• DOLAR 34.561
  • EURO 36.311
  • ALTIN 2995.918
  • ...
"Kanser hepimizin ortak sorunudur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi ve Türk Göğüs Cerrahisi Derneği işbirliği tarafından "Kanser Araştırmalarında İnterdisipliner Yaklaşımlar Çalıştayı" düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu'nda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, kanser hastalığının herkesin ortak sorunu olduğuna dikkat çekti.

"Kanser hepimizin ortak sorunudur"

Gür, "Şu anda bu salonda bulunan kişiler arasında primer veya biraz daha uzaktaki yakınında kanserle karşılaşmayan yoktur. Kanser hepimizin ortak sorunudur. Pubmed’e girseniz kanser üzerine milyonları aşan sayıda makaleler bulursunuz.  Bu durum kanserin dünyanın güncel bir konusu olduğunu göstermektedir. Kanserle ilgili bir taraftan genetik kodlar araştırılıyor bir taraftan viral yapılar araştırılıyor. Başka bir taraftan ise çevresel etkenlerle bulunulan ortamın radyasyon ışınları da dâhil olmak üzere veya bazı alınan kemoterapötiklerin yan etkisi olarak kanser oluşma riski araştırılıyor. Bütün bunları araştırırken birlikte, ekip ruhuyla çalışıyoruz. Araştırmacısıyla, hekimiyle aynı zamanda psikoterapisti ve diğer ekip parçalarıyla birlikte bütüncül bakmak gerekiyor." dedi.

Dünyanın, ihtisaslaşmaları abartıp hücre düzeyine düşürdüğünü belirten Gür, "Hücrelerle uğraşırken insanın kendi bütüncül yapısını kaybediyoruz. Biz hücre kültürleriyle mikroskopik düzeyde araştırmaların yapılmasını önemsediğimiz gibi diğer taraftan da insanın tümünü, bedenini ele alan bütüncül yaklaşımı da önemsiyoruz. Araştırmaların bu boyutta olması gerektiğini düşünüyoruz. Biyologu, kimyageri, hekimi, araştırmacısı olmak üzere herkes bu bütünün bir parçasıdır. Gaziantep ekip ruhuyla çalışma hususunda avantajlı şehirlerden biridir. Ekip ruhuyla çalışan, birbirlerine destek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.  Artık ‘kanser aşısı gelişecek mi, kanser kök hücre tedavileriyle olacak mı, kanseri kökten yok edip tarihten silebilecek miyiz?’ sorularının sorulduğu bir aşamaya geldik. Tüm bu soruların ayrı ayrı cevapları olabilir. Ancak yaşam alışkanlıklarıyla ilgili sigara başta olmak üzere bazı yanlış alışkanlıklar kanserin tetikleyicisi olacağı gibi aynı zamanda yayılmasına da sebep olmaktadır. Bunu da sizin dikkatinize sunmak isterim." ifadelerini kullandı.

Açılışta konuşan Gaziantep Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ferudun Işık ise "Bizim tıp ideal adında bir laboratuarımız var. İnterdisipliner bir anabilim dalımız var. Burada tıp fakültesi, tıp fakültesinin alt bilimleri, üniversitenin diğer fakülteleriyle birlikte bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. Şu anda dünyadaki 7 milyar insanın yarısının hayatının bir döneminde kanser olacağı söyleniyor. Bu ciddi bir rakamdır. Bilimle uğraşan tek canlı biz insanlarız. Genellikle bu bilimin ana hedefi ise insanın bizzat kendisidir. Bu nedenle de kanser en yoğun araştırılan konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır." şeklinde konuştu.

Çalıştayda, Türkiye ve Gaziantep’te kanser, güncel kanser araştırma konuları, araştırma merkezlerinin planlanması ve yönetimi gibi konuları ele alındı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir