Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet arasında iş birliği protokolü
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan iş birliği protokolünü imzaladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Protokolü, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzaladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, protokolün gençlik hizmetlerine daha çok imkân ve ivme kazandıracağını ifade ederek, protokolün gençler, çocuklar, aileler ve milletimiz için hayırlı hizmetlere vesile olmasını diledi.
Protokolle, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kurumlarda, yurtlarda, spor tesislerinde, kamplarda ve gençlik merkezlerinde çocuk ve gençler ile çalışanlara Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından manevi danışmanlık ve din hizmeti sunulması, Kur'an-ı Kerim, din ve değerler eğitimi verilmesi ile Diyanet İşleri Başkanlığının gençlik çalışmalarına katılan gençler ile Kur'an kurslarına kayıtlı çocuk ve gençlere sporu sevdirmek, serbest zamanlarını spor yaparak geçirmelerini teşvik etmek ve onların fiziksel ve sosyal aktivitelere katılımlarını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Erbaş, gençliğin, bir milletin istikbali için en büyük imkânı ve zenginliği olduğunu söyledi.
"Gençliğin heyecanıyla İslam'ın hakikatleri buluşursa dünya güzelleşecektir"
Günümüzde bilgi, ulaşım ve iletişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişim ve değişimlerin gençliğin işini zorlaştırdığını, olumsuz birtakım akımlar ve mecralar karşısında onları zayıf ve savunmasız hale getirdiğini dile getiren Erbaş, "Bizim kendimiz, geleceğimiz ve ahiretimiz adına en büyük sorumluluklarımızdan biri de gençliğimize doğru bir rehberlik yapmaktır. Onları inanç ve medeniyet değerleriyle buluşturmaktır. Eğer bugün gençliğin heyecanıyla İslam'ın hakikatleri buluşursa dünya güzelleşecektir." dedi.
"Gerçek kahraman, Rabbini tanıyan ve insanlığa faydalı olandır"
Erbaş, Hazreti Peygamberin hadisinde buyurduğu 'İnsanların en hayırlısı insanlığa faydalı olandır' ilkesinin gençliğe ideal kılındığında insanlığın huzuru yaşayacağına vurgu yaparak, "Gençliğin dünyasına gerçek kahramanlığın, kendini bilen, Rabbini tanıyan, ailede saygılı, topluma karşı sorumlu, insanlığa karşı duyarlı, çevreye karşı bilinçli bir insan olmakla mümkün olduğunu yerleştirdiğimizde yeryüzünde adalet ve ahlak hakim olacaktır. Elbette bu sorumluluk bizimdir, yetişkinlerindir." diye konuştu.
Her insanın bir âlem, her varlığın bir ayet olduğu bilinciyle hareket ederek gençlere değer verilmesi gerektiğine işaret eden Erbaş, "Düşüncesi, hayat tarzı, kılık kıyafeti ne olursa olsun gençlerimizi aynı şekilde sahiplenmeli ve onlara önem vermeli, onları hep birlikte geleceğe hazırlamalıyız." ifadelerini kullandı.
"Gençlere örnek olmalıyız"
Erbaş, gençlerle iletişim kurulurken sürekli eleştiri ve olumsuzluklar üzerinden değil, rehberlik ekseninde bir iletişimin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Gençlerde görmek istediğimiz erdemleri yaşayarak örnek olmalıyız, rol model olmalıyız. Onlara Peygamber Efendimizin yaklaştığı gibi yaklaşarak, kendileriyle dost olmanın, hayatı paylaşmanın, yetki ve sorumluluk ile onları geleceğe hazırlamanın ve en önemlisi onlara engin ufuklar açmanın gayreti içinde olmalıyız." şeklinde konuştu.
Erbaş, 2018 yılı Mevlid-i Nebi Haftası'nın ana temasını "Peygamberimiz ve Gençlik" olduğunu hatırlatarak, bu vesileyle gençlere ulaşmak için konuyla ilgili yüzlerce konferans, panel, yarışmalar, sohbetler düzenlediklerini kaydetti.
"Gençleri İslam'ın ilkeleriyle tanıştırmak bizim görevimizdir"
"Gençleri İslam'ın şefkat, merhamet, hakkaniyet, güzel ahlak ve bir arada yaşama ilkeleriyle tanıştırmak bizim görevimizdir." diyen Erbaş, şöyle devam etti:
Bütün söz ve eylemlerde edep, nezaket ve zarafetin nebevi bir ölçü olduğunun, 'kendisi için istediğini mü'min kardeşi için de istemesi, kendisi için arzu etmediği bir şeyi mü'min kardeşi için de arzu etmemesi, ona reva görmemesi' ilkesini esas olarak kabul eden bir gençlik arzu ediyoruz. Asil bir duruşa ve aksiyona sahip olmayı genç olmanın alamet-i fârikası olarak kabul eden bir anlayışı gençlerimizin yüreklerine yerleştirmek istiyoruz.
"711 hocamızla, gençlere manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyoruz"
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının toplumun tüm kesimlerine olduğu gibi gençlere de din hizmeti sunma ve rehberlik yapmasının yasal sorumluluğu olduğunu anımsatarak, şu iki hususun altını çizdi:
Birincisi; Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gençlere yönelik hizmetlerimizi 'Manevi Danışmanlık ve Dini Rehberlik Hizmetleri' kapsamında gerçekleştiriyoruz. İkincisi; Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarımızla iş birliği içerisinde bu hizmetleri yürütmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda gerek Bakanlık gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kurumlar arası iş birliğinin en güzel örneklerini sergilemeye çalışıyoruz. Bugün bu imza töreni ile gençlere manevi danışmanlık hizmetlerinde iş birliği ve koordinasyonumuzu daha da güçlendirmiş olacağız. Şu an itibariyle 711 hocamız, KYK öğrenci yurtlarında gençlere manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak üzere görevlendirilmiştir.
Gençlik ve Spor Bakanı ve ekibine teşekkür eden Erbaş, "Allah, bu protokolde gündeme aldığımız maddeleri en güzel bir şekilde yerine getirmeyi ve gençlerimize hep birlikte daha fazla sahip çıkmayı, onları istikbale hazırlamayı nasip eylesin." ifadelerini kullandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu: Bu tür iş birlikleriyle onlara hiçbir istismar alanı bırakmayacağız
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise yaptığı konuşmada protokolün, gençler, millet ve insanlık için hayırlar ve bereketler getirmesini temenni ederek, "Gençlik ve Spor Bakanlığı hem gençlerimizi tüm yönleriyle yarınlara hazırlama, bu günlerini daha verimli, daha donanımlı kılma ve bunun yanında tabii ki spor noktasında da ülkemizdeki spor kültürünü tabana yayma ve sportif başarıyı da en yukarılara taşıma noktasında misyonu olan, çalışmaları olan bir bakanlık, bir teşkilat." dedi.
Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin 20 milyon genciyle dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip olduğunu ifade ederek, "Bu yönde de gerek Bakanlığımız gerek diğer kurumlarımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımız tüm hassasiyetiyle, tüm imkanlarıyla gençlerimizin hem bugününü hem yarınını daha güçlü kılma adına pek çok çalışmayı, pek çok gayreti sarf ediyorlar." diye konuştu.
Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlarda 700 bini aşkın öğrenciyi misafir ettiklerini dile getiren Kasapoğlu, şöyle devam etti:
Gençlik Merkezlerimizle, ülkemizin dört bir yanında var olan Gençlik Kamplarımızla ve elbette yine ülkemizin dört bir yanında ilçelere, hatta köylere kadar tesis edilen spor tesislerimizle milletimizin hizmetindeyiz. Gençlerimizi bugünün rekabetçi dünyasında yarınlara daha güçlü hazırlamak ve bunun yanında, bu önemli hazineyi istismar etmek isteyen, kullanmak isteyen unsurlara da hiçbir açık alan bırakmadan gençlerimizi onlara kaptırmamak; esas amacımız bu. Maalesef bazı mahfiller gençlerimizi geçmişte istismar ettiler. Ama inşallah bundan sonraki süreçte ben bu tür iş birlikleriyle onlara hiçbir istismar alanı bırakmayacağımıza da özellikle inandığımızı, bu konuda tüm kurumlarımızda önemli bir çabanın, önemli bir gayretin içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Bedensel, ruhsal, sosyal anlamda sağlık için sporun önemli bir araç olduğunu belirten Kasapoğlu, "Bizim de sporu tabana yayma amacıyla gerçekleştirdiğimiz pek çok faaliyet var. Diyanet İşleri Başkanlığımızın önemli miktarda bir personel sayısı var. Camilerimizdeki, Kur'an kurslarımızdaki öğrencilerimizin spora yönlendirilmesi, sporla ilgili bilincin artırılması hakikaten önemli bir misyon. Ben bu konudaki iş birliğimizin hem sportif geleceğimiz açısından hem de yarınlardaki sportif başarılar açısından önemli bir aşama olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
"Bağımlılıklarla mücadelede, Diyanet İşleri Başkanlığımızla gerçekleştireceğimiz çalışmalar çok önemli"
Kasapoğlu, manevi danışmanlık ve dini rehberlik hizmetlerinin gençlerin dini açıdan istismar edilmemelerine önemli katkılar sağladığını ifade ederek "Bu çıtayı yükseltmek, bu protokolün içerdiği en önemli konulardan bir tanesi ve inşallah bunu da sizlerle birlikte, Gençlik ve Spor Bakanlığı camiamızla birlikte çok çok daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Önemli konulardan bir tanesinin de bağımlılıklarla mücadele olduğunun altını çizen Kasapoğlu, "Bağımlılıklarla mücadele noktasında Diyanet İşleri Başkanlığımızla gerçekleştireceğimiz koordineli çalışmaların çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ve inşallah yine sizlerle birlikte gerçekleştireceğimiz bu iş birlikleri ile gençlerimizi hiçbir kötü alışkanlığın esiri yapmama noktasında kararlı olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Bunu yine bilgiyle, hikmetle ve bize sporun sağlayacağı pek çok imkanla gerçekleştireceğimize inanıyorum." diye konuştu.
"Gençlerimizi 'biz' kavramıyla yarınlara hazırladığımızda çok daha mutlu bir toplum inşa edeceğiz"
2019 yılını Bakanlık olarak "Gönüllülük Yılı" ilan ettiklerini hatırlatan Kasapoğlu, şunları söyledi:
"Gönüllülük kavramı bu milleti, bu toplumu bir arada tutan en önemli tutkallardan bir tanesi. Hem kültürümüzün hem geleneğimizin ve hayat anlayışımızın, inancımızın özünü teşkil eden kavramlardan bir tanesi. Az önce Başkanımızın da ifade ettiği 'insanların hayırlısı, insanlara faydalı olan.' Bu düsturla hareket ettiğimizde gençlerimizi bireysellikten, 'ben' anlayışından öte 'biz' kavramıyla yarınlara hazırladığımızda çok daha sağlıklı, çok daha mutlu bir toplum inşa edeceğimize inanıyoruz. Ve hoşgörüyle, kadirşinaslıkla, kardeşlik anlayışıyla, dayanışma duygusuyla donanmış nesillerin yarınlar açısından, sadece ülkemiz için değil, insanlık için de çok ama çok mühim olduğunu ifade etmek istiyorum." (İLKHA)