• DOLAR 32.375
  • EURO 34.722
  • ALTIN 2394.116
  • ...
"Adana’da yağmur suyu problemini halletmemiz gerekiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Adana’da yoğun yağış nedeniyle meydana gelen selin ardından hasar gören mahallelerde incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından, Yüreğir Kültür Merkezinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurum, Adana Valiliği’nin koordinesinde ekiplerin tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Dünya genelindeki iklim değişikliğinin Türkiye’de de etkili olduğunu ve Adanalılara geçmiş olsun dileklerini ileterek konuşmalarına başlayan Kurum, “İklim değişikliğinin etkilerini artık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve şehirlerimizde de ciddi oranda hisseder hale geldik. Adana’mıza baktığımızda yıllık ortalama yağış miktarı aralık ayında 121 kilogram seviyelerinde iken, iki gün önce başlayan yağışlarda bölgesel olarak 250-300 kilogramlara çıktığını tespit ettik. Bu yağışların şehrimize ve ilçelerimize zararlar verdiği, hem çiftçimizin hem de vatandaşlarımızın hayatını olumsuz yönde etkileyecek olaylar meydana geldiğini gördük.” dedi.

Yağışlar nedeniyle Valilik bünyesinde kriz merkezi oluşturduklarını hatırlatan Kurum, “Bu merkezle birlikte ilgili bakanlıklarımızın ve belediyelerimizin tüm birimleri ile beraber vatandaşlarımızın yarasını sarmak için hızlı bir şekilde seferber olmaya çalıştık. Bu süreçte Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Belediyelerimiz ve tüm birimlerimiz Valiliğimiz bünyesinde seferber oldular ve Adanalı vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için bu çalışmaları hızlı bir şekilde yürüttüler.” ifadelerini kullandı.

Yapılan ilk hasar tespit çalışmalarında, bir yıkık, 2 ağır hasarlı, 9 hafif hasarlı bina tespiti yapıldığını söyleyen Kurum, tarım alanlarında da 123 bin 151 dekar alanda incelemelerde bulunduklarını ve suların çekilmesiyle birlikte de çiftçilerimizin zarar tespitleri net bir şekilde yapılacağını belitti.

“Şehirle ilgili altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adanalılara geçmiş olsun dileklerini ileten Kurum, “İlgili tüm bakanlıklarımız bu noktada seferber oldular. İlk etapta Valiliğimizin yapacağı tespitler neticesinde vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için bugün itibariyle mağdur olan vatandaşlarımıza belli bir miktarda ön ödenek gönderilecek. Akabinde ise etaplar halinde hasar tespit durumuna göre vatandaşlarımızın yaraları hızlı bir şekilde sarılacak. Başkanlarımızın taleplerini aldık ve bazı yerde ise bizzat giderek sahada incelemeler yaptık. Gördük ki şehirle ilgili altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“2 bin kentsel dönüşüm konutu inşa edeceğiz”

Kentsel dönüşüm ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kurum, şunları kaydetti:

“Kentsel dönüşüm ile ilgili süreci de hızlı bir şekilde başlatmamız gerekiyor. Almış olduğumuz kararlarda da Yüreğir ilçemizde 19 Mayıs, PTT Evleri, Sinan Paşa, Şehit Erkut Akbay Mahallelerinde toplamda 2 bin kentsel dönüşüm konutu inşa edeceğiz. Her mahallede kentsel dönüşüm projesi başlatacağız. Etaplar halinde vatandaşlarımızın bu sorun ve problemlerini halletmek üzere bu kentsel dönüşüm projesine girmiş olacağız.”

“Adana’nın sorun ve problemi ne ise çözmek adına ilgili bakanlıklar olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz. Büyükşehir ve diğer Belediyelerimiz ile birlikte 11 ayrı yatırım için çalışıyoruz. Bu yatırımlar; içme suyu, atık su, yağmur suyu, düzenli depolama, atık su arıtma tesisi gibi yatırımlar için 650 milyon lira bedelli yatırımlarımız büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile birlikte devam ediyor.” diyen Kurum konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün almış olduğumuz kararda ise Adana merkezde ve 4 merkez ilçemizin yağmur suyu problemini halletmemiz gerekiyor. Maalesef hat ve kesitler bu noktada yetersiz. İlkim değişikliğinin ve aşırı yağışların etkileriyle birlikte yağmur suyu problemini halletmek için projeyi hazırladılar. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile İLBANK’ın ortak yürüteceği ortak proje kapsamında 70 milyon liralık yatırımı da önümüzdeki yıl itibariyle başlatacağız. En kısa sürede yağmur suyu problemimizi çözmüş olacağız.” (Ramazan Kösedağ – İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir