lübnan vatandaşları sınırdan geçerken pasaport göstermek sorunda değil.

NEYLE SUÇLANIYOR?

Gözaltına alındıktan üç gün sonra Nissan tarafından işine son verilen Ghosn, Umman'daki bir Nissan bayisine milyonlarca dolarlık bir ödeme yaptığı öne sürülüyor. Nissan da kişisel hesabına para aktardığı iddiasıyla Ghosn'a dava açmıştı.

Ghosn ayrıca maaşını düşük göstermekle suçlanıyor.

Öte yandan Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özkök de konuyu bugünkü (1 Ocak 2020) köşesine taşıdı. "29'u 30'a bağlayacan gece en ünlü patron Türkiye üzerinden nasıl kaçtı?" başlıklı yazısında şunları kaydetti.

"BİR UZMANI ARAYIP SORDUM, DOĞRULATTIM"

"İki yıla yakın zamandan beri Japonya'da yargılanan Renault-Nissan şirketinin eski CEO'su ve dünya otomotiv pazarının efsane ismi Carlos Ghosn o gece Japonya'dan kaçarak, Lübnan'a gelmişti. Haberlerde ilginç bir de ayrıntı vardı. Ünlü patron, özel bir jetle 'Türkiye üzerinden' Beyrut'a gitmişti. Tabii ki bu cümleye takıldım. Hemen dünyanın en önemli havacılık uzmanlarından biri olan Uğur Cebeci'yi arayıp nasıl gitmiş olabileceğini sordum. Biraz araştırıp bana döndü ve çok ilginç bir bilgi verdi."

TOKYO'DA NELER KONUŞULDU?

"O bilgiyi sizle paylaşmadan önce biraz geri dönüp Tokyo'da konuşulanları aktaracağım. Tabii ki Japonya'da büyük bir şaşkınlık var. Ama en büyük şaşkınlığı Ghosn'nun Japon avukatları yaşıyor. Bu kaçıştan en küçük haberleri olmamış. Japon kültürünü iyi bilenler tahmin edebilir. Tabii ki bu olayı kendileri için de bir utanç sayıyorlar. Onlar da nasıl kaçmış olabileceği üzerinde tahmin yapmaya çalışıyorlar. Ghosn, Tokyo merkezindeki en zengin semt olan Hiroo'da bir evde kalıyordu. Ev Japon savcılığı ve polisi tarafından çok sıkı şekilde korunuyordu. Ayrıca Nissan şirketinin tuttuğu özel korumalar da vardı. İşte o avukatların verdiği ilginç bir bilgi var."

 

"KAÇARKEN KULLANDIĞI PASAPORT SAHTEYMİŞ"

"Ghosn'un üç pasaportu varmış... Fransız, Lübnan ve Brezilya... Ancak bu üç pasaport da onların elindeymiş. Yani Ghosn sahte bir pasaportla Japonya'yı terk etmiş olmalıydı."

"FAKAT BU KAÇIŞ İÇİN ULUSLARARASI BİR ÖRGÜTLE ÇALIŞILMALI..."

"İşte bu noktada avukatlar ilginç bir tahminde bulunuyorlar: ‘Böyle bir kaçış için mutlaka büyük bir uluslararası örgütle çalışmış olmak gerekir...' Peki kim bu örgüt? Japon mafyası Yakuza mı... Sanmıyorum, kültürlerinde böyle bir şey yok. Fransa istihbaratının böyle bir şey yapma kabiliyeti var ama Ghosn için yapacağını sanmıyorum. Aklıma gelen en büyük ihtimal, Lübnan istihbaratı veya büyükelçiliği..."

"CARLOS GHOSN LÜBNAN'DA BİR HALK KAHRAMANI"

"Çünkü Carlos Ghosn Lübnan'da bir halk kahramanı olarak kabul görüyor. Tokyo'da tutuklandığı günlerde Beyrut sokaklarında billboard'lara 'Hepimiz Carlos'uz' ilanları asılmıştı. Ancak şu sıralar ülkedeki iç karışıklıkla uğraşan Lübnan istihbaratı böyle bir şeyi yapabilir miydi? İki bilgi... Japon NHK televizyonuna göre Japonya'dan Carlos Ghosn adına bir pasaportla çıkmadığı kesin. Lübnan tarafından ise çelişkili bilgiler geliyor."

 

"LÜBNAN'A PASAPORTLA GİRMİŞ OLABİLİR"

"Bir kaynağa göre Ghosn Beyrut'a pasaportla değil, Lübnan kimliği ile girmiş. Lübnan vatandaşlarının sınır polisinden geçmek için pasaport gösterme zorunluluğu yokmuş.

Ancak Fransız Le Figaro gazetesine açıklama yapan bir Lübnan yetkilisi 'Ghosn'un Lübnan'a ‘Uluslararası kurallara uygun biçimde, bir Fransız pasaportu ile girdiğini' söylemiş. Her halükârda, uçakla onu almaya gelen birilerinin olduğu ve beraberlerinde onu çıkaracak sağlam bir veya iki belge getirdikleri anlaşılıyor. Benim asıl merak ettiğim, Türkiye'de 'touch down' (ayakbastı) yaptığına göre hangi pasaportu göstermişti."

Bu haberler de ilginizi çekebilir