• DOLAR 35.354
  • EURO 36.619
  • ALTIN 2983.32
  • ...

Adıyaman’da yüzyıllardır tarım arazilerine arpa ve buğday eken çiftçiler, son yıllarda Türkiye'nin her yerinde tarım sektörü girişimcilerinin ilgi odağındaki bir ürün olan bademe yoğunlaştı.

Adıyaman ve ilçelerinde çiftçiler badem başta olmak üzere nar, zeytin ve fıstık gibi alternatif ürünlere yönelerek, ürün çeşitliliğini zenginleştiriyor.

Adıyaman tarımında yakın geleceğin en popüler ürünlerinden biri olmaya aday olan bademin üretimini artırmak, çiftçilerin tarımsal gelirini yükseltmek ve meyveciliğin gelişmesini sağlayarak ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla Kâhtalı çiftçilere GAP Bölge Kalkınma İdaresinin katkılarıyla “Badem Yetiştirilmesinin Artırılması Projesi” kapsamında 55 bin adet aşılı badem fidanı dağıtıldı.

Dağıtımı yapılan fidanların çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Vali Aykut Pekmez, “Atanmış ve seçilmişler olarak hepimiz Adıyaman’a hizmet etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Hem mevcut yatırımları en iyi şekilde devam etmesini sağlamak, hem de ilimize gelen bütçeden ve hibe fonlarından yatırımları desteklemek amacıyla yoğun gayret sarf ediyoruz. Bu yüzyıl gıda açısından çok önemli. Gıda önümüzdeki dönemlerde belki de insanlığın en büyük ihtiyaçlarından biri olacak. Çünkü dünya nüfusu 1850’lere kadar bir milyarı geçmemişken son 130 yılda 7 milyarın üstüne çıktı. Değişen yaşam koşulları ile birlikte insanlığın gıdaya olan ihtiyacı kaçınılmaz olarak artmaktadır. Bizimde ülke olarak gelecekte tarım alanında sıkıntı yaşamamak için şimdiden bu yatırımları yapmamız gerekiyor. İnşallah devam eden sulama projelerimizi hızlı bir şekilde bitirip tarım potansiyelini en yüksek noktalara çıkarmayı amaçlıyoruz. Badem üretimi son yıllarda ilimizde giderek yaygınlaşan bir ürün haline gelmiştir. Yapılan yatırımlarla birlikte badem üretiminde Adıyaman ekili alanda birinci, üretim alanında ise ikinci sırada yer almaktadır. Hem ülkemiz hem de ilimiz için badem üretimini daha da artırmamız gerekiyor. Bademin %60’nı ithal ediyoruz. Kendi üretebileceğimiz bir ürünü ithal etmekten kurtarmamız gerekiyor. Bugün burada dağıtımını yağacağımız badem fidanları ve bundan sonra geliştireceğimiz projelerle bu ürünü hem Adıyaman’da hem ülkemizde ithalini azaltmış olacağız. Badem fidanlarının çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Bademin son yıllarda bölgenin tarımsal faaliyeti haline geldiğini belirten Kahta Kaymakamı Sadettin Doğan ise, “Kaymakamlık olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresine sunduğumuz ‘Badem Yetiştirilmesinin Artırılması Projesi’ kapsamında 70 çiftçiye 70 bin adet badem fidanı dağıtmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin badem üretimi ihtiyacının yüzde 5’ni karşılayan Kahta ilçemizde bademin üretimini artırarak çiftçilerimizin gelirini daha da yükseltmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan ise Adıyaman’ın 71 bin 980 dekar badem üretimi ile Türkiye’de alan bakımından birinci, üretim alanında ise ikinci sırada yer aldığını kaydetti.  (Cemil Özdaş - İLKHA)