• DOLAR 32.268
  • EURO 34.704
  • ALTIN 2401.768
  • ...
Eczacı Firmalar İflasın Eşiğinde!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında 71 firma adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Meslek Grubu Meslek Komitesi üyesi Mehmet Kaya, uzun süreden bu yana Dicle Üniversitesinin, başta medikal sektörü olmak üzere, tüm tedarikçilerine ve esnafa olan ödemeleriyle ilgili sorun yaşandığını söyledi.

5 Aydır Görüşmeler Sürüyor
Sorunla ilgili 5 aydır görüşmeler yaptıklarına değinen Kaya, "Bu süreci arkadaşlarla birlikte diyaloglarla çözmeye çalıştık. Rektör ve rektör yardımcılarıyla görüştük. Fakat gelinen noktada, çözüm adına yol kat ettiğimizi söyleyemeyiz. O anlamda gerek kamuoyunu, gerek meslektaşlarımızı, gerekse de bu konuda görev alması gereken yöneticileri uyarmak amacıyla bu açıklamayı yapıyoruz" diye konuştu.

Kaya, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan muayene, tetkik ve müdahaleler esnasında kullanılan tıbbi alet, ilaç ve malzemeler ile medikal hizmet alımlarının, başta ilimizdeki medikal ve ecza depoları olmak üzere, ülkenin farklı illerinden gelen tedarikçiler ve hizmet sunucuları tarafından karşılandığını ifade etti.

Döner Sermaye Tarafından Karşılanıyor
Alınan ürünler ve hizmetlerin, ağırlıklı olarak Tıp Fakültesi Döner Sermayesi denen hastane gelirlerinden karşılandığına da değinen Kaya, "Söz konusu gelirlerin oluşmasında ve sağlık hizmeti sunulmasında; medikal ve ecza depolarından alınan medikal malzeme, ilaç ve hizmetlerin büyük ağırlığı vardır. Ülkenin bütün üniversite hastanelerinde uygulamalar, bu şekildedir. Ancak burada söz konusu tedarikçi ve medikal hizmet sunucu firmalara ödemeler şuan itibariyle yaklaşık 20 ay gecikmeli olarak yapılabilmektedir. Bu durum Üniversite Hastanesi`ne medikal malzeme, ilaç ve hizmet sunan firmaların öngördükleri bir durum olmayıp, söz konusu firmalar bu düzeydeki gecikmiş ödemeleri nedeniyle, oldukça zor bir döneme girmişlerdir" dedi.

20 Aydır Ödeme Yapılmadı
Kaya, Firmaların Üniversite Hastanesine sundukları mal ve hizmetlerin karşılığını alamadıkları halde, kendi ödemelerini yapabilmek için başta banka kredileri olmak üzere, kendilerini daha da zora sokan borçlanma araçlarıyla süreci yönetmeye çalıştığını, ancak bunun da tıkanma noktasına geldiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bu durumun firma iflaslarına yol açabilecek düzeye gelmesiyle, Odamız Meslek Komitesi haberdar edilmiştir. Yapılan araştırmalarda, bölgemizdeki diğer üniversite hastaneleriyle, Sağlık Bakanlığı`na bağlı Eğitim Araştırma ve Bölge Hastaneleri`nde ödemelerin, 3 ile 6 ay arasında yapıldığı görülmüştür. Ancak Dicle Üniversitesi Hastanesi`nde ödemelerin, 20 ay gecikmeli olarak beklediği ve Nisan 2011 tarihinden itibaren bekleyen ödemelerin olduğu tespit edilmiştir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi`nin 2011-2012 yıllarına ait medikal malzeme ve ilaç firmalarına olan borcu yaklaşık 60 milyon TL`dir."

Çözüm İçin Mesafe Alınamadı
Kaya, medikal firmalarla konuyu ilişkin geniş katılımlı toplantı yapılarak, sorunların tespit edildiğini ve başta Üniversite yetkilileri olmak üzere, konuyla ilgili mülki ve idari makamların ziyaret edilerek, durumun anlatıldığını, çözüm talebinde bulunulduğunu ifade etti

Firmalar İflas Noktasına Geldi
Kaya, "Üyemiz alacaklı firmalar da ciddi finansal sorunlarla boğuşmakta ve buna bağlı olarak çeklerini ödemeyerek, kredi faizlerinin artan yüküyle öz kaynaklarını tüketerek, iflas noktasına gelmektedirler. Üniversite yöneticilerinin bu konuda gerekli çalışma ve girişimlerde bulunup, ödemeler konusunda öncelikli bir çözüm üretmemeleri halinde, sorunun içinden çıkılamaz bir hale gelecek ve hem üniversite hastanesi yoğun bir icra sürecine girecek, hem de firmalar malzeme veremez duruma geleceklerinden, Diyarbakır`da da ciddi bir sağlık hizmeti sorunuyla karşı karşıya gelebilecektir" dedi. (Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir