• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
“İstihdam ve işsizlik tüm dünyanın sorunu”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve İŞKUR iş birliği ile düzenlenen “Gaziantep 7’inci İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı”na katılan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İşsizlikle mücadelede İstihdam Fuarı'nın önemli bir rol oynadığını belirten Uzunkaya, “İstihdam Fuarı İŞKUR'umuzun öteden beri büyükşehirlerde gerçekleştirdiği, iş arayanlarla işverenlerimizin bir araya geldiği, iş gücünü konuştuğumuz, tartıştığımız ve on binlerce insanımızı yeni iş imkânları sunduğumuz bir etkinliğimiz. İstihdamın kalbi tabiri caizse o fuarın olduğu günlerde, şehirlerimizde atıyor. Neticede bütün etkinlikler Türkiye iş gücü piyasasında etkin bir işe yerleştirmeyi, işsizlikle mücadeleyi, istihdamı arttırmaya yönelik faaliyetlerimizin bütünüyle konuşulduğu ve değerlendirildiği etkinliklerdir.” dedi.

 

“İnsanlığın en büyük meselesi istihdam ve işsizlikle mücadele olmuştur”

Uzunkaya, Türkiye'nin, dünyanın ve diğer tüm ülkelerin en önemli meselesinin işsizlikle mücadele ve istihdamı arttırmak olduğunu belirterek, “İstisnasız bütün insanlığın tarih boyunca en büyük meselesi istihdam, işsizlikle mücadele olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu yönüyle baktığımız zaman Türkiye tüm meselelerde olduğu gibi işsizlikle mücadele ve istihdamı arttırma noktasında dünya ile gelişmiş Avrupa ile mukayese ettiğimizde fevkalade başarılı rakamların gösterdiği bir gerçeklik olarak ortaya koymaktadır. 2007-2018 yılları yani bir periyodu değerlendirme adına Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin ortaya koyduğu rakamlara baktığımızda Avrupa Birliği 28 ülkenin iş gücü piyasasına dahil olan iş gücü 10 milyon 186 bindir. Türkiye'nin 9 milyon 460 bindir. Yani bu şu anlama geliyor. Türkiye Avrupa Birliği üyesi 28 ülke kadar yeni iş gücüne, iş imkânları, fırsatları ve istihdam ortamı oluşturmak durumundadır.” ifadelerini kullandı.

“934 bin genç işgücü piyasasına dahil oldu”

Avrupa Birliği’nin 28 ülke ile 10 milyon 269 bin insanı işe yerleştirdiğini belirten Uzunkaya, Türkiye’nin ise tek başına 7 milyon 984 bin insanın istihdamını gerçekleştirdiğini belirterek, “Zaman zaman basın ve kamuoyunda genç işsizlik kadın istihdamı, üniversite mezunu insanların istihdamı gibi rakamların konuşulduğu bir hakikattir. Elbette bu meselelerle ilgili Türkiye'nin önemli gündem maddesidir ama sadece Türkiye'nin gündem maddesi değil Avrupa'nın da gündem maddesidir. Genç istihdamına baktığımız zaman Avrupa'da 4,5 milyonunu üzerinde yine 2007-2018 yılları arasında iş gücüne katılımda azalma 3,5 milyonun üzerinde genç istihdamında azalma olmasına rağmen, Türkiye 934 bin gencin işgücü piyasasına 622 binin ise istihdamını gerçekleştiren bir ülke konumundadır. Yine kadın istihdamına baktığımız zaman, kadın iş gücümüze 4 milyon 561 bin kişi dahil olmuş 3 milyon 661 bin kişinin istihdamını gerçekleştiren bir Türkiye'den bahsediyoruz. Yine üniversiteliler açısından rakamlara baktığımız zaman, bu süreçte 4 milyon 506 bin 500 üniversiteli işgücü piyasasına dahil olmuş ve 3 milyon 850 bin kişiyi istihdam eden bir Türkiye'den bahsediyoruz.” diye konuştu.

İşgücü piyasasında işsizlik kadar önemli olan önemli meselelerden birisinin de nitelikli ve beceri sahibi olan insanı bulmak olduğunu belirten Uzunkaya, Türkiye işgücü piyasasında mesleği, niteliği, becerisi ve çalışma iradesi olana her zaman iş imkanları ve fırsatları olduğunu ifade etti.

“Herkes kamuda çalışamaz”

Uzunkaya, “Bir kısım çevrelerin iş bulmaktan anladığı kamuda, masa başında görev beklemekse bu kıyamete kadar sürer. Hiçbir devletin, hükümetin ve kamu istihdamı kurumunun tüm insanlarını kamuda çalıştırmak gibi görevi yoktur. Sürdürülebilir olması zaten mümkün değil. İş gücü piyasasında yüz binlerce işverenlerimiz insanları çalıştırmak için beklemektedir. İnsan yetiştirmek adına İŞKUR ve devlet olarak ciddi programlar gerçekleştirmekteyiz. İşverenler nitelikli, becerikli, tecrübeli, iş yerine uyum sağlayanları istiyor. İşverenler nitelikli, becerikli, tecrübeli, iş yerine uyum sağlayanları istiyor." dedi.

Uzunkaya, İŞKUR'un işbaşı eğitim programlarına katılanların bir yıllık süreçte istihdam oranının yüzde 90'ların üzerinde, dijitalleşmenin gerektirdiği alanlarda eğitime katılanların istihdam oranının yüzde 70'lerde olduğunu aktardı.

“Tüm alanlarda işgücüne katılmada bir artış görüyoruz”

Türkiye’nin istihdam ve işsizlik konusunda etkin mücadelesini sürdürdüğünü belirten Uzunkaya, şöyle konuştu:

“Bunun sonuçlarını da her gün almaktayız. İşgücü piyasası ile ilgili yine temel unsurlardan biri sadece işsizlik rakamlarına bakarak işgücü piyasası ile ilgili yapılan yorumların hiçbir anlamı yoktur. Türkiye'de daha düne kadar yüzde 40'larda olan istihdam oranlarının yüzde 47’lere, işgücüne katılım oranlarının yüzde 45’lerden yüzde 54’lere çıktığını bilmek durumundayız. Yani her geçen gün kadında, gençte ve tüm alanlarda işgücüne katılma iradesinde de mutlak bir artışı görüyoruz.”

İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin de “Gaziantep İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı”nın 7’incisini düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İŞKUR Gaziantep olarak bugün çok gururluyuz, geleneksel hale getirdiğimiz ‘İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın 7'incisini icra ediyoruz ve önemli olan insanlar için fuar yapmak, insana dokunmak, insanlar için bir şeyler yapabilmektedir. Biz bugün tüm dünyanın sorunlarından olan işsizlikle mücadelenin en belirgin noktasındayız. İşsizlikle mücadele etmek, istihdam üretmek her bir ferdin ana temel hedeflerinden bir tanesidir. Gaziantep İŞKUR olarak bütün ortaklarımızla beraber çok büyük destek bekliyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir