• DOLAR 34.607
  • EURO 36.705
  • ALTIN 2918.867
  • ...
Akademisyenler ile Sanayiciler Buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapılan \"Van Akademisyenleri ve Sanayicileri Buluşması Paneli\" ne Van Vali yardımcısı Hakan Alkan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ve VESOB Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, işadamları ve öğretim üyeleri katıldı.

 

\"Gelirseniz Konuşuruz, Gelmezseniz Siz Bilirsiniz Demiyoruz\"
Panelde bir konuşma gerçekleştiren Rektör Battal, hedeflerinin; üniversitenin potansiyeli ile Van`ın potansiyelini birleştirip, Van`ı bölgede, ülkede ve uluslar arası düzeyde önemli noktaya ulaştırmak olduğunu söyledi. Yapılan bu panelin bu açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Battal, \"Zira üniversitemizin potansiyelini daha iyi ortaya koyacağız. Van`ın potansiyellerini ortaya koyacağız. Bunları nasıl harekete geçirebiliriz, üniversite burada nasıl lokomotif bir işlev görür, bunlar üzerinde bir tartışma yapacağız. Çok hayırlı sonuçlar çıkacak. Zira çıkmak zorunda, çünkü çok güçlü bir potansiyele sahip üniversitemiz. 82 yılında kurulan üniversitemiz, 30 yılını geride bırakmış bir üniversite konumundadır. Üniversitemizin bu potansiyeli yüksek durumunu her vesile ile anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü potansiyelinin farkında olmayan kurumların başkasına yararlı olamaz ilkesinden hareketle biz diyoruz ki kurum olarak çok güçlüyüz, zira elimizde yetişmiş 650 öğretim üyesi var. Buna öğretim elemanlarımızı kattığımız zaman bin 400 civarında yetişmiş elemana sahip üniversitemiz. Van`ın jeopolitik yapısını dikkate aldığımız zaman, bu güçlü iki potansiyel birbiri ile dayanışma içine girdiğinde çok önemli sonuçlar çıkacağını görüyoruz. Bu günkü toplantıda bunları ortaya koyacağız; ama sadece kağıt üzerinde kalmak şartıyla değil, bunları hep beraber harekete geçirmek için uygulama alanlarını da açmamız gerekiyor. Uygulama alanlarımızı da ortaya koymamız gerekiyor. Üniversitemiz ayrı bir uygulama daha başlattı. Büyük kurumlarımızdan başlamak kaydıyla tüm kurumlarla görüşüp sorunları birlikte tartışarak çözüm yolları bulmak amacıyla bu kuruluşlarımıza yazılar yazdık. Gelecek cevaplar neticesinde bütün senato üyelerimizle bir araya gelip sorunlarımızı tartışarak çözüm yolu bulmaya çalışacağız. Deprem öncesinde planladığımız İran`la bir toplantı yapacaktık Van`ımızda. Deprem nedeni ile erteledik. Gerekli yazılarımızı yazdık. Urumiye ve Tebriz valiliklerine, İran`ın ticaret odalarına yazılarımızı yazdık. Toplantı gününü tespit ettikten sonra yapacağız. Biz kapımızı sonuna kadar açtık. Gelirseniz konuşuruz, gelmezseniz siz bilirsiniz demiyoruz. Sizlerin de kapısı bize açık, bunu çok iyi biliyoruz. Gelip sizlerle konuşuyoruz. Bunların faydası oluyor. Birlikte sorunlarımızı tartışıp konuşuyoruz\" dedi.

 

Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Yardımcısı Hakan Alkan ise, eğitimden sağlığa; ekonomiden kentleşmeye; ulaşımdan turizme kadar ki hemen her başlıkta Van`a yakışır çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Zamanın; bilim , sanayi ve teknoloji zamanı olduğunun altını çizen Alkan, \"İnsanoğlu 18. yüzyılda başlayan aydınlanma çağı ve aynı döneme denk gelen sanayi devriminden bu yana tüm enerji potansiyelini bu uğurda sarf etmektedir. Diyebiliriz ki asırlardır dünya dengesinde etkin olan ülkeler, işte bu ışığı zamanında fark edip bir an evvel bu yola revan olan ve yalnızca günlerini değil, aynı zamanda geleceklerini de bu doğrultuda şekillendirenlerdir. Bu nedenle yeniden ayağa kalkan kentimizin ve son yıllardaki atılımlarıyla göz dolduran ülkemizin bilim ve sanayi kulvarında çaba gösteriyor olması heyecan vericidir, umut vericidir. 2011 yılında yeniden yapılandırılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Sayın Bakanımız ve bürokratlarının üstün gayretleriyle şimdiden oldukça mesafe kat ettiğini görüyoruz. Sanayi alanındaki araştırma, geliştirme, yenilikçi ve girişimcilik faaliyetleri ile teknolojik gelişmeleri takip eden, destekleyen ve teşvik eden, bu amaçla sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri ve enstitüler ile işbirliği yapan bakanlığımızın yeni bir Türkiye`nin habercisi olduğunu söyleyebiliriz. Panelimiz de bunun somut bir göstergesidir. Panel ile paydaşları bir araya getirip güçlü bir sinerji oluşturmuş, ülkemizin bu doğrultudaki yükselişine Van`ımızın da katkı sunmasını, aynı şekilde bundan istifade etmesini sağlamış oluyoruz. Aynı şekilde üniversitemizin bilgi birikiminin üretim sürecine katılmasına, ürünlerin daha kaliteli, daha ucuz ve rekabet edebilirliğe daha uygun olarak üretilmesine de katkı sunmuş oluyor\" dedi.

 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından üniversite-sanayi işbirliği uygulamasında yılın en başarılı kuruluşu Ete İnşaat yetkilisi, üniversite-sanayi işbirliği uygulamasında yılın en başarılı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mucip Tapan ve yılın en başarılı buluşu ile Prof. Dr. Nahit Aktaş`a plaketleri verildi. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir