• DOLAR 32.433
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2403.057
  • ...
DEVLET ELİYLE KUMAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yunus Şani - M.Fatih Akgül Doğruhaber 

Sosyal devlet anlayışı kapsamında görevi toplumu korumak, ifsada yol açacak yolları kapatmak, huzuru ve aile kurumunu koruyacak her türlü tedbiri almak olan devlet, bu görevini yerine getirmek bir yana toplumsal yapıyı bozacak girişimleri kendi eliyle yapıyor. 2013’e sayılı günler kala devlet, ülkenin en büyük kumarını 31 Aralıkta oynatacak. Hiçbir izahı bulunmayan ve adına milli denilen piyango şans oyunundaki temel sonuç ise bu oyundan devletin büyük kar ediyor olması. Peki, devlet kâr edecek diye halkı kumara özendirmek, bu şekilde toplumsal yapıyı şans oyunlarıyla bozmak ne kadar doğru?

PİYANGONUN İKİ TEHLİKESİ VAR
Net bir dille piyangonun haram olduğunu belirten Molla Sahap Korkutata, gerek İslam âleminde ve gerekse Türkiye’de piyangonun haram olduğu konusunda âlimlerin ittifak ettiğini söyledi. “Adeta Türkiye’de aşikâr bir haram işleniyor” ifadelerini kullanan Korkutata, bununla ilgili de Hz. Peygamberin bir hadisini aktararak şunları söyledi: “Peygamberimiz bir hadisinde, ‘Ümmetim bağışlandı aşikâr günah işleyenler hariç’ diye buyurmuştur. Milli piyangoda aşikâr oynanan bir kumar gibidir. Böylece hem piyangonun haram olması hem de aleni alındığı için aşikâr bir günah olması günahını da katlamaktadır.”
TOPLUM HARAMA ALIŞTIRILIYOR
Piyango oynatmayı haramlara alıştırma dershanesi olarak niteleyen Korkutata, toplumda yaygınlaştırılan piyango için şunları söyledi: “Piyango insanları harama alıştırmaktadır. Adeta bir haramlara alıştırma dershanesidir. İslam’a düşman olanlar toplumu günahlara, haramlara alıştırmak için bu gibi uygulamaları bir dershane gibi kullanmaktadırlar. Ayrıca toplumsal bir ümit kırılmasına da neden olmaktadır. Bu da toplumun psikolojisini derinden sarsmaktadır”
 
YÜZ KIZARTICI BİR DURUM
Piyangonun toplumsal yapıyı bozduğunu ifade eden Korkutata, bunun devlet eliyle yapılmasını da eleştirdi. Korkutata, Müslüman bir ülkede piyango oynatılıyor olmasının yöneticilerin başarısızlığından kaynaklandığını dile getirdi. Korkutata, ”Piyangoyu devletin oynatıyor olması bir yüz kızartıcı durumdur. Sözde yüzde 99 halkı Müslüman olan bir ülkede devlet piyango oynatıyorsa bu gerçekten çirkin bir durumdur. Piyangonun devlet eliyle oynanması, devlet başındakilerin gevşekliğinden, kaynaklanıyor. Bu durum bir nezaket de değildir, şans oyunları ve piyango toplumu bozmaktadır. Toplumsal huzursuzluğa sebebiyet vermektedir. İnsanların arasını açmaktadır” dedi.
PİYANGONUN HARAMLIĞI AYETLE SABİT
Daha önce hem Diyanet İşleri ve hem de bir çok alim tarafından haram olduğu açıklanan Milli Piyango’nun oynatılması ve bunun da devlet eliyle yapılmasına büyük tepki var. Hira-Der Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, Milli Piyango’nun İslami açıdan net bir şekilde haram olduğunu belirterek, “Ey iman edenler, muhakkak ki içki, kumar, putlar ve kısmet için çekilen zarlar şeytanın işinden olan murdar bir şeydir. Artık ondan kaçınınız ki kurtuluş bulabilesiniz” ayetini de haram olma nedenine delil olarak gösterdi.
 
ŞANS OYUNLARI ÇALIŞIP ÜRETME YETENEĞİNİ KÖRELTİYOR
Dinde kazançta esas olanın çalışarak, emek sarf ederek ve hakkını ödeyerek kazanç elde etmek olduğunu söyleyen Şimşek, Milli piyango, şans oyunları ve her türlü kumar çeşidinin de çalışmadan, emek sarf etmeden ve hakkını ödemeden elde edilen kazançlar olduğunu belirtti.
 
ŞANS OYUNLARI TOPLUMU BOZUYOR
Milli piyango yüzünden hem maddeci, hem de hazırı bekleyen bir toplumun oluştuğuna dikkat çeken Şimşek, “Manevi değerler yok ediliyor. Kumar bağımlılığına neden oluyor. Kazanamayanlar hileli yollara başvurarak para kazanmaya çalıştığı için hırsızlık artıyor, iş yerlerinde yolsuzluk artıyor. Zimmetine para geçirenler çoğalıyor. Gelir dağılımı dengesizliği baş gösteriyor. Birkaç kişi kazanırken binlerce kişi kaybederek para kazanma ümitleri kayboluyor. Bu da toplumu bozan en büyük etkenlerden oluyor” dedi.
KUMARIN MİMARI DEVLET
Milli Piyangonun haram olması bir yana bu oyunu devletin oynatıyor olması ise ayrıca tepkiyle karşılanıyor. “Devletin halkı zararlı ve kötü şeylerden koruması gerekirken bu işlerin mimarı ve kurucusu rolünde yer alması çok gariptir” diyen Mustazaflar Cemiyeti İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Kadir Baş, milyonlarca insanın kısa yoldan zengin olma hayaliyle çocuklarının rızkını haram olan bir oyuna harcadığını belirtti.
 
ÇOCUKLAR AİLE ELİYLE KUMARA TEŞVİK EDİLİYOR
Çocukların da bu işe alet edildiğine dikkat çeken Baş, “Görüyoruz ki, bazı aileler özellikle Milli Piyango biletini çocuklarına çektiriyor. Kendilerinin bulaşmış olması yetmezmiş gibi, o tertemiz çocukları da bu yolla kirletiyorlar. Bu, çocukların üzerinde çok büyük zararlar meydana getiriyor. Zira günahsız olan o çocuk, aile referansıyla haram olan işleri öğrenmiş oluyor. Çocuk kendi zihninde ‘demek ki bu normal iştir’ kanısına varıyor” dedi.
 
ŞANS OYUNLARINI KALDIRIN
Toplumu bozan ve halkı ifsad eden şans oyunlarının kaldırılması gerektiğini belirten Baş, şunları söyledi: “Devletin en önemli bir görevi de milletini zararlı, kötü şeylerden korumaktır. Eskiden gelen ve haram olan bu şans oyunları insanların arasına telafisi olmayan manevi hastalıklar sokmaktadır. Bir an önce Kur’an’ın ahkamına uygun bir şekilde bu haram olan oyunlar kaldırılsın.”
EVİNE MEYVE ALMIYOR ANCAK PİYANGO BİLETİ ALIYOR
Esnaflık yapan Mustafa Kızıl ise ilginç bir ayrıntıyı gözler önüne serdi. Kızıl, “Manisa’dan halka nar getiriyoruz. Kilosunu 1,5 liraya satıyoruz. 1,5 liraya çok diyen insanlar gidip 15, 20 liraya Milli Piyango bileti alıyor. Paralarını harama harcıyorlar. Diyorlar ki aylığımız yetmiyor, bu durumda harama harcandıkça hiçbir para yetmez. 10 milyar, 20 milyar dahi olsa hiçbir şekilde para yettiremezler.”
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir