• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Fidye yazılımların hedefi belediyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL

Kaspersky güvenlik uzmanları, 2019'u "belediyelere yönelik fidye yazılımı saldırıları yılı" olarak tanımladı. Şirket açıklamasına göre, Kaspersky araştırmacıları, yıl boyunca en az 174 belediyenin, 3 binden fazla alt kurumuyla birlikte fidye yazılım saldırılarına maruz kaldığını tespit etti. Birkaç yıldır tüm dünyada işletmeleri etkileyen fidye yazılımlar, kurumsal sektör için gerçek bir sorun teşkil ediyor.

Zararlı yazılımları yayanlar, belediyeleri hedef almaya başladı. Araştırmacılar, bu hedeflerin büyük fidyeler ödeyemeseler de siber suçluların taleplerini karşılamaya daha yatkın olduğuna dikkati çekiyor. Belediye hizmetlerinin engellenmesi, doğrudan vatandaşların yaşantısını etkileyerek yalnızca finansal olarak değil, sosyal açıdan da önemli sonuçlara yol açıyor.

Verilen bilgiye göre, fidye talepleri de çeşitlilik gösteriyor. 5 milyon 300 bin dolara kadar çıktığı görülen fidye taleplerinin ortalama değeri ise 1 milyon 32 bin 460 dolar olarak gerçekleşiyor. Araştırmacılar, bu rakamların, bir saldırının toplam maliyetini göstermediğini, uzun vadeli sonuçların çok daha kötü olduğunu belirtiyor.

RYUK, PURGA VE STOP

Belediyeleri hedef alan birçok farklı zararlı yazılım olsa da Kaspersky araştırmacıları, Ryuk, Purga ve Stop zararlı yazılım ailelerinin öne çıktığını belirledi.

Bir yıldan fazla süredir görülen Ryuk, tüm dünyada hem kamu hem de özel sektörde etkili oluyor. Ryuk, finansal bir belge gibi görünen zararlı e-posta eklerinin kullanıldığı kimlik avı saldırılarıyla yayılan bir arka kapı üzerinden dağıtılıyor.

2016'dan beri bilinen Purga da belediyeleri yeni hedef almaya başladı. Bu zararlı yazılım kimlik avı başta olmak üzere birçok farklı saldırı vektörüyle hareket ediyor.

Stop adlı şifreleme yazılımı ise yalnızca bir yıldır dolaşımda bulunuyor. Bu program, yazılım kurulum dosyalarının içine saklanarak yayılıyor. Bu zararlı yazılım, bu yılın 3'üncü çeyreğindeki en popüler şifreleme yazılımları sıralamasında 7'nci olmuştu.

Kaynak, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir