• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Kışın tüketmeniz gereken bitki çayları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ/DOĞRUHABER

 Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bitkiler aynı zamanda rahatlatıcı etkileri ile vücudun bağışıklık sistemini koruyor. kesinlikle bir uzmana danışılarak tüketilmelidir. Şifa deposu olan bitkiler eğer bilinçsizce kullanılırsa zararlı da olabilir.

. Bitki çayları vücudunuzda antibakteriyel bir etki oluşturarak mikroplara karşı koruma sağlıyor. Tam bir antioksidan ve C vitamini deposu olan bu çaylarla birlikte kış aylarını daha sağlıklı ve zinde geçirmek mümkün.

Bitki çayları tüketirken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri çayları gün içinde çok fazla tüketmemek. Özel karışımlar içeren bu çayların fazla tüketilmesi yarardan çok zarar getirebiliyor.

Kışın içilmesi gereken bitki çayları:

 

  1. Melisa Çayı

Mutluluk ve yorgunluk gibi sorunları ortadan kaldıran melisa çayı, kış aylarının oluşturduğu depresif etkilere de bire bir. Melisa çayını uyku öncesi içmek uykuya dalmayı oldukça kolay hale getiriyor. Kış aylarında sıcak bir şekilde tüketilen melisa çayını yaz aylarında ise serinlemek için tüketmek mümkün. Melisa çayını lezzetli hale getirmek için içerisine bir dilim limon atabilirsiniz.

  1. Kuşburnu Çayı

Cilt formunu koruyan ve cildin elastikiyetini artıran kuşburnu çayı, bağışıklık sistemini güçlendiren yapısı ile de en önemli kış çayları arasında bulunuyor. Hastalıklara karşı direnci artıran kuşburnu, tam bir C vitamini deposu olarak biliniyor. Günde 2-3 bardak kuşburnu çayı soğuk algınlığı sorunlarını ortadan kaldırırken idrar yolları sorunlarında da etkili.

  1. Zencefil Çayı

Kış hastalıklarını önleyen zencefil çayı aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatan karışımlara sahip. Soyulmuş halde olan zencefili ince ince dilimleyerek 10 dakika kaynatın. Çayınız kaynadıktan sonra üzerine bir çay kaşığı bal ve birkaç damla limon ilave ederek içebilirsiniz.

  1. Papatya Çayı

Sakinleştirici etkisi ile öne çıkan papatya çayı, ağız içi yaralarını önlemede de oldukça yardımcı. Boğaz ağrılarını gideren papatya çayı ayrıca stresle başa çıkmada da son derece etkili. Uyku öncesi bir bardak papatya çayı içerek derin bir uykuya kolayca geçebilirsiniz.

  1. Karahindiba Çayı

Sindirime yardımcı olan karahindiba çayı, kanı temizler ve vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. İshale iyi gelen karahindiba çayını günde bir bardak tüketebilirsiniz.

  1. Nane Çayı

Kış ayılarında artan mide yanmasını gidermek, reflü şikayetlerini azaltmak ve mide bulantısını önlemek için en etkili çaylardan biri nane çayı. Nane çayını bir dilim limon ile birlikte için.

  1. Tarçın Çayı

Boğaz ağrılarında son derece etkili olan tarçın çayı soğuk algınlığı semptomlarını da azaltıyor. Tarçın çayını bir çay kaşığı bal ve bir dilim limon ile tatlandırın.

  1. Yeşil Çay

Güçlü bir antioksidandır, kansere karşı koruma sağlar, kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığına iyi gelir, kan basıncını düşürür, diş çürüklerini önler, diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar, metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir.

  1. Mısır püskülü çayı

Etkili bir idrar söktürücüdür, mesane enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur, prostat iltihabına iyi gelir, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır, böbrek taşlarına karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır, kalp sağlığını korur, diyabet hastalarında kronik yorgunluğa iyi gelir, yüksek tansiyonu düşürür. Amerikan yerlileri tarafından çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan mısır püskülü Çin'de ise diyabete karşı geleneksel olarak tüketilen bitkisel ürünler arasında yer almaktadır.

  1. Kekik çayı

Yaklaşık 350 farklı türü bulunan kekiğin çayının antioksidan etkisi vardır, öksürüğü alır, hazımsızlığı giderir, vücut için gerekli mineralleri içerir, boğaz ağrısını alır, ağız içi yaraları geçirir, dişeti hastalıklarına iyi gelir, antiseptiktir, soğuk algınlığına iyi gelir, gargara suyu olarak kullanılır, ,şişkinliği ve gazı alır stresi azaltır ve iyi hissettirir, romatizma ağrılarını hafifletir, baş ağrısını geçirir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir