• DOLAR 32.222
  • EURO 34.726
  • ALTIN 2447.92
  • ...
Mevlana, Bursa`da Şeb-i Arus Töreniyle Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından kapalı spor salonunda gerçekleştirilen `739. Vuslat Şeb-i Arus ve Sema Gösterisi` büyük ilgi görürken, Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği semazenlerinin gösterileri izleyenleri mest etti.

 

Şeb-i Arus Gecesi`ne; Kaymakam Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Belediye Başkan Yardımcıları Ayhan Dadak, Galip Çakmakçı ve Mustafa Eren, belediye meclis üyeleri, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile birlikte yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

 

Mevlana Dünya İçin Büyük Bir Değerdir
Salonun dolduğu gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, hoşgörü denince yüzyıllardır bütün dünyada hangi inanç ikliminden olursa olsun herkesin aklına Mevlana`nın geldiğini belirtti.
Mevlana`nın, barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajının dünyanın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına bütün ülkelere ulaştığını vurgulayan Başkan Kurtulan; \"Bir İtalyan -anlamasa da- ben İslam`ı Mevlana`nın sözlerinden anladım diyor. Biz bizim topraklarımızdaki bu güzellikleri 739 yıldır dünyaya tanıtan bu güzel kültür hazinesine sahip olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. O Mevlana ki, bizlere şöyle öğüt veriyor, `bir neslin kaderini, bir önceki neslin çalışmaları belirler.` Bu, bizler için büyük bir hedeftir. `Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu taşıyanlar hedefe varırlar` diyor. Bunların ardından hepimize gelecek için sevginin, barışın, kardeşliğin dopdolu olduğu bir dünya felsefesi takdim ediyor. Bunu anlamak, bu geçmişimizin güzelliklerini bugün yaşamak ve gelecek nesle, tüm dünyaya haykırmak, örnek olmak hepimizin görevidir. Bizler çok şanslı insanlarız. Böyle güzel bir kültürün böyle güzel bir kültür bahçesinde yetişmenin mutluluğunu taşıyoruz. Bu geceyi anlamlandıran, bu güzellikleri yaşamamızda bize vesile olan herkese teşekkür ediyorum\" dedi.

 

Mevlana, Sevgi ve Barışın Kalesidir
Karabaş-i Veli Tekkesi üstadı Mustafa Özbağ ise gerçekleştirdiği `Mevlevilik Söyleşisi`nde, Hz. Mevlana`nın sürekli insanlar arasında birliği, dayanışmayı ve barışı dillendirdiğine işaret ederek, Mevlana`nın `sevgi öğretisi`ni anlattı.
Mevlevi üstadı Özbağ; \"Hz. Mevlana 739 yıl sonra dahi bize nefes veriyor. Doyumsuzluktan uzak durarak, karşılıksız sevginin güzelliğini bize anlatıyor. Bu dünyaya, ayırmaya, bölmeye, parçalamaya gelmedik biz. Biz, kırıkları onarmaya, ayrılanları birleştirmeye, insanlar arasında köprü olmaya geldik\" diyen Mevlana`nın yolu ne güzeldir. Sevilmeyi beklemeden, sevmeyi beceren kişi gerçek sevendir. Kırıkları onarmak, insanlar ve gönüller arasında yol olmak, köprü olmak! Bu, ne güzel mühendislik, bu ne mukaddes bir meslektir!\" diye konuştu.
Şeb-i Arus gecesi son olarak Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği semazenlerinin gösterisine sahne oldu. Semazenler hanende ve sazendelerin eşliğinde rengârenk tennureleriyle sahneye çıkarak sema gösterilerini sergilediler. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir