• DOLAR 32.57
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2489.872
  • ...
"Obezite en büyük sorunlarımızdan biri"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından “Çocuk Sağlığı” temasıyla 3’üncü Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu düzenlendi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, sağlık yatırımlarını anlatarak Türkiye'nin çok iyi seviyelere geldiğini dile getirdi.

“Dünyada sağlık hizmetleri açışından örnek bir ülkeyiz”

Sempozyumda “Dünden Bugüne Sağlık, Sağlıkta Gelecek ve Bilişimle Yönetme Kültürü” sunumunu gerçekleştiren Birinci, Sağlık yatırımlarını anlatarak Türkiye'nin çok iyi seviyelere geldiğine dikkat çekti.

Birinci, “Son 15-16 yılda sağlık personelleri sayısını ciddi oranda arttırmışız. Dünyada sağlık hizmetleri açışından örnek bir ülkeyiz. Sağlıkta yapılan en önemli değişiklik sağlık personellerinin dengeli dağıtılması. Ülkede dengeli dağıtıldığında insanlar sadece İstanbul, Ankara’da sağlık hizmetlerine gitmez, tüm Türkiye’de sağlık hizmetine gidebilirler. Bu dağıtımı iyi yaptığımızı düşünüyorum. İnsanların memnuniyetini artırmak yönünde ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Belli finansman modelleriyle ve yeterliliğe göre şehir hastaneleri yapmalıydık ve onları yapıyoruz. Şu an duruma baktığımızda hastanelerimizin yüzde 74’ ü nitelikli olan hastaneler. 2023’te bu oran neredeyse yüzde 100 ‘ü bulacak.” dedi.

“5G teknolojisi ile sağlıkta bilişim”

Sağlıkta bilişimle yönetme kültüründen de bahseden Birinci, “2025’e kadar 5G, sağlık sektöründe 650 milyar dolar tasarruf sağlayabilecek. Bu teknoloji mevcut hücresel bağlantıdan 100 kat daha hızlı çalışıyor. 5G sayesinde hekimler, ultra güçlü bağlantılarla robotik operasyonlar için sanal ortamlara teleportasyon gerçekleştirebilecek. İnsanlar AR gözlükleriyle uzakta bulunan uzmanlarla bağlantıya geçerek gördükleri sıkıntıyı uzmana gösterebilecek, daha iyi yönlendirme alabilecek. 5G’li drone’lar ulaşımı zor noktalara ilaç veya tıbbi cihaz gönderebilecek duruma geleceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Meksika'dan sonra dünyanın en kötü ülkesiyiz”

Birinci, obezitenin en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, “Belki de en çok dikkati çekilmesi gereken konulardan biri bu. Artış ivmesini biraz azalttık. Ama ciddi bir sıkıntı olarak durmaya devam ediyor. Sadece ivmeyi biraz kırabildik. Türkiye bu konuda en kötü ülkelerden biri. Meksika'dan sonra dünyanın en kötü ülkesi biziz. Çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de konuşmasında halk sağlığının hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli meselelerinden bir tanesi olduğunu kaydetti.

Sağlık harcamalarının ekonomideki payına dikkat çeken Vali Gül, halk sağlığı meselesi çözüldüğünde Türkiye’de hem sağlık hem de ekonomi meselesinin çözüleceğine vurgu yaptı.

Sağlık harcamaları noktasında da değerlendirmelerde bulunan Gül, “Evsel Atık İlaçların Bertarafı Projesi’ kapsamında katıldığımız bir etkinlikte reçete edilen ilaçların yüzde 50’sinin hiç açılmadan çöpe atıldığını gördük. Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık harcamalarına baktığımızda da özellikle halk sağlığının koruyucu ve önleyici tedbirleri ile meselenin önemli bir kısmının çözülmüş olacağı kanaatindeyiz. Gereksiz ilaç tüketmeyerek, zararlı alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli beslenme, düzenli spor ve düzenli sağlık kontrollerinin de yapılması ile daha sağlıklı bireyler olarak hayatımızı idame ettirebiliriz. ” ifadelerini kullandı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay da halk sağlığının, ülkenin sağlık hizmetlerinin özellikle minimize edilmesi anlamında çok önemli bir konu olduğunu, bunun da başlıca yolunun çocuk sağlığı ile ilintili olan bu sempozyumla farkındalığın daha da artacağını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilen sempozyumun akademisyenlerin ve sağlık çalışanlarının katılımıyla iki gün boyunca devam edeceği belirtildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

]]>

Bu haberler de ilginizi çekebilir