• DOLAR 32.493
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2442.15
  • ...
 Mısır`da Muhalefet ve Medya Şokta!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır Anayasa referandumunun ikinci ayağı 22 Aralık Cumartesi gecesi tamamlandı. 17 vilayette seçmenlerin sandık başına gittiği referandumda, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek`in memleketi olan Menufiye dışındaki 16 vilayetin tamamında halk yeni anayasaya `evet` dedi.

Toplamda ise 27 vilayetin içinden sadece Kahire, Ğarbiye ve Menufiye`de `hayır` oyları fazla çıkarken, 24 vilayette Mısırlılar `evet` diyerek, yeni anayasayı kabul etti. Resmi sonuçların bu gün açıklanacağı bildirilen referandumun iki ayağının tahmini sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 64`ü yeni anayasaya `evet` dedi.

Müslüman Kardeşler, Selefi hareketler ve Vasat Partisi`nden oluşan İslami hareketlerin bir başarısı olarak nitelendirilen sonuçlar, Cumhurbaşkanı Mursi`nin de zaferi olarak görülüyor.

Son iki yıldır gösteri ve mitinglerden bıkan Mısır halkının, anayasayı kabul ederek geçiş dönemini bitirdiği ve istikrara `evet` dediği şeklinde yorumlanıyor.

MEDYA VE YARGIÇLARA BÜYÜK DARBE

Ülkedeki yargı mensuplarının önemli bir bölümünü çatısı altında toplayan Mısırlı Yargıçlar Kulübü başkanı Ahmed Zend, ikinci defa yeni anayasanın yargıyı hedef aldığını iddia etti. Babadan oğula geçme bir sistemle ve yolsuzluklarla oluşturulmuş olduğu iddia edilen Mısır yargısının, önümüzdeki süreçte Müslüman Kardeşler tarafından tekrar dizayn edilmesi bekleniyor.

Mısır muhalefetinin çatısı altında toplandığı Ulusal Kurtuluş Cephesi`ne kayıtsız şartsız destek veren Mübarek dönemi işadamlarının sahibi bulunduğu medya ise, tahminlerin çok üzerinde çıkan `evet` oylarının ardından, dünden bu yana eski hararetli tartışmaları bir tarafa bırakmış durumda.

MURSİ`NİN VEKİLİ İSTİFA ETTİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin vekili Mahmud Mekki istifa etti. Yeni anayasaya göre Cumhurbaşkanlığı vekilliği makamı zaten ortadan kalkmış olacağından dolayı, bu istifanın önemli olmadığı söyleniyor. Mekki, 22 Kasım`da ilan edilen ve sert tepkilere neden olan anayasa düzenlemeleri konusunda önceden bilgisi olmadığını söylemişti. Mekki`nin referandumun sonuçlarının açıklanmasından önce istifa etmesi, Mursi`nin tutumuna tepki olarak da algılanıyor.

Mısır`da Cumhurbaşkanlığı vekilliği makamı çok önemli bir makamdı. Mübarek, Enver Sedat`ın, Sedat ise Cemal Abdunnasır`ın vekiliydi. Mübarek vekil tayin etmeme konusunda bütün ısrarlara rağmen 30 yıl direnmişti.

Cumhurbaşkanı Mursi`nin vekili dışında dört tane de yardımcısı bulunuyor. Bazı medya organlarında yer alan Mursi`nin yardımcısının istifa ettiği şeklindeki haberler tercüme hatasından kaynaklanıyor.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI İSTİFA ETTİ İDDİASI

Dün Merkez Bankası Başkanı`nın da istifa ettiği şeklinde kamuoyuna bilgi sızdı. Ancak bu bilgi doğrulanmadı. Mısır borsasının dün 811 milyon dolar gerilediği ve ülke para birimi Cüneyh`in döviz karşısında değer kaybettiği bildirildi.

MUHALEFETTEN HİLE İDDİASI

Ulusal Kurtuluş Cephesi bir açıklama yaparak, referandumda yargıçların görev almadığı, oy verme işleminin iyi organize edilemediği ve hile yapıldığı gibi iddialarda bulundu. Muhalefet, İslami hareketleri ve Müslüman Kardeşler`i halkı kandırmak, dini siyasi emeller için kullanmak ve referandumu halka  Şeriat`a evet veya hayır demek şeklinde sunmakla suçladı.

Muhalefet ilk turda Yüksek Seçim Kuruluna 110 şikayet dilekçesi sunmuştu. Kurulun bütün şikayetleri değerlendirmesi bekleniyor.

dünyübülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir